Gazete Vatan Logo

9 milyon doların belgesi çıkmadı

Gazeteci-yazar Emin Çölaşan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek 12 yıl sonra TGRT’de canlı yayında karşı karşıya geldi. Son derece hararetli geçen tartışmada Gökçek “Çölaşan’ın 9 milyon doları var” sözlerinin belgesini ortaya koyamadı VİDEO

Anket

Sizce büyük düellonun galibi kim?
Emin Çölaşan
Melih Gökçek
Galibi yok










Gazeteci-yazar Emin Çölaşan ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek 12 yıl aradan sonra ilk kez canlı yayında karşı karşıya geldi. TGRT’de yayınlanan “Ankara’nın Gündemi” programına katılan ikilinin tartışmaları tam bir düello havasında geçti. Üç saatlik heyecanlı atışmanın ana gündem maddesi Gökçek’in “Çölaşan’ın 9 milyon doları var” sözleri oluşturdu. Çölaşan, 9 milyon dolarının olmadığını belirtti ve Gökçek’ten belge göstermesini istedi. Ancak böyle bir belge ortaya çıkmadı.

Çölaşan, Gökçek’in kendisine yurt dışından (3 kez ABD’den, kimden geldiği bilinmeyen) para geldiği, kitap gelirleri dışında geliri olup olmadığı sorusuna ’Bana yurt dışından havale gelmedi, sadece bir bankadan bir bankaya para transferi yaptırdım. Garanti Bankaı Kavaklıdere Şubesi’ndeki 92 bin doları Ziraat Bankası şubesine havale ettik. Bunu da parayı nakit olarak çekip gazete kağıdına sarıp poşete koyup götürmek yerine banka üzerinden yaptık’dedi. Çölaşan kendi parasının transferiyle ilgili banka dekontunu da Gökçek’e gösterdi. Çölaşan, Gökçek’in tüm iddialarının aslı astarı olmadığını, iddiaların tamamen duyum üzerine olduğu ve bu durumun bir belediye başkanına yakışmadığını belirterek ’Benim bir çok iktidarla kavgam vardır, eğer benim bir açığım olsaydı bu iktidarlar (Erdoğan, Çiller vs.) beni çiğ çiğ yerlerdi’dedi. Çölaşan, Gökçek’ten iddiaların belgesinin çıkarılmasın istedi. Ancak Gökçek “bekle açıklayacağım” demesine rağmen bu yönde bir belge açıklamadı.

Gökçek’in mal varlığı
Gökçek sözlerine ’Sizi 10 yıldır ekranlara davet ediyorum ama çıkmadınız’diyerek başladı ve şöyle devam etti; ’Siz bana karşı 57 defa mahkum oldunuz ama hala iftira atıyorsunuz, dünyanın başka bir yerinde olsa o kişi mesleğini bırakırdı’dedi. Gökçek kazandığı davaların parasıyla ilgili ’Ben kaybettiğim davaların parasını kendim ödüyorum, belediyeye ödetmiyorum, ama siz gazetenize ödetiyorsunuz. Onun için kazandığım parayı tabiki ben alacağım’dedi. ’Gazeteniz bu konuda size özel bir kural çıkardı, artık mahkum olan gazetecinin tazminatının yüzde 20’sini gazetesinin ödeyeceğini’söyleyen Gökçek, ’Siz de o tarihten bu yana daha dikkatli yazıyorsunuz’dedi.
Gökçek, Çölaşan’a ’Siz herkese hesap sorabiliyorsunuz da biz mi size hesap soramayacağız, tabiki sizin mal varlığınızın hesabını sorarız’dedi ve kendi mal beyanıyla ilgili belgeleri gösterdi. Gökçek mal varlığını şöyle açıkladı: 60 bin dolar, 5 bin euro (oğluna ait), 10.398 YTL, 29.000 YTL, 38 bin 401 YTL...
Gökçek’in offshore hesabı olup olmadığı sorusuna Çölaşan ’evet oldu’ diyerek cevap verdi.

