Gazete Vatan Logo

75 milyarlık yatırım 330 bin kişiye iş-aş

Olağanüstü teşviklerle desteklenen Cazibe Merkezleri Programı’na beklentilerin üzerinde 3 bin 215 başvuru oldu. Yatırım tutarı 75 milyar liraya, öngörülen istihdam 330 bine ulaştı.

75 milyarlık yatırım 330 bin kişiye iş-aş

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı’na 3 bin 215 başvuru olduğunu, toplam yatırım tutarı için öngörülen rakamın 75 milyar liraya ulaştığını söyledi. “75 milyar lira ile 330 bin kişilik istihdam öngörülüyor. Bu, inanılmaz bir rakam” diyen Elvan, bu başvuruların teker teker inceleneceğini bildirdi.

Kapsam dışılar eleniyor

Belki bunlardan bazılarının kapsam dışı olabileceğine işaret eden Elvan, başvuruların her birini detaylı şekilde inceleyeceklerini kaydetti. Başvurularda bazı şartların arandığına dikkat çeken Bakan Elvan, şu bilgiyi verdi:

“Örneğin yüzde 30 öz kaynak oranı arıyoruz. Yine imalat sanayi yatırımı olması gerekiyor. Diğer sektörleri içermemesi gerekiyor. Bunları teker teker Kalkınma Bankası inceliyor. İnceledikten sonra il, il yatırım taleplerini ortaya koyuyoruz. Hangi ile hangi rol vereceğimizi yine biz ortaya koyacağız. Bu çerçevede de destek programımız başlayacak.”

Güneydoğu artık şahlanacak

Başvuruların değerlendirilmeye başlandığını, önümüzdeki dönem daha net açıklamaları vatandaşlarla paylaşacaklarını aktaran Bakan Elvan, yatırım başvurularının özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yatırım açısından ciddi bir şahlanmanın başlayacağının en önemli göstergesi olduğunu vurguladı. Lütfi Elvan, “Bu, bizim açımızdan son derece sevindirici. Özellikle terörün de ortadan kalkmasıyla bu bölge artık şahlanacak. Bunun en önemli göstergesi yatırımcılarımızdan bize gelen talepler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu kadar talep beklemiyorduk

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, kısa süre önce faaliyete geçirdikleri Cazibe Merkezleri Programı’na yatırımcıların beklediklerinden çok fazla ilgi gösterdiğini belirtti. Yoğun talebin kendilerini de şaşırttığını ifade eden Elvan, “Bu kadar yoğun talep beklemiyorduk. Bu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizin inanılmaz bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor” ifadesini kullandı.100 liranın 70’i devletten

- Organize sanayi bölgesi (OSB) içindeki arsalar yatırımcılara ücretsiz tahsis edilecek. OSB içinde yer yoksa, temin edilecek arsalar yine ücretsiz verilecek.

Haberin Devamı

- Fabrika binalarını devlet yapacak.

- Yapılacak yatırım tutarının yüzde 70’ini devlet karşılayacak. Yatırımcı sadece 100 liralık yatırımın 30 lirasını öz sermaye olarak koyacak.

- İşletmenin ham madde tedariki, mal ve hizmet alımı, personel gideri için sermaye desteği verilecek.

- Yatırım yerli ekipmanla yapılırsa işletme kredisinin geri ödemesiz dönemi 10 yıla kadar uzatılacak.

- Alım garantisi verildi. 23 ilde üretilen mallar yüzde 15 daha pahalı bile olsa kamu kurumları buradan alacak.