Gazete Vatan Logo

82 liraya düşüyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, elektrikte serbest tüketici yıllık tüketim limitini, 3 bin 600 kilovatsaatten 2 bin 400 kilovatsaate düşürdü. Aylık elektrik faturası 82 lirayı geçen tüketici, tedarikçisini seçebilecek. Böylece 2.6 milyon olan serbest tüketici sayısı 8.4 milyona yükselecek.

82 liraya düşüyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) yapılan açıklamaya göre, 2017 yılı serbest tüketici yıllık tüketim limiti yeniden belirlendi. Buna göre, 2016 yılı için 3 bin 600 kilovatsaat ve üzeri olan serbest tüketici limiti, 2017 yılı için 2 bin 400 kilovatsaate düşürüldü.

Sözleşmelere dikkat

Söz konusu karar çerçevesinde, 2017 yılı için belirlenen limitte aylık faturası 82 liranın üzerinde olan tüketiciler, serbest tüketici niteliğine sahip olacak ve tedarikçisini seçebilecek. Böylece, yıllık tüketimi 2 bin 400 kilovatsaatin üzerinde olan yaklaşık 8.4 milyon abone serbest tüketici olma hakkı kazanacak. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, sözleşme imzalayacak serbest tüketicilerin, imzadan önce haklarını ve yükümlülüklerini çok iyi öğrenmeleri gerektiğine işaret etti. Yılmaz, “Abonelik sözleşmeleri çok dikkatle okunmalı ve imzalanmalı. Vatandaşlarımız, tedarikçisini titizlikle seçmeli ve kendi tüketim alışkanlıklarına uygun sözleşmelerin altına imza koymalı” ifadesini kullandı.

Kampanyalar var

4.2 milyon aboneyle Türkiye’nin en büyük elektrik satış şirketi olan Boğaziçi Elektrik’in Genel Müdürü Halit Bakal, yeni dönemin müşteri lehine olacağını belirtti. Bakal,“İndirimin yanı sıra özel anlaşmalarla bedava akaryakıt, mobil internet ve hatta uçak bileti gibi fayda kampanyalarıyla müşterilerin kapısını çalmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kolen Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt da yeni uygulamanın özellikle mesken aboneleri için çok iyi bir gelişme olduğunu söyledi. Karayurt, “Bu yeni uygulama bizim için daha çok abone ve dolayısıyla bayi sayısı anlamına geliyor” değerlendirmesini yaptı.

Pazarlıkla % 10-15 indirim alınabiliyor

Önümüzdeki ay başlayacak yeni uygulama kapsamında elektrik faturası

82 TL’yi geçen her tüketici kendi tedarikçisini seçebilecek.

Serbest tüketici olmak isteyen bir abone, önceki yıl en az

2 bin 400 kWh elektrik tüketmiş olmalı ya da içerisinde bulunulan yıl bu tüketimi yapacağını taahhüt etmeli.

Elektrik şirketi değişikliği için son döneme ait birkaç fatura örneği, resmi kimlik fotokopisi, kullanım yeri ve abonenin adres bilgileri gerekiyor.

Haberin Devamı

Şirket değiştirirken yalnızca fatura kesen elektrik satış şirketi değişir.

Abone, öncelikle hizmet almak istediği elektrik tedarikçisini belirlemeli, daha sonra seçilen tedarikçi ile sözleşme yapmalı.

Tedarikçi değiştirirken elektrik kesintisi olmaz. Aynı dağıtım sisteminden aynı kalitede elektrik almaya devam edersiniz.

Serbest tüketici olmanın en önemli avantajı, ulusal EPDK elektrik tarifesine göre indirimli birim enerji fiyatıdır. Abone yüzde 10-15 daha ucuza elektrik alabiliyor.