Gazete Vatan Logo

8 dakikalık dehşet

Son üç ay içerisinde üçüncü terör şokunu yaşayan Londra’da 7 sivil hayatını kaybetti. Londra emniyeti ilk ihbardan sadece 8 dakika sonra minibüsle ezen ve ardından sokaklarda insanların boğazını kesmeye başlayan zanlıların 3’ünü de ölü ele geçirdi

8 dakikalık dehşet

İngiltere’nin başkenti Londra, son üç ay içerisinde üçüncü kez terör saldırısıyla sarsıldı. Cumartesi akşamı, yerel saatle 22.00 sularında bir minibüsle, Londra Köprüsü üzerinde yürüyen yayaları ezen 3 saldırgan, daha sonra Borough Pazarı semtinde araçtan inerek, çevredekilere bıçakla saldırdı. Olayda 7 sivil hayatını kaybederken, çoğu ağır 48 kişi yaralandı. 4 polis memurunun da yaralandığını duyuran Londra Emniyeti, ‘Akdeniz görünümlü’ olduğu söylenen 3 saldırganın keskin nişancılar tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Westminster kopyası

Londra Emniyet Müdürü Cressida Dick, saldırganların kimliklerinin henüz belirlenmediğini söylerken polis yetkilileri, eylemin 22 Mart’ta Westminster Köprüsü üzerinde gerçekleşen terör eyleminin bir kopyası olduğunun düşünüldüğünü kaydetti. Adrian Ajao adlı saldırgan, kiraladığı araçla Westminster Köprüsü üzerindeki yayaları ezdikten sonra parlamento binasına girmeye çalışırken vurularak öldürülmüştü. Saldırıda biri polis 4 kişi ölmüştü. İngiltere’nin Manchester kentinde de 2 hafta önce şarkıcı Ariana Grande’nin konseri bitiminde düzenlenen intihar saldırısında 22 kişi yaşamını yitirmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı. Saldırı sonrası durumun “kontrol altına alındığını” belirten Dick, soruşturmanın hızlı ilerlediğini ve önemli kaynaklara ulaştıklarını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Yabancılar da var

Fransa Dışişleri Bakanlığı, dört Fransız vatandaşının yaralılar arasında olduğunu doğruladı. Avustralyalı yetkililer de, iki vatandaşlarının saldırı sırasında bölgede olduğunu ve birinin hastanede tedavisi gördüğünü açıkladı.

‘Sahte bomba yeleği’

Polis, olayın güvenlik güçlerine yerel saatle 22.08’de bildirildiğini, ilk ihbardan sadece 8 dakika sonra zanlıların vurulduğunu belirtti. Londra Emniyeti ayrıca zanlıların kendilerine intihar saldırganı süsü vermek için, konserve kutularından hazırladıkları yelekler giydiğini vurguladı.

Görgü tanıkları, saldırganların en az 3 kişinin boğazını kestiklerini, çoğu yaralının da boyun bölgelerinden darbe aldıklarını söyledi. Tanıklara göre saldırganlar eylemleri sırasında “Bu Allah için” diye bağırıyordu.

Haberin Devamı

'Herkesi yakalayıp bıçaklıyorlardı’

Saldırı anında London Bridge’in altındaki bir barda arkadaşlarıyla birlikte oturan Alex Shellum, o anları BBC’ye anlattı:

“Saat 22.00 gibi bulunduğumuz bara bir kadın gelip yardım istedi. Boğazı korkunç halde kanıyordu. Kanı durduracak birilerini aradık, ardından bar kapandı.” Guardian gazetesine konuşan Gerard Vowls adlı görgü tanığı ise, o sırada London Bridge’in güney ucundaki bir pubda Şampiyonlar Ligi finalini izlediğini ve bir kadının üç kişi tarafından bıçaklandığını gördüğünü söyledi. Vowls saldırganları durdurabilmek için onlara sandalye, bardak ve şişe fırlattığını belirterek “Bana doğru gelip bıçaklamak istediler. Herkesi bıçaklıyorlardı” dedi. Borough Market’ta bir restoran çalışanı ise yaşananları şöyle anlattı:

“Roast restoranın önünde ellerinde büyük bıçaklarla iki adam gördüm. İnsanları bıçaklıyorlardı. İki kişiyi öldürdüler. ‘Durun, durun’ diye bağırdık, onlara sandalye fırlattık. Polis geldi ve (saldırganı) anında vurdu.”

Haberin Devamı

‘Arsenal formalı cihatçı’

İngiliz Daily Mail gazetesi, öldürülen saldırganlardan birisinin üzerinde Arsenal takımı forması bulunmasından yola çıkarak, saldırıya ilişkin internet sitesinde verdiği haberine ‘Arsenal formalı cihatçı’ başlığını attı. Arsenal yönetimi ise, dün resmi Twitter hesabından saldırıda ölenler için başsağlığı mesajı yayınladı.

3 TERÖRİSTE 50 MERMİ

Saldırganları etkisizleştirmek için 8 polis toplam 50 mermi sıktı. 1 sivil polislerin açtığı ateşle yaralandı.

