Gazete Vatan Logo

8 yaşında Diyarbakır’dan çıktı kotta Polonya’nın lideri oldu

Nedim Özbek, geçen yıl Avrupa’ya 1.5 milyon adet kot pantolon satan, 43 ülkede markasını tescil ettiren Redstar’ın patronu

Nedim Özbek, geçen yıl Avrupa’ya 1.5 milyon adet kot pantolon satan, 43 ülkede markasını tescil ettiren Redstar’ın patronu. Polonya’daki pazar payı yüzde 65. Denim Sanayicileri Derneği’nin Başkanı da olan Özbek, Türk denimcilerin geçen yıl 4 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirterek, “Denim satışlarında dünya üçüncüsüyüz. Dünyada 200 milyon kişiye mal sattık” dedi

Nedim Özbek, İstanbul’a göç etmiş Diyarbakırlı bir ailenin çocuğu. 1974 yılında 8 yaşındayken İstanbul’a gelmiş, 8 kardeşi var. Genç yaşında al-sat yaparak tekstil işine giren Özbek, kurduğu Redstar markasıyla Türkiye’de bilinmiyor ama Avrupa’da en çok satan jean markaları arasında yer alıyor. Denim Sanayicileri Derneği (Denimder) Başkanı da olan Özbek, Türk denimcilerinin kaliteleriyle dünyaya kendilerini ispatladıklarını, bundan sonra markalaşmaya ve tasarıma ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyor.

* Yıllardır tekstil işindesiniz. Markanız Redstar Türkiye’de çok da tanınmıyor, hep yurtdışına iş yapıyorsunuz. Neden?
Tercih meselesi. İlk al-satla işe başladım. Daha kârlı gördük. İç piyasaya girmeyi düşünmedik. Sonra markamızı kurduk. Markamızla ihracat yaptık, başarılı olduk.

* Biraz geçmişe dönelim. ‘Al-satla işe başladım’ dediniz. İlk işiniz tekstil miydi?
Hayır. Ailemin bir marketi vardı. Diyarbakır’dan İstanbul’a göç ettiğimizde Kadıköy’de market açtık. Kadıköy’ün ilk marketidir. Orada işler iyi gidiyordu. Sonra kardeşlerimle Sultanhamam’da al-sat işine girdik. Her işe ailemle girdim. Tam bir aile şirketiyiz. Şimdi de kardeşlerimin tümü evli, damatlar da bizimle birlikte çalışıyor. Çocukları da yetiştireceğiz inşallah, bayrağı onlara devretmeyi planlıyoruz. Geçmişe dönersek, o yıllarda kardeşlerimle tekstil işine girdik. İlk Araplar’a mal satıyorduk.

TAKLİTTEN MARKAYA DÖNDÜ

* Avrupa’ya nasıl açıldınız?
1980’lerin sonuna doğru Yugoslavya, Polonya, Macaristan’a mal satmaya başladık. Polonya’ya ilk mal sattığımızda para değil mal alıyorduk. Onları satıyorduk.

* Jean mi satıyordunuz?
Hayır. Daha çok abiye kıyafetler, trikolar satıyorduk. Malları Osmanbey’den alırdık. Araplar’a daha gösterişli kıyafetler, Avrupalılar’a farklı kıyafetler satıyorduk. 1990’ların başına kadar al-sat’a devam ettik. Sonra bu işlerde iyice büyümek istedik ve üretime geçelim dedik. Pazarı da iyi tanıyorduk. Bir iki yıl altyapı çalışmaları yaptıktan sonra 1993’te kendi markamızı üretmeye karar verdik. O günün koşulları markasız devam etmenin mümkün olmadığını gösteriyordu. Yıllarca başka markaların taklitlerini alıp satmıştık.

* Ve Redstar doğdu...
Evet, Redstar en çok Polonya ve Macaristan’da satıyor. Türkiye’den çok Avrupa’da biliniyor. Polonya’da her dört kişiden biri bizim kot pantolonları giyiyor. Çocuklar bile Redstar’ı bilir. Avrupa’ya da Polonya üzerinden dağıtılıyor. Danimarka’dan Hollanda’ya kadar her yere gidiyor pantolonlarımız, montlarımız, üstlerimiz. Hepsi kendi markamızla. 15 ülkeye ihracat yapıyoruz. Pazar lideri olduğumuz Polonya’da 100’ün üzerinde satış noktasına sahibiz.

* Geçen yıl düşüş yaşanmıştı denim ihracatında, son aylarda toparlanma oldu mu?
Tekstille denimi ayırmak lazım. Tekstilde krize girildiğinde denimde krize giriliyor diyemeyiz. Genelde de böyle olmaz. Dünyanın en ünlü jean markaları kumaşlarını Türkiye’den alıyor. Dünyanın en iyi denim kumaşları Türkiye’de üretiliyor. Son zamanlarda denimde önemli gelişmeler var. 15 Şubat’tan sonra yükseliş olacak.

İHRACAT İKİYE KATLANACAK

* Neden 15 Şubat?
Geçen sene pazarda biraz gerileme oldu, sonradan toparlandı. 2001 krizinde çok firma kapanmıştı, boşluk vardı. Çin o boşluğu doldurmaya çalıştı. Ama zaman Avrupalılar’a şunu gösterdi: Çin’den verim alamadılar. Bize döndüler. Yeni anlaşmalar gündeme gelecek. Avrupalılar yeni sezon için Türkiye’ye dönecek. Bu sene yaptığımız ihracatın 2 misline çıkabiliriz.

