Gazete Vatan Logo

8.6 dünyanın yüreğini ağzına getirdi

Depremin ardından 27 ülke için tsunami uyarı verildi...

8.6 dünyanın yüreğini ağzına getirdi

Endonezya, dün 8.6 şiddetindeki depremle sarsıldı. Maddi zarara sebep olan deprem, 2004’te 230 bin kişinin hayatına mal olan tsunami felaketini akıllara getirdi. Fakat korkulan olmadı, 80 santimetrelik dalgalar kıyıyı dövdü.

Depremin artçıları bile 8.2 ile 8.3 oldu8.6 dünyanın yüreğini ağzına getirdi

Endonezya dün güne 8.6 şiddetindeki depremin yarattığı panikle başladı. Okyanusya’da yer alan 17 bini aşkın adaya sahip 238 milyon nüfuslu ülkede deprem, Açe eyaleti açıklarında meydana geldi. Deprem, eyalet başkenti Banda Açe’nin 495 kilometre uzaklığında ve denizin 22 kilometre derinliğinde ortaya çıktı. Depremden sonra bölgede su 10 8.6 dünyanın yüreğini ağzına getirdimetre çekildi. Singapur, Tayland, Malezya ve Hindistan gibi ülkelerde de depremin hissedildiği açıklandı. Şiddetli sarsıntı akıllara 8 yıl önce yaşanan deprem ve tsunami felaketini getirdi. 26 Aralık 2004’te Endonezya’ya bağlı Sumatra Adası açıklarında 9.1 şiddetinde deprem meydana gelmiş ve depremin ardından oluşan tsunami dalgaları 170 bini Açe’de olmak üzere 230

bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Şiddetli depremin ardından yetkililerin yaptığı “Bu deprem tsunamiyi tetikleyebilir” açıklamaları da bölgede yaşanan paniği tetikledi. Endonezya, Tayland, Hindistan, Kenya, Tanzanya ve Sri Lanka, vatandaşlarına kıyılardan uzaklaşma uyarısında bulundu. 4 metre yüksekliğinde tsunaminin vurmasından endişe eden Hint yetkililer vatandaşlarını tahliye etti.

Türk vatandaşları yaralanmadı

İnsanlardan iç kesimlere ve yükseklere kaçmasını isteyen yetkililer ülkelerde paniğe neden oldu, otomobil ve motorsikletine binen Endonezyalılar ve Taylandlılar trafiği kilitledi. Depremin ardından 8.2 şiddetinde başka bir deprem yaşandı. Endonezyalı yetkililer en yükseği 80 santimetre yükseliğindeki tsunami dalgalarının kıyılara vurduğunu açıklayarak “2004’teki depremden yarım saat sonra tsunami karaya vurmuştu. Bugünkü depremin merkez üssü daha da uzak” diyerek tsunami ihtimalinin azaldığını müjdeledi. TSİ 16 sularında Endonezya dahil bölgedeki bütün ülkelerde tsunami uyarısı kaldırıldı. Banda Açe şehrinde bulunan Türk öğretmen Hasan Yılmaz, deprem sonrasında şehirde yıkım olmadığını ama tsunami olabileceği endişesiyle panik yaşandığını açıkladı. Türkiye’nin Cakarta Büyükelçiliği de depremden sonra bölgede yaşayan Türk vatandaşlarından yaralanan ya da hayatını kaybeden bulunmadığını bildirdi.


Haberin Devamı