İstifa ettim esprisi
Melih Gökçek’in Çölaşan’ın yazılarının sansürlenmesi iddiasına Çölaşan ’Benim yazılarım sansürlenirse istifa ederim’ dedi. Çölaşan 1-2 defa bazı kelimelerinin çıkarıldığını ancak bunun için kendisinden özür dilendiğini ifade etti. Çölaşan, ayrıca muhabir olduğu dönemlerde, gazete yazı işlerinin, kendi haberinde yapılan oynamalar olduğunu da söyledi. Gökçek’in yazılarında sansür olduğunu iddialarına karşı Çölaşan kinayeli bir şekilde ’Helal olsun sana, beni mat ettin, bu saatten sonra istifa ediyorum, bunu da buradan duyuruyorum’ifadelerini kullandı. Daha sonra da Çölaşan, ’Şimdi yarın çıkıp da hani istifa etmiştin der’diyerek konuşmasına devam etti.

Yoğun güvenlik önlemi alındı
- Çok sayıda resmi ve sivil polis ekibi, canlı yayının yapıldığı TGRT binası çevresinde yoğun güvenlik tedbirleri aldı. Büyük buluşmayı izlemek üzere çok sayıda gazeteci TGRT binasına geldi.

- Kocatepe’deki TGRT binasına önce Emin Çölaşan geldi. Binaya yalnız gelen Çölaşan’ın kolunun altında içinde belgelerin yer aldığı dosyalar vardı. Polis eskortuyla yayın binasına gelen Çölaşan gazetecilerin sorusu üzerine, “Bu gece benim gazeteciliğimi sona erdirecekmiş, ona geldim. Bu gece benim son gecem, göreceğiz bakalım” diye konuştu.

- Çölaşan’dan yaklaşık 10 dakika sonra Melih Gökçek TGRT binasına geldi. Gökçek’e basın danışmanı Avni Kavlak, danışmanı Murat Doğru ve büyük oğlu Ahmet Gökçek eşlik etti. Gökçek’in korumaları belgelerin bulunduğu 3 çantayı taşıdı. Başkan Gökçek ise, yayın öncesi gazetecilere poz verdikten sonra, “Çölaşan benimle ikinci kez televizyona çıkıyor. Yüz kere davet ettim, artık mecbur kaldı. Ankara’yı bu saatlerde hiç bu kadar sakin görmemiştim. Herhalde iyi bir maç olacak ama boks maçı değil. Beş bavul dolusu belge getirdim” dedi.

- Emin Çölaşan’ın korumaları binadan içeri alınmadı. Yayın boyunca TGRT binası önünde polisler güvenlik önlemi aldı.

- Günlerdir beklenen düello programına Çölaşan yeşil üzerine krem rengi çizgili kravatla, Gökçek de koyu yeşil üzerine koyu krem desenli kravatla katıldı.

- Canlı yayında belgelerle konuşan Emin Çölaşan serinkanlı konuşmasıyla, Gökçek ise gülümseyerek de olsa heyecanlı ve kavgacı tavrıyla dikkat çekti.

- Elinde servet belgesi olduğunu söyleyen ve “Titremeye başladınız” diyen Gökçek’e Çölaşan, “Ben mi titremeye başladım” yanıtını verdi. Gökçek, belgeyi yayın yasağı olduğu için açıklayamadığını söyledi.

RTÜK’lük ‘İ. Melih Gökçek’ tartışması
EMİN Çölaşan ile Melih Gökçek arasındaki düelloya “İ.Melih Gökçek” tartışması damgasını vurdu. Tartışma sırasında “Ankara’nın Gündemi” programını RTÜK karşısında zor durumda bırakacak sözler söylendi. İşte diyalogdan bir bölüm:
- Çölaşan: Arkadaşın adı ne?
- Gökçek: İbrahim Gökçek. Çok şerefli adım vardır.
- Çölaşan: Şimdi kendisine İ. Melih diye yazıyorum. O bana nasıl Emin diye mesaj atıyorsa...
- Gökçek: Gazetenden fırça yedin.
- Çölaşan: Hiç de yemedim.
- Gökçek: Yaz da görelim. O senin seviyeni gösteriyor. Senin adın da Mustafa Emin. Şerefine soruyorum. Ne anlamda söylüyorsun. Söyle hadi.
- Çölaşan: Avukatı yazıyor şimdi. Emin Çölaşan, müvekkilimin ismini İ. Melih yazmaktadır. Çölaşan böyle yazmakla muradının ne olduğunu tüm Türkiye bilmektedir. İ’nin “i...” anlamına geldiği yorumlanmaktadır.
- Gökçek: Senin ruhunu bildikleri için...
- Çölaşan: Bir insan, kısaltmadan bana “i...” diyor diye dava açar mı? 20-30 yazımda gösteriyor... “İ nokta Melih” diye yazmışım.
- Gökçek: Türkiye’nin huzurunda diyorum ki kastettiğin neyse sen de osun. O sensin...
- Çölaşan: Bak şimdi titriyorsun. İ. Melih diye yazıyorum.
- Gökçek: Neyi kastetiyorsa ben de sana iade ediyorum. Hem de 100 defa...

