Gazete Vatan Logo

77 Koşaner

İzmirli, G.saraylı, babacan tavırlı, sıkı bir Atatürk milliyetçisi...Bu Paşa'yı tanıdınız mı?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 27. Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturan Org. Işık Koşaner, sıkı bir Atatürk milliyetçisi olarak biliniyor. Türkiye’nin varoluş felsefesinin laiklik olduğunu savunan Org. Koşaner, Türkiye’nin jeopolitik ve jeostratejik bakımdan küresel güç dengesinin önemli ve kilit bir ülkesi olduğunu, terörle mücadelede ise silahlı teröristler kadar, legal alanda ortaya çıkan silahsız teröristlere ve ayrılıkçılık destekçilerine karşı da tedbirler getirilmesi gerektiğine inanıyor.

‘Komando Paşa’

Org. Koşaner, Genelkurmay Başkanlığı yapacak 3. İzmirli komutan oldu. TSK’nin birinci Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmet İnönü ve 3. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mehmet Kazım Orbay gibi Koşaner de İzmir doğumlu. 1945 yılında İzmir’de doğan Org. Koşaner, koyu bir Galatasaray taraftarı olarak biliniyor. Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında öğretmenlik, Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Komando Tugayında Takım Komutanlığı ve Tabur Karargâh Subaylığı, Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığında Özel Tim Komutanlığı ile 1’inci Komando Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunduğu için adı “Komando Paşa”ya çıkan Org. Koşaner, TSK’da “babacan” tavırlarıyla da tanınıyor.

2008’de devraldı



2008 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini Genelkurmay Başkanlığı’na atanan Org. İlker Başbuğ’dan devralan Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, devir teslim törenindeki konuşmasında, “TSK’nin ulus-devlet, üniter devlet ve laik devletin korunmasında her zaman taraf olduğunu ve olmaya devam edeceğini” belirtti. Org. Koşaner, “Cumhuriyetin temel niteliklerine sahip çıkmak iç siyasetle ilgili değildir” ifadesini de kullandı. TSK’nin, gücünü ve kudretini emrinde ve hizmetinde olduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türk ulusundan aldığını ifade eden Orgeneral Koşaner, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ulusunun dışında ayrı bir denetime ihtiyacı da bulunmamaktadır” diye konuştu.

Org. Koşaner’in ‘pekiyi’ karnesi



İzmir’de 1945’te dünyaya gelen Orgeneral Işık Koşaner, eğitim hayatına, babasının işi nedeniyle bir dönem bulunduğu Devrek’te, o yıllardaki adıyla ‘İsmet İnönü 2’nci Mektebi olan Fatih İlköğretim Okulu’nda başladı. 1 ve 2’inci sınıfı, ‘77’ okul numarasıyla burada tamamlayan Koşaner’in, Genelkurmay Başkanı olması, okulda sevinçle karşılandı. Okul müdürü Hayati Masalcı, Org. Koşaner’in eğitim gördüğü sınıftaki tahtaya, “Okulumuzda okuyan Genelkurmay Başkanımıza yeni görevinde başarılar dileriz” diye yazdırdı. Sınav sonu defterinin, ‘Çocuğun her sene imtihan neticesinde vaziyeti’ bölümünde Koşaner’in 1952-53 ve 1953-54 eğitim öğretim dönemlerinde sınıf bitirme derecesinin ‘pekiyi’ olduğunu belirten Masalcı, ilköğretim 1 ve 2’nci sınıfta Türkçe, Hayat Bilgisi, Geometri, Resim-İş ve Müzik gibi bütün derslerinin ‘pekiyi’, 1’inci sınıfta ‘pekiyi’ olan hal ve gidiş, temizlik, diş bakımı gibi değerlendirmelerinin ise 2’nci sınıfta ‘iyi’ye düştüğünü söyledi.

Ekibini oluşturdu

30 Ağustos’ta Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturacak Org. Koşaner, TSK çalışma ekibini de oluşturdu. Alanlarıyla ilgili Genelkurmay Başkanı’na da danışmanlık yapan 8 J başkanından 3’ü değiştirildi. İnternet Andıcı soruşturmasında ifade verecek olan Mehmet Eröz yerine Genelkurmay Harekat Daire Başkanlığı’na Korgeneral Abdullah Recep atandı. Org. Koşaner, bu ekibiyle profesyonel ordu gibi projeler ile adli konuları mercek altına alacak.

Erdoğan’a danışman

Org. Koşaner’in ekibinde yer alan isimler arasında en çok dikkat çekeni, aynı zamanda Başbakan Erdoğan’a danışmanlık da yapacak olan Genelkurmay Harekat Başkanı oldu. İnternet andıcı soruşturmasında ifadesi alınacak olan Korgeneral Mehmet Eröz bu görevden alınarak, yerine KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Abdullah Recep atandı.

Çubukçu adli bilgileri verecek

Org. Koşaner’in önünde bekleyen adli dosyalarla ilgili bu yıl tümgeneralliğe terfi ettirilen Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu danışmanlık yapmaya devam edecek. Görevinde kalan Tümgeneral Çubukçu başta Balyoz soruşturması olmak üzere, İnternet Andıcı ve Ergenekon davalarıyla ilgili çalışarak Org. Koşaner’e adli konularla ilgili bilgi verecek.

İstihbaratçıların isimleri gizlendi

Tedbir olarak Genelkurmay ve Kuvvet Komutanlıklarında istihbarat görevlerine atanan subayların ismi yayınlanmadı. Genelkurmay İstihbarat Başkanlığını yine Korgeneral İsmail Hakkı Pekin yürütecek.

Haberin Devamı