Gazete Vatan Logo

850 bin Türk parayı ‘doğrudan’ kazanıyor

Türkiye’de 850 binden fazla kişi doğrudan satış temsilciliği yapıyor. Oriflame, Avon, Amway gibi dünya devlerinin rekabet ettiği pazarın büyüklüğü 950 milyon lirayı aştı

Ürün ve hizmetlerin sabit bir perakende noktası olmadan tüketiciye satılması anlamına gelen “doğrudan satış” yöntemi; zaman içinde kozmetikten kişisel bakıma, zinde yaşam ve beslenme destek ürünlerinden ev bakım ve teknolojilerine kadar farklı ürünlerin ve hizmetlerin satıldığı dev bir sektöre dönüştü.

Türkiye’de de doğrudan satış son yılların gözde mesleği haline geldi. Amway, Avon, Dore, Herbalife, Oriflame ve Tupperware gibi devlerin rekabet ettiği ve 850 bin kişinin kazanç sağladığı sektörün cirosu 950 milyon liraya ulaştı.

169 milyar $’lık pazar

Sektörü 1994 yılında kurulan Doğrudan Satış Derneği temsil ediyor. Derneğin başkanlığını kısa bir süre önce Oriflame Türkiye Genel Müdürü Kemal Kaya devraldı. Kaya, önümüzdeki 3 yıl boyunca bu görevi sürdürecek. Kaya, dünyada ve Türkiye’de sektöre ilişkin sorularımızı yanıtladı.

- Doğrudan satış pazarının dünyadaki büyüklüğü nedir?

Doğrudan satış endüstrisini global olarak 1978 yılında kurulmuş olanDünya Doğrudan Satış Dernekleri Federasyonu (WFDSA) temsil etmektedir. WFDSA’İN üyeleri, 60 ülkenin doğrudan satış dernekleri ve Avrupa Doğrudan Satış Dernekleri Federasyonu’ndan (SELDIA) oluşmaktadır. SELDIA’ya bağlı Avrupa’da 28 ülkenin derneği bulunmaktadır. Böylece toplam 60 ülkenin üyeliği ile doğrudan satış tüm dünyada 169 milyar dolardan fazla satış gerçekleşmektedir.

Haberin Devamı

- Kaç kişiye iş yaratılıyor?

Dünya genelinde yaklaşık 90 milyon doğrudan satıcı bulunmaktadır.

- Türkiye’de doğrudan satış kaç yıldır yapılıyor?

Ürün ve hizmetlerin sabit bir perakende noktası olmadan tüketiciye satılması anlamına gelen “doğrudan satış” yöntemi, Türkiye’de ilk kez 1970’lerin başında hayata geçti. Zaman içinde kozmetikten kişisel bakıma, zinde yaşam ve beslenme destek ürünlerinden ev bakım ve teknolojilerine kadar farklı ürünlerin ve hizmetlerin satıldığı dev bir sektöre dönüştü. Bence doğrudan satış Türkiye için harika bir iş fırsatı. Çünkü Türkiye’de kadınlarımızın temel sıkıntısı çalışma hayatında yer alamamak. Kadınlarımız iyi okulları bitiriyor, birkaç sene çalışıyor, evlenip çocuk sahibi olduktan sonra çalışma hayatına veda edebiliyorlar, ya da daha önce hiç profesyonel bir iş yaşamı olmamış kadınlar ve öğrenciler var. Tam zamanlı olmasa da esnek saatlerde çalışabileceği noktada doğrudan satış devreye giriyor. Kadınlarımız esnek çalışma saatleri sayesinde kendi gelirlerini kazanabilme fırsatı yakalıyorlar.

Haberin Devamı

Çok hızlı büyüyor

- Türkiye’de doğrudan satış pazarının büyüklüğü ve çalışan kişi sayısı nedir?

Son yıllarda doğrudan satış durmaksızın büyümekte. Türkiye genelinde 850 binden fazla bağımsız doğrudan satıcı bulunmakta. Bu satış gücü ile de Doğrudan Satış Sektörü 950 milyon TL’yi aşan ciroya ulaşuyor. Şunu söyleyebilirim ki; Doğrudan Satış Sektörü yarattığı esnek çalışma olanaklarıyla ve ek kazanç fırsatıyla en hızlı büyüyen sektörler arasında yer alıyor.

Piramit düzene DİKKAT!

- Doğrudan Satış Derneği olarak ileriye dönük hedefleriniz nelerdir?

Doğrudan Satış Derneği, doğrudan satışı geliştirmek, sektör içinde en üst düzeyde iş ahlakı prensipleri oluşturup korumak ve toplumun doğrudan satış konusundaki bilgi ve güvenini arttırmak amacıyla kurulmuş bir dernektir. Saygın üyelerden oluşan derneğimiz, yasalara yüzde 100 uyan, müşteri memnuniyetine son derece önem veren, üyelerinin kurallara uyumunu gözlemleyen bir dernektir... Sektörde doğrudan satış yapan diğer şirketleri belli standartlara ulaşmaları için derneğe üye olmaya teşvik ediyoruz.öDoğrudan satışı geliştirirken diğer yandan toplumun doğrudan satış konusundaki bilgisini ve güveninini arttırmayı da görevimiz biliriz. Ayrıca halkımızın artık yasalarca da yasaklanmış olan Piramit düzenden mağdur olmamaları için doğru bilgilendirme çalışmalarımız devam edecektir.”

Haberin Devamı

Kozmetikle bakım öne çıkıyor

- Doğrudan satış alanında lider firmalar hangileridir?

Altıcor, Amway, Avon, BelCorp, Herbalife, Jafra, LR Kozmetik, Mary Kay, Natura, Nikken, NuSkin, Pola Orbis, Oriflame ve Tupperwaredoğrudan satış alanında dünya liderleri arasında bulunuyor.

- Bu firmaların kaçı Türkiye’de de faaliyet gösteriyor?

Haberin Devamı

Türkiye’de ise Amway, Avon, Herbalife, LR Kozmetik, Nikken, NuSkin, Pola Orbis, Oriflame ve Tupperware’in yanısıra Dore, Florange firmaları ülkemizde faaliyet gösteriyor.

- Türkiye’de doğrudan satışta hangi ürün grupları öne çıkmaktadır?

Sektörümüzde kozmetik, kişisel bakım, zinde yaşam ve beslenme destek ürünleri, ev bakım ve teknolojileri,iç giyim gibi farklı ürün grupları bulunmakta. Her biri farklı ihtiyaçlara çözüm sunduğu için hepsi demeliyim.