Gazete Vatan Logo

78 milyar eriyince patron dayanamadı

Darbe girişiminin Borsa’ya faturası 78 milyar lira oldu. En büyük 20 şirketteki kayıp 50 milyar lirayı buldu. Bu ani erime karşısında pek çok patron, “Geri alım yapacağım” diyerek hissesine sahip çıktı.

78 milyar eriyince patron dayanamadı

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından borsada işlem gören şirketlerin piyasa değeri 1 haftada 78 milyar lira eridi. En büyük 20 şirketteki düşüş 50 milyar liraya dayandı. Bu dönemde ilk 20’de yer alan şirket listesi de değişti; Coca Cola ilk 20’ye girdi, Halkbank listeden çıktı. Piyasa değeri bakımından önceki hafta cuma günü her biri 36 milyar lira bandına dayanan ilk 3 şirket önceki gün kapanışta 30 milyar liranın altına geriledi.

Hasar büyüklerde fazla

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin piyasa değeri 15 Temmuz Cuma günü kapanışta yaklaşık 634 milyar lira olarak gerçekleşirken, bu rakam 22 Temmuz Cuma günü 556 milyar liraya geriledi. FETÖ darbe girişiminin borsaya bir haftalık kaybı 80 milyar liraya dayanırken, zararın büyük kısmı borsanın piyasa değeri en büyük 20 şirketine yazıldı.

Söz konusu 20 şirketteki kayıp 49.9 milyar lirayı buldu. 18-22 Temmuz haftasında en büyük düşüş Akbank’ta gerçekleşti. Buna göre 18 Temmuz’da borsa kapanışında piyasa değeri 35 milyar 680 milyon lira olan Akbank, bir haftada 5 milyar 920 milyon liralık erime ile 22 Temmuz’u 29 milyar 760 milyon liralık piyasa değeri ile kapattı. Akbank gibi 2 şirketin daha piyasa değeri 5 milyar liranın üzerinde gerilerken, bunlar kaybı 5 milyar 908 milyon lira olan Koç Holding ile 5 milyar 670 milyon lira civarında olan Garanti Bankası oldu.

Haberin Devamı

Yapı ve Kredi’nin 1 haftalık kaybı yaklaşık 3 milyar 608 milyon lira oldu. Sabancı Holding’inki 3 milyar 591 milyon lira, İş Bankası’nınki 3 milyar 374 milyon lira, Türk Telekom’unki de 2 milyar 520 milyon lira olarak gerçekleşti.

Finansbank kapı gibi

Bu dönemde ilk 20’de yer alan şirket listesi de değişti. Buna göre bir şirket listeye girerken, bir şirket de çıktı. 15 Temmuz’da listede yer alan Halkbank, 22 Temmuz’da yerini Coca Cola İçecek’e devretti. Aynı dönemde piyasa değerinde değişim yaşanmayan tek şirket Finansbank oldu. Önceki hafta piyasa değeri 14 milyar 400 milyon lira olan banka, bu değeri 22 Temmuz’a da taşıdı. Kuşkusuz bu durumda Finansbank’ın piyasada çok az miktarda hissesinin kalması ve derinliğinin olmamasının payı büyüktü.

Haberin Devamı

Geri alım için sıraya girdiler

İşte bu durum, patronların hisselerini geri almasına neden oldu. Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) hisse geri alımıyla ilgili yaptığı düzenlemenin ardından Borsa İstanbul’da işlem gören halka açık şirketler, ardı ardına hisse geri alım kararı aldı. Acıpayam Selüloz Sanayi tarafından yapılan açıklamada, herhangi bir limit sözkonusu olmaksızın şirketin Borsa da kendi paylarının geri alımının gerçekleştirilmesine oy birliği ile karar verdiği duyuruldu. Aksa Akrilik Kimya Sanayii tarafından yapılan açıklamada ise herhangi bir limit ve fiyat söz konusu olmaksızın şirketin borsada kendi paylarının geri alımını gerçekleştirmesi için Genel Müdür Cengiz Taş ve Mali İşler Direktörü Eren Ziya Dik’in yetkilendirilmesine karar verildiği bildirildi. GSD, Prizma Matbaacılık da hisse geri alımı yapacağını açıklayan şirketler oldular. Önceki gün de Turkcell, Avrasya, Atlas, Net Holding AŞ, Net Turizm Ticaret ve Sanayi AŞ, Borusan Yatırım ve Pazarlama AŞ, BİM Birleşik Mağazalar AŞ, Transtürk Holding AŞ, RTA Laboratuvarları Biyolojik Ürünler İlaç ve Makina Sanayi Ticaret AŞ, Ostim Endüstriyel Yatırımlar ve İşletme AŞ, Denge Yatırım Holding AŞ, Güler Yatırım Holding AŞ, Arsan Tekstil Ticaret ve Sanayi AŞ, AVOD Kurutulmuş Gıda ve Tarım Ürünleri AŞ, Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi ve Ticaret AŞ, Metro Holding. Mepet geri alım yapacaklarını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Borsa’da 1 şehit

15 Temmuz günü darbecilerin bir hedefi de Borsa binası oldu. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülere göre 20 kadar darbeci asker Borsa binasına 23.45 sularında girdi. Daha sonra çevrede toplanan vatandaşlar darbecilere tepki gösterdi. Polis güçleri de binayı sardı. Bir TOMA’ya içeriden ateş edilince TOMA’nın sürücüsü polis memuru Şevket Uzun şehit oldu. Daha sonra özel harekatçı polisler içeri girerek askerleri yakaladı.