Gazete Vatan Logo

9 maddede sonbahar depresyonuyla mücadele

Yazın bitimiyle birlikte yelken açtığımız kış ayları için bir geçiş evresidir sonbahar. Ancak bu mevsim, sararan yapraklar veya beklenmedik yağmurlardan öte bir şey daha getirir hayatlarımıza; depresyon. Peki nedir depresyonla sonbaharın ilişkisi? İşte size 9 maddede sonbahar depresyonu!

Manevi durumumuz mevsimlere göre şekil alıyor. Kimimiz kışın kimimiz yazın daha mutlu oluyoruz. İlkbahar geldiğinde içimizde kabaran bir coşku varken, sonbahar kapıya dayandığında bunalımlı bir havaya bürünüyoruz. Sonbahar yarattığı atmosferle bir çok kişide depresyona sebep olduğu için, havaların daha yeni serinlemeye başladığı şu günlerde önlem almakta fayda var.

1. Daha vaktimiz var

Bunalımın bizi esir alması için henüz erken. Sonbahar 23 Eylül'de başlayan bir döngü olarak coğrafyamıza uğruyor. 23 Eylül'e kadar farkında olmadığımız bazı süreçlere zorlanıyoruz; iş yoğunluğu, okul, yeni kararlar, yeni planlamalar hepsi bir anda güzelim yaz günlerinin ardından üstümüze çullanıyor. Değişen iklim de üstüne ziyadesi oluyor. En iyisi henüz iklim sert bir manevra yapmamışken psikolojik olarak stresli bir döneme hazırlanmak.

2. Belirtiler

Sabah uyanmakta zorlanıyor musunuz? İyimser biriyken, bir anda karamsar düşüncelere mi kapılmaya başladınız? Çabuk mu sinirleniyorsunuz? Sürekli uykunuz mu geliyor? Bu sorulara yanıtınız evetse dikkatli olmanızda fayda var. Her an kendinizi boğuluyormuş gibi hissedebilirsiniz. Ancak derin bir nefes alın ve şunu düşünün; yaşadığınız şey sadece mevsim değişikliği ile iş-okul yoğunluğunun kesişmesinden ibaret. Bir sorununuz yok, gayet iyi durumdasınız. Olaya kimyasal açıdan bakmak gerekirse; sonbaharda azalan güneş ışınları, mutluluk hormonu seratonin salgılamasının azalmasına, beyin kimyasının değişmesine ve bunların sonucunda depresyona neden olabiliyor. Kapalı havayla birlikte gelen bu belirtilere dikkat etmekte çok fayda var.

Haberin Devamı

3. Libido fukaralığı

Sonbahar bunalımının esir aldığı bir bünyenin cinsel hayatı da sıkıntıda demektir. Bunalımda olduğunuzu düşünmenize rağmen cinsel yönden güçlü hissediyorsanız, bilin ki durumunuz çok da kötü değil. Ancak aranan libidoya şu an ulaşılamıyorsa ve öfleyip pöflemek üstünüze yapışmışsa hemen bir destek almakta fayda olabilir.

4. Işık tedavisi

Bazı bünyeler vardır güneş ışığıyla çalışırlar resmen. Yaz müptelası olan bu kişileri bütün yaz mutlu mesut görebilirsiniz. Ancak güneş ışıklarında ani bir azalma bu vatandaşları bir anda pestil gibi yere serebilir. Bu gibi durumlarda yaşanan depresyon direk mevsimsel faktörlere bağlıdır ve bir şekilde acı gerçek kabul edilmelidir. Bünyeniz sonbaharda mutsuz olacağına dair kendisini çok çabuk inandırabilir. Bu yüzden güneş ışıklarının azalmasının iyi bir şey olacağını düşündürecek aktiviteler yapmakta fayda var. Sinema, tiyatro, püfür püfür bir piknik, vıcık vıcık olmadan spor... Bunlar bünyenizi sonbaharla barıştıracaktır.

Haberin Devamı

5. Yaşam biçimine dikkat

Bunalmaya başlamadan, günde bir saatlik yürüyüşleri hayatınıza katın. Dengeli beslenmek ve doğru bir uyku düzeni sizi sonbaharın sersemletici havasına karşı hazırlayacaktır.

6. İşyerinde yapılacaklar

Öncelikle bünyenizi kahveye esir etmeyin, kesinlikle saatte bir mola alıp birileriyle sohbet edin ya da anın tadını çıkarın. Kulaklığı takıp müziğe gömülmeyin, bu sizi içinize kapalı hale getirir. Oturduğunuz yerden atıştıracaksanız meyve gibi enerji ve mutluluk verici şeyler tercih edin. Öğlenleri ağır yemekler yemeyin.

Haberin Devamı

7. Kimlere dikkat etmeli?

Yapılan araştırmalar sonbahar depresyonunun çoğunlukla kadınlarda görüldüğünü göstermiştir. Yaşlılar da yine en hızlı etkilenen grupta yer alırlar. Bu sebeple özellikle yaşlı kadınların dikkatli olması ve kendilerini sıkıntıya bırakmamaları gerekir. Bununla birlikte 17-25 yaş arası gençlerin de dikkat etmeleri gereken bir dönemdir sonbahar. Ergenlikten birey olma yolunda ilerleyen bünyeler, çok hassas olabiliyor. Mümkün olduğunca eğlenceli ortamlara girilmeli ve iyi bir tercih olarak komedi filmler seyredilmelidir. Neşenizi kaybederseniz, sinsi duygular sizi esir alabilir.

8. Peki ya çikolata, çay?

Her üzüntümüzde bize mutluluk veren çikolataya bu dönemde çok yüklenmemek gerekir çünkü beyaz şekerin sonbahar depresyonuna bir etkisi olmamaktadır. Çikolata bu dönemde sadece mutluluk eşiğinizi yükseltecektir. Sonbaharda mümkün olduğunca çay içerek sakinleşmeye çalışın. Güzel bir pencere manzaranız varsa, koyun bir demlik çay karşısına oturun. Hayatı seyredin, değişen iklimi seyredin. Yağmur yağdığında dışarıda kalan insanlar, hayvanlar için neler yapabileceğinizi bir düşünün. Bu sizi güçlü hissettirecektir. Bir fincan çayla başlayın, gerisi gelecektir...

Haberin Devamı

9. Kaldırın başınızı

Sizi sadece sonbahar ve değişen iş-okul durumu üzmeyebilir elbette. Özel hayatınız, aileniz, arkadaşlarınız hepsi sizi bu dönemde depresyona sürükleyebilir. Dökülen her bir sarı yaprağın altında kaldığınızı hissedebilirsiniz, ama öyle değilsiniz. Canınızı sıkan her ne ise kaldırın başınızı ve etrafınıza bakın, çünkü tabiat yeniden doğmak için eskilerinden kurtuluyor. Çok mu canınız sıkıldı, eski eşyalarınızı ihtiyaç sahiplerine verin manevi olarak size katacakları bu dönemde en büyük sığınağınız olabilir. Mutlu olun ve mutlu kalın, daha kış gelecek kartopu oynayacağız...