...

PROGRAMIN ARDINDAN GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADILAR
TGRT Haber'de yayınlanın 'Ankara'nın Gündemi' programına katılan Gökçek ve Çölaşan, programın sona ermesinin ardından televizyon binası önünde açıklamalarda bulundu.

Gökçek, Çölaşan'ın servetini açıklayamadığını savunarak, bu saatten sonra Türkiye'de hiç kimseye 'sen yolsuzluk yaptın açıkla servetini' deme hakkına sahip olamayacağını söyledi.

Programda kendi servetini açıkladığını anlatan Gökçek, 'Ben kendisine Türkiye çapında dersini verdim. Rahmetli Özal'ın, Türkeş'in ve partimin öcünü aldım. Kendi öcümü aldım. Buyursun bundan sonra da köşesinde yazsın. Bundan sonra da daha değişik şekilde mücadele ederiz' dedi.

Gökçek, bir gazetecinin, 'gerginlik devam edecek mi?' sorusuna, 'Bu ona bağlı doğrudan doğruya. Yazarsa biz de yazarız' yanıtını verdi.

Bir gazetecinin 'dava açmayı düşünüyor musunuz?' sorusunu da Gökçek, 'Ben dava açmayı düşünmüyorum. Dava açsam buradaki bazı tabirlerden bazı sonuçlar çıkabilir ama madem ki buraya geldik bu konuda dava açmayı düşünmüyorum. Ama kendisi açarsa, o zaman karşı dava açarım' diye cevapladı.

Gökçek, 'Çölaşan'ın jübilesini yaptığını' iddia ederek, 'Bundan sonra sokaktan geçerken herkes benim sözlerimi ona yansıtıyormuş gibi bakacak, öyle hissedecek. Rahat yürüyemeyecek. Artık bundan sonra onun yaşamının tadı kalmadı'
dedi.

ÇÖLAŞAN'IN KONUŞMASI
Emin Çölaşan da programa 'Gökçek'in kendisini istifa ettireceği için geldiğini' kaydederek, şunları söyledi: 'Öyle bir şey olmadı. Öyle belgeler açıklayacaktı ki bu gece ben gazeteciliğimi sona erdirmek zorunda kalacaktım. Fakat belge yok. Söylenti, dedikodu, rivayet, ona demişsin ki, o bana demiş ki... İsim ver. Yok. Dolayısıyla ben üzüldüm. Çünkü Gazetecilikten istifa etmek için gelmiştim, edemedim. Kendisi söylüyordu. Benim gazeteciliğimi bitirecekti. Ama ne yazık ki olmadı. Doğrusu o açıdan ben hayal kırıklığına uğramış durumdayım. Sözünün eri çıkmadı. Kalıbının adamı çıkmadı. Hadise budur benim açımdan.'

Çölaşan, alnının ak olduğunu kaydederek, 'Beni bugüne kadar bütün iktidarlar izlemişler. Ben onlar hakkında nice yazılar yazmışım.
Cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar beni bugüne kadar bin defa Melih Gökçek'e hiç gerek kalmadan lime lime ederlerdi. Perişan ederlerdi. Hiç olmadı böyle bir olay' dedi.

Çölaşan, bir gazetecinin 'yeni bir dava bekliyor musunuz? sorusuna, 'Biz gazeteciyiz. Hepimiz hakkında herkes dava açabilir. Bir gazeteciye dava açılması kadar doğal bir olay yoktur' yanıtını verdi.

AA





Gökçek: Çölaşan 57 dava kaybettin




Çölaşan: Gökçek'in her sorusunu cevaplamaya geldim




Gökçek: Benimle ilgili hiçbir dava açılmadı







Haberin Devamı