Gazete Vatan Logo

81 ilde gümrükten kaybolan bu kanserojen ayakkabılar aranıyor

Gümrük Bakanlığı, Erenköy Gümrük Müdürlüğü’ne bağlı bir antrepodan imha edilmek üzere sevk edilirken değiştirilen 33 bin çift ayakkabının peşine düştü, kayıp modellerin fotoğraflarını paylaşıp yardım istedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, “Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğümüzün çalışmaları doğrultusunda Erenköy Gümrük Müdürlüğü’ne bağlı bir antrepodan, ilgili mevzuata uygun olmadığı tespit edilen ve imha edilmek üzere sevk edilen ayakkabı cinsi eşyaların eski ayakkabılarla değiştirildiği tespit edilmiş, konuyla ilgili İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Savcılığı’nın bilgisi dahilinde başlatılan soruşturma devam etmektedir” açıklamasında bulundu.

Laboratuvar devrede

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada ayakkabıların denetlenmesi için 81 ildeki Ticaret İl Müdürlüklerine gönderildiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Kanserojen madde ihtiva eden ayakkabıların iç piyasaya sürülmüş olabileceği ihtimali dikkate alınarak, öncelikle söz konusu ürünlerin marka ve modelleri tespit edilmiş, elde edilen tüm bilgiler ve ürün görselleri 81 ildeki Ticaret İl Müdürlüklerimize denetlenmesi amacı ile gönderilmiştir. Laboratuvar sonuçları en geç 3 gün içinde alınacak ve güvensiz olduğu laboratuvar raporu ile belgelenen ürünlere ilişkin olarak 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanunda öngörülen toplatma, imha, ilan ve idari para cezası olmak üzere gerekli yaptırımlar uygulanacaktır”

Haberin Devamı

‘Enselerindeyiz’

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, kanserojen madde kullanılarak üretildiği açıklanan 33 bin kaçak ayakkabının iç piyasaya sürülmesi konusunda denetim eksikliği olup olmadığının sorulması üzerine “En hafif ifade ile bir ihmal söz konusu. Bu depoların sorumlusu olan insanlar var. Hem bakanlığımızın elemanı olan insanlar var hem de yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olarak sorumlu olan insanlar var.Bunların sorumluluğu çok net bir şekilde ortadadır. Sonucuna göre gereken yapacağız” dedi. Canikli, “Orijinal ayakkabıların denetimi sırasında çekilmiş olan fotoğrafları kamuoyu ile paylaştık. Paylaşmamızdaki amacımız şu, tüketicilerimiz eğer bu ayakkabılardan satın almış iseler bunu bizzat bakanlığımızla paylaşarak üzerine gitmelerini sağlamamız. Aynı zamanda kendi mağduriyetlerinin de ortadan kaldırılmasını sağlamaya yöneliktir. Ne kadarı satıldı, ne kadarı stoklarda onun tespiti yapılıyor şu anda. Kesin olarak bu ayakkabılardır diyebilmemiz için tahlile gönderdik. Bu ayakkabıların üzerinde birtakım markalar var. Ortada firmalar var, isimler var, ayakkabılar var. Şu anda enselerindeyiz” diye konuştu.
Bunları alanlar 175’i arasın
Gümrük ve Ticaret Bakanlığıgerekli testlerden geçemeyen ve iç piyasaya sürülmemesi gereken ayakkabıların marka ve modelleri ile görselleri paylaştı. Bakanlık, bu ürünlerden alan veya bir satıcıda satışa sunulduğunu gören tüketicilerin ALO 175’i arayarak şikayette bulunmasını istedi. Açıklama şöyle; “Söz konusu ürünlerden satın alan veya satışa sunulduğunu gören tüketicilerimiz Bakanlığımız www.tuketici.gov.tr adresindeki ’Tüketici Şikayetleri’ linkinden veya ALO 175 tüketici şikayet hattından Bakanlığımıza şikayette bulunabilirler.”
Gedikpaşa’da ayakkabı satışları yarıya düştü!
Çin’den gelen ayakkabıların kanselojen madde içermesi haberleri ayakkabı esnafını da vurdu. İstanbul’da Fatih İlçesi sınırları içinde yer alan ve kundura esnafıyla ünlü Mahmutpaşa ve Gedikpaşa’da satışlar yarı yarıya düştü. İşte kunduracıların durumu:
15 TL’ye olur mu?
- Bekir Ergenç (29): “Birkaç gündür bayan müşteriler ‘Sizin ayakkabılarınızda kanselojen madde var mı?’ diye soruyor. ‘Ayakkabılar ucuzsa kesin zararlıdır’ diye de tartışıyorlar. Zaten 15 TL’ye satılan ayakkabı Çin’de en fazla 5 TL’ye alınıyordur. Bu kadar ucuz ayakkabının sağlıklı olması doğal olarak beklenemez.”
Tek bunu konuşuyoruz
- Yunus Algöz (46): “Bir kaç gündür müşterilerle aramızda geçen tek konu bu. Haberi izlediğimde ‘Zaten işler kötü gidiyor, şimdi iyice dibe vurur’ dedim. İşler de bu olaydan sonra düştü. Günde 10 ayakkabı satarken şimdi 5 ayakkabı zor satıyoruz. Bu olaylardan sonra açıklanan ayakkabıları şimdi piyasa sürmezler. İş unutulunca bir kaç ay sonra çok ucuza piyasaya sürülür.”
Turistler bile soruyor
- Murat Kırlangıç (50): Son günlerde bu olay yüzünden işler durgunlaştı. Bize gelen turistler bile bu olayı duymuş. Onlar da Çin malı olup olmadığını soruyor. Ya da garantisi olup olmadığını soruyorlar. Bana daha çok Antep tarafından mal geldiği için içimiz rahat. Ama işlerimiz yarı yarıya düştü.”

Haberin Devamı