Gazete Vatan Logo

77 ayın zirvesinde

Türkiye İmalat PMI Ağustos’ta 55.3’e yükseldi. Böylece imalat sektöründe son 6.5 yılın en hızlı büyümesi yaşandı. Üretim, yeni siparişler ve istihdamda artış hızlanırken kapasiteler genişletildi

77 ayın zirvesinde

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ağustos’ta 55.3’e çıkarak son 77 ayın en yüksek düzeyine ulaştı.

Eşik değer olan 50 üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Temmuz’da 53.6 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Ağustos’ta 55.3’e yükseldi. Açıklamada, söz konusu endeksin son 77 ayın en yüksek düzeyine ulaştığına işaret edilerek, imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki iyileşmenin güçlü seyrettiğini gösterdiği kaydedildi.

Mart 2011’den beri gözlenen en yüksek düzeyde ve uzun dönem ortalaması olan 50.8’in belirgin bir şekilde üzerinde kaydedilen PMI değeri ile böylece Türk imalat sektöründe son 6.5 yılın en hızlı büyümesi gerçekleşti.

Ağustos’ta imalat sektörünün yeni siparişleri üst üste altıncı ay olacak şekilde arttı. İç piyasalardan alınan yeni siparişler, yeni ihracat siparişlerinden daha yüksek hızda genişlemeye devam etti. Türk imalat sektörü üretimi üst üste yedinci ay olacak şekilde yükseldi. Büyüme son 4 ayda üçüncü kez olacak şekilde hızlandı ve Mart 2011’den beri gözlenen en güçlü düzeyde gerçekleşti. Firmalar, üretimi karşılamak amacıyla kapasitelerini genişletti. İstihdam artışı da Temmuz’a göre hızlandı. İstihdam artışındaki hızlanmaya rağmen tamamlanmamış işler Ağustos’ta arttı.

Haberin Devamı