*Bu sene ihracat rakamları nasıl oldu?
Yalnızca denim pantolonda 2005’te 1.5 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Mont, etek, üstlerle bu rakam 2.5 milyar dolara ulaştı. Türkiye geçen yıl denimden 2.5 milyar dolarlık pantolon ve üst sattı. 2006’daki rakamların tümü gelmedi. Ama derneğe gelen bilgilere göre bu rakam 4 milyar doları bulacak. Ortalama bir hesap yaparsak dünyada 200 milyon insana mal satıyoruz.

* Markanızla yola çıktıktan sonra ne değişti? Yıllar sonra hiç bilmediği bir markayı müşterinin önüne koydunuz...
Satışlarımız bir anda dibe vurdu. ‘Redstar da ne?’ oldular. Müşterilerimizin yarısından çoğunu kaybettik. İlk üretim yerimiz, Esenler’de bin metrekarelik bir yerdi. Zamanla büyüdük. Şimdi 14 bin metrekarelik kapalı alandayız.

* Ve bu yıl iç piyasaya yöneliyorsunuz...
Daha önce de girmeyi planladık ama hep ihracat daha cazip geldi. Fiyatları ayarlamakta zorlandık, bayiilerle uzun vadeli ilişkileri düşününce hep ihracatı daha iyi gördük kendimiz için. Bu sene karar verdik, iç piyasaya adım atıyoruz. 2007’de İstanbul’da 10 mağaza açmayı planlıyoruz. Bazı alışveriş merkezlerine başvurduk, bekliyoruz. Anadolu’ya da gireceğiz. Diyarbakır’da da mağaza açacağız.

* Son dönemde alışveriş merkezlerinde Türk markalarına zorluk çıkarılıyor. Siz nasıl karşılandınız?
Bekliyoruz. Redstar’ı onlar bilmiyor, Avrupa biliyor. Bu arada uyduruk İngiliz markalarına kapıları açtılar, mallar dökülüyor. Herhalde hatalardan ders alırlar. Bizim Avrupa’da taklitlerimizi yapıyorlar. Mal toplatıyorum ben Avrupa’da.

* Nerede toplattınız?
Çek Cumhuriyeti’nde toplattım. Redstar’ı kurarken 43 ülkede markamı tescil ettirmiştim.

* Neredeyse her ülkeden tescil almışsınız...
Aldım. İleriyi düşündüm. Çin’den bile almıştım. O dönemlerde Çin tehlikesi diye bir şey yoktu. Ben Çin’in nüfusunu düşünerek almıştım, şimdi işe yaradı. Biliyorsunuz Çin’de malların aynısını yapıyorlar. Bu yüzden de Avrupalı markaların hemen hemen hepsi Çin’den çekilme kararı aldı.

KOVULDUĞUMUZ FUARLARA ŞİMDİ DAVET EDİLİYORUZ
Avrupa’ya Redstar olarak 1.5 milyon kot pantolon sattıklarını söyleyen Nedim Özbek, hedeflerinin üzerine çıktıklarını belirtiyor. Özbek, “1989’dan beri Denim kumaş üzerine çalışıyorum. Denime geçmek iyi bir kararmış şimdi onu görüyorum. Dünyada ilk üçteyiz denim üretiminde. Eskiden Türk üreticiler denim fuarlarına çağrılmazdı, oradan buradan davetiye bularak ceplerinde gizli gizli fotoğraf makinesi sokarak bu fuarlara giderdi Türkler. Eskiden resmen kovulduğumuz fuarlara şimdi davet ediliyoruz” diye konuşuyor.

Nişantaşı’nda Geyşa Milano mağazası açacağız

* Yeni markanız Geyşa Milano, Geyşa ismi nereden aklınıza geldi? Neden Geyşa?
Geyşa denildiğinde akla farklı şeyler geliyor oysa geyşalık bir sanat. Ben Geyşa filmini izledim, etkilendim. Feminen bir marka çıkarmayı planlıyorduk. Geyşa olsun dedik ve çok tuttu. 30 parçalık koleksiyon hazırlamıştık yaz sezonu için, bir anda Avrupalı müşterilerimiz yoğun ilgi gösterdiler. Danimarka’daki müşterimiz bayan koleksiyonunun tamamını Geyşa Milano istiyor.

Kadınlar farklılığa, değişime daha yatkın, bu yüzden de sanırım çok ilgi gördü. Nişantaşı’nda yalnızca Geyşa Milano mağazası açacağız. Redstar olmayacak. Yalnızca Geyşa Milano olacak.

EN ZOR GÜNÜM
48 saat uyumadım ama zorluk çektim demem
Çok büyük zorluk yaşamadım ben. Ama bunu söylemem zorluk yaşamadığım anlamına da gelmiyor. Siparişleri yetiştirmek için işçilerimizin 48 saat uyumadığı, benim de iş yerinde kanepelerde yattığım, eve gitmediğim zamanlar oldu. Ama işçilerimin parasını ödemediğim bir gün olmadı. Kriz dönemlerin de de zorluklar oldu ama temkinli gittiğimiz için çok yara almadık.

Güzide Duran’la bilboardlara çıkacak, Japonlar’a da kot satacak
Türkiye’de iç piyasaya girmeye hazırlanan Redstar, yurtdışı ve Türkiye tanıtım kampanyası için Güzide Duran’la anlaştı. Türkiye’deki kampanya Ocak ayı sonunda, Avrupa’daki kampanya ise Mart ayında İtalya’da başlayacak. Nedim Özbek, Şubat’ta Japonlar’la görüşeceklerini de söyledi. Özbek, “Japonya pazarına girmemiz için teklif aldık, fuarlarına yetişemedik ama görüşme için gireceğiz. Yaz sezonuna değil ama kış sezonuna oraya girmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı