Gazete Vatan Logo

75 milyon $’a hisselerini ‘Kibar’ca geri alıyor

Hyundai Assan’daki yüzde 15 hissesini Koreliler’e devreden Kibar Holding’in patronu Ali Kibar, “İlk kez kâra geçiyoruz. 75 milyon dolarla hisse oranım yüzde 30’a çıkacak” dedi.

1.1 milyar liralık dev yatırımla İzmit fabrikasının üretim kapasitesini 200 bin adede çıkartan ve yeni i10’u bantlardan indirmeye başlayan Hyundai Assan, 8 yıl sonra kârla tanışacak. Şirketin yıllar sonra kârı görmesi, ortaklık yapısında da değişikliğe neden olacak. 2010 yılında i20 yatırımı sonrası sessiz sedasız yüzde 30’dan yüzde 15’e gerileyen Kibar Holding’in payı yeniden artacak.

Yeni i10 itici gücümüz

Hyundai Assan kâra geçmediği için Güney Korelilerin sermaye artırımını katılmayan Ali Kibar, yaklaşık 75 milyon dolar ödeyerek yüzde 15’lik hisseyi Hyundai’den geri alacak. Böylece şirketteki ortaklık yapısı yüzde 70 Hyundai, yüzde 30 Kibar Holding şeklinde olacak.

Cenevre Motor Show’da sorularımızı yanıtlayan Kibar Holding’in patronu ve Hyundai Assan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yeni i10’un Avrupa’da büyük ilgi gördüğünü ve ayda 14 bin adetler seviyesinde üretime ulaştıklarını belirtti.

27 yılda 2 kez

Kibar, “Yılsonunda da i20 modelimiz yenilenecek. Hyundai Assan 1997’den sonra tarihinde ikinci kez kârla tanışacak. 2005 yılında bir kez kâra geçmiştik” dedi.

‘Kârlı değil diye aileniz ortaklıktan ayrılmanızı istiyordu. Siz ise hisseleri geri alacağınızı açıklamıştınız. Bununla ilgili bir gelişme var mı?’ sorusunu Kibar, şöyle yanıtladı:

Sırada B-SUV üretimi var

“Son dönemde İzmit fabrikasına yeni yatırımlar yapıldı. Üretim kapasitesi 100 bin adetten 200 bin adede ulaştı. Yeni i10 modeli Türkiye’de üretilmeye başlandı. Yeni i20 yatırımı yolda. B-SUV Hyundai’nin ülkemizde üretilmesini istiyoruz. Çalışmalarını yapıyoruz. Sonuçta Hyundai sermaye artırımına gitti ancak ben ‘Hyundai Assan kârlı değil’ diye, katılmadım. 2005’ten sonra ilk kez kâra geçeceğiz bu yıl. Ben de hisselerimi geri alacağım. Yaklaşık 75 milyon dolar ödeyeceğim.”

Hisse değişiminin geçici olduğunu hatırlatan Ali Kibar, “Teknik olarak yüzde 15’e düşmüştür ama yönetim kararlarında yüzde 30’luk oy hakkımız vardı” diye ekledi.

‘AİLEM AYRIL DİYOR’ AMA...

2012’de VATAN’a konuşan Ali Kibar, “Ailem ayrılmamı istiyor ama Hyundai Assan’daki ortaklığımdan çıksam da çıkmasamda 45 milyon doları ödeyip yüzde 15 hissemi geri alacağım” demişti. Yeni i10 yatırımı sonrası Kibar’ın ödeyeceği miktar 75 milyon dolara çıkmış oldu.

Haberin Devamı