Londra’da 12 tutuklama

Londra polisi, kanlı saldırıyı gerçekleştiren zanlıların evlerine baskın düzenledi. Polisten yapılan açıklamada, saldırıyla bağlantılı olabileceği düşünülen 12 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Saldırganlardan birinin ikametgahına yapılan baskında ise 4 kişi gözaltına alınırken, görgü tanıklarına göre polisten kaçan bir kişinin vurulduğu belirtildi.

SAS’lar da oradaydı

Saldırının ardından geniş güvenlik önlemleri alan yetkililer, polis ekiplerinin yanı sıra orduya ait özel birlikleri de harekete geçirdi. SAS komandolarına bağlı ‘Mavi Yıldırım’ (Blue Thunder) adlı birime bağlı askerler, dün saldırının hemen ardından Londra Köprüsü’ne helikopterlerle getirildi. Söz konusu birimde 70 asker görev yapıyor ve askerlere gece görüş kamerası bulunan Apache helikopterleri eşlik ediyor.

Haberin Devamı

‘Kaç, saklan, bildir’

İngiliz polisi, Londra’daki saldırıların ardından kentte yaşayan vatandaşları Twitter üzerinden uyardı. Yapılan paylaşımda vatandaşların neler yapması gerektiği anlatıldı. Fotoğraflı paylaşımda, “Kaçın! Güvenli bir yere gidin! Güvenli bir yere gidemiyorsanız saklanın! Telefonlarınızı sessize ve titreşime alın. Güvende olduğunuzda polise bilgi verin” ifadeleri yer aldı.

‘Artık yeter’

İngiltere Başbakanı Theresa May, Londra’daki saldırı sonrası “Artık yeter demenin zamanı geldi” dedi. May dün yaptığı açıklamada, terörle mücadele kapsamında gözaltı süresinin uzatılması ve internette radikal ideolojilerin varlığının sınırlandırılması da dahil olmak üzere, ülkesindeki güvenlik politikalarının gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Başbakan May, İngiltere’de radikal ideolojilere ‘çok fazla müsamaha gösterildiğini’ ve terörle mücadele kapsamında ülkesinde ‘zor ve belki de mahçup edici’ tartışmalar yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.

May, terörle mücadele konusunda gündeme getirilmesi gereken dört başlığı şöyle açıkladı:

- Gerçeğin ve İslam’ın ‘saptırılması’ olarak tanımladığı ‘şer ideoloji’ ile mücadele

- Radikal grupların internetteki varlığını sınırlayacak düzenlemeler getirmek

- İngiltere toplumu içindeki radikalizmi tanımlamak ve bunun kökünü kazımak

- Terörle mücadele stratejisini, değişen tehdit karşısında yeniden düşünmek

‘Seçimler ertelenmeyecek’

Başbakan May, genel seçimlerin ertelenmesi yönündeki çağrılara rağmen seçimlerin planlandığı şekilde bu Perşembe günü yapılacağını açıkladı. Öte yandan tüm partiler kampanyalarını durdurdu.

Dünyadan tepki yağdı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere’nin her zamankinden de fazla yanında olduklarını söyledi. Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, dualarının İngiltere halkıyla olduğunu ve dayanışmayı sürdüreceklerini belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, ‘sınırları aşarak dehşet ve yası bir olarak yaşadıklarını’ söyledi. Merkel, “Almanya adına, terörün her şekline karşı savaşta kararlılıkla İngiltere’nin yanında olacağımızı yineliyorum” diye konuştu. Rusya Devlet Başkanı Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov, Rus liderin “İngilizlere başsağlığı dileklerini ilettiğini” ifade etti.

Trump seyahat yasağını savundu

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter’dan attığı mesajla, seyahat yasağını savundu. Trump “Uyanık, zeki ve sert olmalıyız. Mahkemelerin haklarımızı geri vermesi gerekiyor. Ekstra güvenlik önlemi olarak seyahat yasağına ihtiyacımız var” dedi. Trump ikinci tweetinde ise, “ABD, İngiltere ve Londra için ne gerekiyorsa yapmaya hazır. Sizinleyiz. Tanrı sizi korusun” yazdı. Trump’ın Başbakan May’i arayarak taziye mesajını ilettiği de kaydedildi. Trump, Londra Belediye Başkanı Sadık Han’ı da, “Sokaklarda polis görmekten dolayı alarma geçmeye gerek yok” sözünü eleştirdi.

Yıldırım’dan May’e taziye

Başbakan Binali Yıldırım, Londra’da yaşanan terör saldırısı nedeniyle İngiltere Başbakanı Theresa May’e mesaj göndererek, başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

‘Ortak mücadeleyle terörü yeneceğiz’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bağdat, Kabil ve şimdi de Londra... Nerede olursa olsun terörü lanetliyoruz. Ortak mücadeleyle terörü yeneceğiz” dedi. Bakanlığın resmi açıklamasında ise saldırılar “en güçlü şekilde” kınandı.

‘Asimetrik tehditler’

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Twitter hesabından, “Londra’daki vahşi terör saldırısını güçlü şekilde kınıyoruz. Aynı asimetrik tehditlerle karşı karşıyayız. Terör tüm dünyayı hedef alıyor” açıklamasını yaptı.