Gazete Vatan Logo

8 yıl önce öldürülmüştü! Dünyayı sarsan gelişme...

Terör örgütü El-Kaide ile ilgili yeni gelişme dünyayı sarstı. Usame Bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonda, terör örgütü El Kaide'nin üst düzey komutanı Asim Umar'ın da öldürüldüğü bildirildi.

8 yıl önce öldürülmüştü! Dünyayı sarsan gelişme...

11 Eylül 2001'de ABD'nin çeşitli kentlerinde gerçekleştirilen terör saldırıları sonrasında ABD hükümeti 7 Ekim 2001 tarihinde Afganistan'daki Taliban ve El-Kaide hedeflerine karşı mücadele başlattığını duyurmuştu.

Saldırıların sorumlusu olarak Usame Bin Ladin gösterilmişti.

Usame Bin Ladin ilk başta saldırıların sorumluluğunu üstlenmese de 29 Ekim 2004'te yayınlanan bir videoda saldırıların kendisi tarafından organize edildiğini ve uçakları kaçıran 19 kişiyi bizzat kendisinin eğittiğini belirtmişti.

Usame Bin Ladin, 2011'de ABD Özel Kuvvetlerinin Pakistan’ın Abbottabad ilçesindeki evine düzenlediği baskında ölü ele geçirilmişti.

Geçtiğimiz 23 Eylül günü Afganistan'da ABD'li ve Afgan güvenlik güçlerinin ortak düzenlediği operasyonda, terör örgütü El Kaide'nin üst düzey komutanı Asim Umar'ın da öldürüldüğü bildirildi.

Operasyonda ayrıca 22 Taliban üyesi de etkisiz hale getirildi.

Afganistan Ulusal Güvenlik Müdürlüğü, operasyona ilişkin görüntüleri basınla paylaştı.

Ülkenin Helmand eyaletindeki Musa Qala kentinde düzenlenen operasyonda, Taliban'ın intihar bombacılarının saklandığı düşünülen bir bina ve yanındaki düğün salonu da hedef alınmıştı.

Haberin Devamı

Ülkenin Helmand eyaletindeki Musa Qala kentinde düzenlenen operasyonda, Taliban'ın intihar bombacılarının saklandığı düşünülen bir bina ve yanındaki düğün salonu da hedef alınmıştı.

Afganistan’da bahsi geçen operasyondan yalnızca bir hafta önce ABD destekli Afgan güçleri insansız hava aracı saldırısı düzenlemişti.

Nangarhar kentinde düzenlenen saldırı sonucu bir tarlada dinlenen 30 çam fıstığı işçisi hayatını kaybetmişti.

Asim Umar, Afganistan'da terör örgütü El Kaide'ye yönelik operasyonlar kapsamında örgütün etkisiz hale getirilen son ismi oldu.

14 Eylül günü ABD Başkanı Donald Trump, Usame bin Ladin'in oğlu Hamza bin Ladin'in ABD tarafından Afganistan-Pakistan sınırında gerçekleştirilen terörle mücadele operasyonu sonucunda öldürüldüğünü doğrulamıştı.

Açıklamada, Hamza bin Ladin'in ölümünün, "El Kaide'yi hem önemli liderlik yeteneklerinden hem de örgütün önemli operasyonel faaliyetlerinden yoksun bıraktığı" belirtilmişti.

Haberin Devamı

Açıklamada, Hamza bin Ladin'in ölümünün, "El Kaide'yi hem önemli liderlik yeteneklerinden hem de örgütün önemli operasyonel faaliyetlerinden yoksun bıraktığı" belirtilmişti. (Hürriyet)