Gazete Vatan Logo

8 bin megavatla Türkiye rekoru

9 milyar dolar yatırım, 8 bin megavat kurulu güç ve 2 bin 774 tesisle enerjide tarihin en büyük yatırım yılının olduğunu belirten Bakan Albayrak, “Bu bir Türkiye rekoru” dedi

8 bin megavatla Türkiye rekoru

2017 Yılı Elektrik Yatırımları Toplu Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katılımıyla Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Türkiye’nin son 15 yılda büyük bir başarı hikayesi ortaya koyduğunu, anlatan Albayrak, “Her türlü ekonomik, sosyal ve siyasi provokasyona rağmen Türkiye, yüksek ideallerinden vazgeçmeyecek” diye konuştu. Albayrak, 2017 yılı boyunca devreye alınan enerji yatırımlarının, üretim, iletim ve dağıtım, hepsinin toplu açılışı için bir araya gelindiğini hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün itibarıyla toplamda 6 bin 90 megavat ve güç büyüklüğünün yanında bin 583 tesisi devreye aldık. Ama bugün devam edenlerle birlikte toplam 9 milyar dolar yatırımla yıl sonunda kapasiteye eklenecek 8 bin 222 megavat kurulu güç ve 2 bin 774 adet tesisle, ülkemizin tarihindeki en büyük yıl yatırımını gerçekleştirmiş olacağız. Bu kapasite Türkiye tarihimizdeki rakamsal olarak da sadece kurulu güç değil 9 milyar dolarlık boyutuyla bir Türkiye rekoru. Kesintisiz ve kaliteli enerji hizmeti sağlamak için iletim ve dağıtım altyapısına da ayrıca bu yıl 7.7 milyar liralık yatırımı devreye almış oluyoruz.”

Haberin Devamı

Son 15 yılda enerji sektöründe 100 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını belirten Bakan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Üretimde % 8 artış

“2002’de 31 bin 846 megavat olan kurulu gücümüz, bu yıl sonu itibarıyla 85 bin 200 megavatı geçmiş olacak. Bu sene elektrik üretimindeki yüzde 8’lik artış, 2011’den bu yana en yüksek yıllık artış rakamı oldu.”

Yerli kömürün elektrik üretimindeki payının yüzde 16’ya ulaştığını vurgulayan Albayrak, hizmete alınması planlanan ek 5 bin megavatlık yerli kömüre dayalı üretim kapasitesiyle, bu kaynaktan üretimde tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşılacağını ifade etti.

Nükleeri de yapacağız

Termik santrallerde yoğun bir hareketlenmenin yaşandığını, güneş ve rüzgar enerjisinde çok önemli adımlar atılmaya başlandığını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Enerji’ denildiği zaman onun alt yapısını oluşturan ne varsa Türkiye’nin artık bunları kullanır hale geldiğini vurguladı. Erdoğan, “Şimdi nükleere giriyoruz. Nükleer de birilerini rahatsız ediyor. Rahatsız olsanız da olmasanız da biz nükleer enerjiyi de yapacağız” ifadesini kullandı. Nükleer güç santrallerine karşı çıkmanın, “Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olması” demek olduğunu dile getiren Erdoğan, sürdürülebilir büyümeyi temin ve enerjide dışa bağımlılığı en aza indirmek için yerli kaynakların daha fazla kullanılması gerektiğine işaret etti.

Haberin Devamı