Gazete Vatan Logo

81 ilde dev operasyon

FETÖ’nün emniyetteki ‘mahrem imamları’na yönelik operasyon dün sabah 81 ilde 8 bin 500 polisin katılımıyla başladı. İçişleri Bakanı Soylu’nun ‘alternatif emniyet’ olarak nitelediği operasyonda hakkında gözaltı kararı olan 4 bin 672 kişiden 1120’si yakalandı

81 ilde dev operasyon

FETÖ yapılanmasına yönelik en büyük operasyonlardan biri için dün sabahın ilk ışıklarıyla düğmeye basıldı. 81 ilde 8 bin 500 polis, eş zamanlı olarak yola çıktı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye genelinde emniyet imamı olduğu tespit edilen, çoğu öğretmen 4 bin 672 kişi hakkında işlem yapıldığı ve bunlardan bin 448’inin tutuklu olduğu belirtildi. Tutuklu bulunanlar dışında, 3 bin 224 emniyet imamı hakkında yakalama kararı çıkartıldığı belirtilen açıklamada, şu ana kadar 1120 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Diğer şüphelilerin yakalanması için ise operasyonlar sürüyor.

Gizli arşivin şifresi kırıldı

Operasyonların, FETÖ’nün emniyetteki gizli arşivinin ele geçirilmesinin ardından başladığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre arşivde kripto emniyetçilerin listesi vardı. Listenin şifresi MİT’in yürüttüğü ‘HUMINT’ faaliyeti sayesinde kırıldı. Ve operasyon başladı. HUMINT (Human Intelligence), “Sahadaki bir insandan elde edilen istihbarat” şeklinde tanımlanıyor.

Haberin Devamı

Soylu: Alternatif emniyet

Ankara Vilayetler Evi’nde düzenlenen toplantıda bilgi veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu operasyonu, “emniyetimizi dışarıdan yönetmeye çalışan, adına mahrem imamlar dediğimiz, neredeyse alternatif bir emniyet yapılanması ortaya koymaya çalışan, kendi gündemini, taleplerini ve iddialarını dile getirmeye çalışan bir yapıyı hem açığa çıkartmanın hem de çökertme çalışmasının en önemli adımı” olarak tanımladı.

Kamu görevlilerine gözaltı

Öte yandan Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen benzer bir soruşturma çerçevesinde, aralarında daha önce meslekten ihraç edilen ve cemaatin şifreli haberleşme programı ByLock’u kullandığı iddia edilen 35 kamu görevlisi hakkında gözaltı kararı verildi. Eş zamanlı operasyonda, meslekten ihraç edilen çok sayıda öğretmen ve adliye personelinin de bulunduğu 30 şüphelinin gözaltına alındığını duyuruldu. Diğer 5 kişi ise hâlâ aranıyor.

Başbakan sinyal vermişti

Operasyonun ilk sinyallerini Başbakan Binali Yıldırım 15 Nisan’da katıldığı bir televizyon programında vermişti. Başbakan Yıldırım, örgüt ile ilgili çok önemli yeni tespitlerin olduğunu vurgulayarak, ilerleyen günler de bunun operasyona dönüşeceğini söylemişti.

Haberin Devamı

Hedefleri 3 eyalete bölmek

Operasyonun hedefinde, başta esnaf ve öğretmenler olmak üzere, FETÖ’nün talimatlarını, örgüt mensuplarına ileten, özellikle emniyet teşkilatı için paralel bir yapı oluşturan mahrem imamlar bulunuyor. “Doktor” diye de adlandırılan mahrem imamlar hücre tipi faaliyet gösteren FETÖ’nün en gizli yapısı. En büyük hedefleri Türkiye’yi 3 eyalete bölerek örgütü yeniden diriltmek. Ayrı bir hiyerarşileri olan bu imamların sayılarının 6-8 bin civarında olduğu düşünülüyor. Bu imamlar Gülen ile bir yıl içinde 3-4 kez görüşüyor. Ev imamları tarafından örgüte kazandırılan öğrencilerden potansiyeli yüksek olanlar mahrem imamlar tarafından seçiliyor. Her ihtiyacı karşılanan öğrencilere çalınan sorular veriliyor. Bu öğrenciler mahrem yapı tarafından harp okulları, polis akademisi gibi kritik görevlere yerleştiriliyor.

Haberin Devamı