Gazete Vatan Logo

8 yıldır karanlıkta

8 yıldır karanlıkta

Gazeteci Hrant Dink, ölüm yıl dönümünde bugün Agos gazetesi önünde anılacak. Sekiz yıl süren soruşturma ve dava sonucunda suikast hâlâ aydınlatılamadı. Soruşturmada en son 2 polis tutuklandı.

Agos Gazatesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de Şişli’de uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Türkiye’nin yanı sıra dünyada da şok etkisi yaratan cinayetle ilgili soru işaretleri hala giderilemedi. Dink, ölüm yıl dönümünde bugün Agos gazetesi önünde bir kez daha anılacak. Saat 13.30’da Taksim’de toplanacak grup burada yapılacak açıklamanın ardından Şişli’ye yürüyerek saat 15.00 sıralarında Agos gazetesinin önünde anma gerçekleştirecek.

Dosya hareketlendi

Hrant Dink dosyası, suikastla ilgili sorumlulukları olduğu belirtilen kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesiyle, bu yıl yeni bir boyut kazandı. Kamu görevlilerine yönelik soruşturma kapsamında dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu bazı kamu görevlileri savcıya ifade verdi. Cinayeti işlediği için 22,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Ogün Samast da tanık olarak yeniden ifade verdi.

Haberin Devamı

Akyürek’i suçladı

Samast, ifadesinde cinayetin dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek tarafından bilindiğini öne sürdü. Samast, “Ben Yasin’e (sanık Yasin Hayal’e) ‘olay nasıl olacak?’ dedim. Yasin de bana ‘Direkt olarak vuracaksın, otobüsten Trabzon’a dönerken Samsun’dan seni alacaklar. Eğer burada alınırsan Ramazan müdür açığa çıkar’ dedi” diye konuştu. Ogün Samast, her şeyin polis tarafından ayarlandığını iddia etti.

Yakalama kararı

Bu ifade sonrası Silivri Cezaevinde yasa dışı dinleme iddiasıyla tutuklu bulunan Ramazan Akyürek de şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Bu gelişmeler yaşanırken Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Muhittin Zenit ve polis amiri Özkan Mumcu ise tutuklanarak cezaevine gönderildi. Polis memuru Zenit’in, Dink suikastinden yarım saat sonra sanıklardan Erhan Tuncel ile telefonda görüştüğü ortaya çıkmıştı. Hrant Dink’in öldürüldüğü dönemde Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli olan ve şu anda da Cizre Emniyet Müdürlüğü görevini sürdüren Ercan Demir hakkında ise Dink cinayetiyle ilgili olarak ‘görevi kötüye kullanma ve ihmal suretiyle cinayete sebep olmak” suçlarından yakalama kararı çıkarıldı.

Haberin Devamı

20 sanık vardı
9 Ocak 2007’de gerçekleşen silahlı saldırının faili 17 yaşındaki Ogün Samast, bir gün sonra Samsun Otogarı’nda yakalandı. 20 Nisan 2007’de Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in de aralarında bulunduğu 12’si tutuklu 18 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İlk duruşma 2 Temmuz’da görüldü. Davada, Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci ve ağabeyi Osman Hayal hakkında hazırlanan iddianamelerin de birleştirilmesiyle sanık sayısı 20 oldu.
‘Büyük abi’ye beraat ve tahliye!
Erhan Tuncel’i, “patlayıcı madde imal etmek, kullanmak” suçlarından 10 yıl 6 ay hapse mahkum eden mahkeme, Tuncel’in “silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak” ve “tasarlayarak adam öldürmeye azmettirme” suçlarından beraatini kararlaştırdı. Tuncel tahliye edildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 15 Mayıs 2013’teki kararında, sanıkların “silahlı terör örgütü” değil, “suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt” üyesi olduklarına hükmetti. Daire, örgüt yönünden verilen beraat kararlarını bozdu. Bozma kararının ardından dava, 17 Eylül 2013’te yerel mahkemede yeniden görülmeye başlandı. Hakkında yakalama emri çıkarılan Erhan Tuncel, 24 Ekim’de tutuklandı. Tuncel, 3 Aralık’taki duruşmada, tanık koruma programına alındığını söyledi. Davanın 7 Ocak 2014’teki duruşmasında, sanıklar Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Trabzon’da tutuklanan Hayal ile Yavuz, davanın görüldüğü mahkemece, sesli ve görüntü sistemiyle cezaevinde ifadeleri alınarak serbest bırakıldı. Mahkeme 7 Mart 2014’te de Erhan Tuncel’i 5 yılı aşan tutukluluk durumu gerekçesiyle tahliye etti. Yargıtay’ın bozma kararına uyan mahkeme, Samast’ın çocuk mahkemesindeki dava dosyası ile bu dava dosyasını birleştirip davayı 23 Ocak’a erteledi.
Samast’a 22 yıl hapis
Samast’ın dava dosyası, suikast tarihinde yaşı 18’den küçük olduğu için, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitti. Mahkeme, 25 Temmuz 2011’de Samast’ı, ‘tasarlayarak adam öldürmek’ ve ‘ruhsatsız silah taşımak’ suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Karar, Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nce onandı.
Yasin Hayal: Azmettirici
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de 17 Ocak 2012’de Yasin Hayal’i, “Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı, “silahlı terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan beraatine karar verdi.

Haberin Devamı

Trafiğe kapalı yollara dikkat
Anma programı nedeniyle bugün Halaskargazi Caddesi, Abide-i Hürriyet Caddesi trafiğe kapatılacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nun açıklamasında, “Saat 12.00’dan anma etkinliğinin bitimine kadar Halaskargazi Caddesi-Abide-i Hürriyet Caddesi-Şafak Sokak ile bu yollara çıkan diğer cadde ve sokaklardan kontrollü geçiş sağlanacak, gerek görülmesi halinde araç trafiğine kapatılacaktır” denildi.

Haberin Devamı