Gazete Vatan Logo

73 asker için gözaltı kararı!

FETÖ soruşturmalarında üst üste son dakika haberleri geldi. Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, Konya merkezli 17 ilde 71'i üsteğmen 73 pilot hakkında gözaltı kararı verilirken Türkiye genelinde alınan gözaltı kararları da peş peşe geldi.

73 asker için gözaltı kararı!

Konya'da yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, Konya merkezli 17 ilde 71'i üsteğmen 73 pilot hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye finans sağlayan ve örgüt faaliyetlerine iştirak edenlere yönelik başlatılan soruşturma kapsamında örgütle bağlantısı olduğu değerlendirilen kişilere yönelik çalışmalar devam ediyor.

Bu kapsamda Konya merkezli 17 ilde haklarında gözaltı kararı çıkarılan 71'i üsteğmen 73 pilotu yakalamak için İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi.

Operasyonun sürdüğü öğrenildi.

- Operasyonun detayları

Soruşturmayla ilgili detaylar ise dikkati çekiyor. Örgütte, memleketin geleceği olarak görülen pilotların özel olarak seçildiği öğrenildi. Çocukluktan itibaren ilgilenmeye başlanılan şüphelilere, örgüte bağlılığı artırmak için Fethullah Gülen'in kitaplarının okutulduğu, vaazları ve videolarının izletildiği bildirildi.

Örgüte kazandırılan çocuklara, "Memlekete hayırlı insanlar yetiştireceğiz. Askeriyenin içerisinde dini bütün insanlara ihtiyaç var" ifadelerinin kullanıldığı belirtildi.

Bu şekilde hava harp okullarında etkin bir güce sahip olan örgütün, pilot yaptıkları kişileri sürekli kontrol ve denetim altında tuttukları, gidilen ile ve verilen göreve göre "abi" olarak tabir edilen örgüt üyelerinin değiştiği kaydedildi.

Pilotların, FETÖ'nün en "mahrem"leri olarak görüldüğü bu nedenle deşifre olmamaları için herbirine bir kod adı verildiği belirtildi.

- En itaatkar olanları

Haberin Devamı

F-16 pilotu yapılmış Örgütle bağlantısı olan pilotlara görevlerin kıdeme ya da başarıya göre değil, yapılanmaya bağlılık derecesine göre verildiği bildirildi. Yapılanmaya en çok itaatkar olanların F-16 savaş uçağı pilotu yapıldığı, itaatkarlık durumuna göre prestijli görevlerin arttığı öğrenildi.

Örgüte bağlı olmayanların çoğunun hava üslerinde pasif görevlere verildiği, "sürekli sorun yaratıyor" algısı oluşturulmaya çalışıldığı ifade edildi. Pilotların maaş ya da görev yolluğu ve harcırahlarından da "himmet" kesintilerinin yapıldığı belirtildi. Öte yandan, Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğüne bugüne kadar ifade veren birçok kişinin, etkin pişmanlık yasasından faydalandığı öğrenildi. Yasadan faydalananların verdiği ifade doğrultusunda, örgütün "mahrem" tabir edilen gruplarının çözülmeye başladığı bildirildi.

Haberin Devamı

İNCİRLİK BAĞLANTISI

Konya operasyonu sürerken, Adana'daki İncirlik Üssü'nün Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı biriminde de operasyon düzenlendi. İncirlik 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı'nda görevli 5 pilot üsteğmen KOM ekipleri tarafından lojmanlarında arama yapılıp gözaltına alanarak, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Konya'ya sevkedildi.

TÜMGENERAL TUTUKLANMIŞTI

Darbe girişimi ardından 3'üncü Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Haluk Şahar, İstanbul'da gözaltına alınıp tutuklandı. Şahar'ın, darbe girişi sırasında Üssün Hava Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk'e, 4 adet F16 uçağının hazırda bulunması emrini verdiği iddia edildi. Darbe girişiminin ardından hava üs komutanlığına yapılan ilk operasyonda Hava Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk ve Hava Kuvvetleri Muharebe Arama Kurtarma Timi (MAK) Komutanı Başçavuş Yılmaz Bahar'ın da aralarında bulunduğu 23 asker tutuklandı. Geçen 4 Ekim günü düzenlenen 2'nci dalga operasyonunda da 1 yarbay, 2 binbaşı, 1 yüzbaşı, 1 üsteğmen ve emekliye ayrılan 2 astsubayın da bulunduğu 21 asker tutuklandı.

Haberin Devamı