Gazete Vatan Logo

800 bin yaşında ayak izleri bulundu!

800 bin yaşında ayak izleri bulundu!

İngiltere'deki Norfolk bölgesinde bilim insanları, Afrika kıtası dışındaki en eski insan ayak izlerini keşfettiler. Happisburgh kıyısında bulunan ayak izlerinin yaşının, 800 bin yıldan fazla olduğu belirtildi.


Ayak izlerinin Kuzey Avrupa'ya gelen ilk insanlara dair bir kanıt olduğunu belirten İngiliz Müzesi'nden Dr. Nick Ashton, "Ayak izleri,Britanya kıyılarında bulunan en önemli keşiflerden biri. Britanya ve Avrupa'daki ilk insanlar hakkındaki bilgilerimizi yeniden yazacak" diye konuştu.



BBC'nin haberine göre, İzlerin ilk geçen yılın Mayıs ayında kıyıda yaşanan gelgitler sırasında tanımlandığını belirten Ashton, "İzleri ilk gördüğümde 'Bu gerçek olabilir mi? Eğer gerçekse, bu izler Afrika kıtasının dışında bulunan en eski izler olabilir'diye düşündüm.İlk başta ne ile karşılaştığımızdan emin değildik. Ancak kısa süre sonra boşlukların insan ayağına benzediğini anladık"dedi.



Bilim insanları, suların yükselmesinden 2 hafta önce izlerin 3 boyutlu tarayıcılarla katalogladıklarını açıkladılar.

"İZLER BİR AİLEYE AİT"

Görüntülerin analizini yapan Dr. Isabelle De Groote, izlerin kesinlikle insan ayak izleri olduğunu, büyük ihtimalle bir yetişkin erkek ve beş çocuktan oluşan bir gruba ait olabileceğini söyledi.

Bazı izlerde topuk, ayak kemeri ve hatta ayak parmaklarının anlaşılabildiğini belirten De Groote, "Ayak izlerini ilk duyduğumda afallamıştım. İzlerin en uzunu 1.75 metre ve en kısanın 91 cm. boylarında olan iki erkeğe ait olduğu anlaşılıyor. Diğer büyük izlerin genç erkeklere yada kadınlara ait olma ihtimali var. Geçmişe ilk bakışımızda, bölgede birlikte yürüyen bir aile görüyoruz" dedi.



KİM OLDUKLARI BİLİNMİYOR

İnsanların hangi tür olduğu hakkında emin olamadıklarını belirten bilim insanları bir iddiaya göre izlerin, Güney Avrupa'da yaşadığı bilinen Homo antecessor adındaki insan türüne ait olduğu ve bu insanların bir milyon yıl önce kuzeye doğru ilerleyerek, bir kara parçası üzerinden Britanya adasına geçtiğini öne sürdüğünü söylediler.


Bilim insanları bu insanların, hava şartlarının 800 bin yıl önce değişmesiyle ortadan kaybolduklarını düşündüklerini belrttiler.