Gazete Vatan Logo

72 saatlik ultimatom

72 saatlik ultimatom

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta çöp kriziyle başlayıp hükümet isyanına dönüşen ‘Kokunuz çıktı’ protestolarında eylemciler hükümete 72 saat süre verdi. Aksi halde bu kez hükümeti devirmek için sokağa dökülecekler.

Sosyal medya üzerinden başlatılan “kokunuz çıktı” kampanyasına öncülük edenler binlerce Lübnanlı başkentin Şüheda ve Riyad es-Sulh meydanlarında toplandı. Beyrutlu, yetkililere, taleplerine yanıt vermek ve ülkedeki siyasi, iktisadi ve sosyal sorunları çözmeleri için üç gün mühlet vererek gösterileri sonlandırdı. Göstericiler Çevre Bakanı’nın derhal istifa etmesini, İçişleri Bakanı’nın polisin eylemlere sert müdahalesi nedeniyle sorumluluğunu kabul etmesini ve hükümetin kapsamlı bir reform paketi açıklamasını istiyor. 72 saat içinde bu taleplerin yerine getirilmemesi durumunda eylemlerin yeniden başlayacağı ve bu kez amacın hükümeti devirmek olacağı uyarısı yapıldı.

‘Hepiniz aynısınız’

Ülke tarihinin en kalabalık protestosu olarak görülen gösterilere katılan 23 yaşındaki Hani Ebu Hamdan, ‘Bu siyasetçilerden yakayı kurtarmak için devrim istiyoruz’ dedi. Hamdan, ülkede gündelik hayatı sıkıntıya sokan sorunlara atıfta bulunarak ‘İktidarı istiyoruz. Su istiyoruz. Sokaklarda çöp görmek istemiyoruz. Bu siyasetçiler artık gitsin’ çağrısı yaptı. Göstericiler “siyasi yolsuzluk”, “halk rejimin düşmesini istiyor”, “halk yolsuzluk yönetiminin düşmesini istiyor” ve “hepiniz aynısınız” sloganları atarak cumhurbaşkanı seçimi yapılması çağrısında bulunmuştu. Lübnan Parlamentosu’ndaki cumhurbaşkanı seçimi, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için bir yılı aşkın süredir 27 kez ertelendi.

Haberin Devamı

John Snow sizden çok biliyor!

Göstericiler Türkiye’deki Gezi protestolarını andıran pankartlarla meydanı doldurdu. Birinde Game Of Thrones dizisindeki ünlü ‘You know nothing John Snow’ (Hiçbir şey bilmiyorsun John Snow) repliğine atıfla ‘Siyasilerimiz John Snow’dan bile daha az şey biliyor’ yazısı dikkat çekti.

Türkiye devrede

Başkent’te çöplerin 1 aydan fazla süredir toplanmaması nedeniyle sosyal medya üzerinde “kokunuz çıktı” sloganıyla bir araya gelen binlerce kişi, bir haftadır ülkedeki “yolsuzluk ve çöp sorununu” protesto için gösteriler başlatmıştı. Türkiye çöp krizini dindirmek için Lübnan’a yardım teklif etti.

Haberin Devamı