Gazete Vatan Logo

72 bin 265 sivil öldü

11 Eylül saldırısının üzerinden 5 yıl geçti. ABD’nin başlattığı küresel terörle mücadele dünyayı tamamen değiştirdi

Tarih: 11 Eylül 2001... Saat 08:46... El Kaide üyesi teröristler, 2 yolcu uçağını New York’un kalbinde bulunan Dünya Ticaret Merkezi’ne çarptırdı. İkiz Kuleler’in yıkılmasıyla birlikte 2819 sivil hayatını kaybetti. ABD Başkanı George Bush, El Kaide başta olmak üzere dünya üzerindeki tüm terör örgütlerine karşı mücadele başlatacağını açıkladı. ABD’de milliyetçilik patlaması yaşandı. Ülkenin en büyük marketler zinciri Wal-Mart, 48 saat içinde 366 bin Amerikan bayrağı sattı. “Teröre karşı Haçlı Savaşı’na girişeceğini” söyleyen Bush’un destek oranı yüzde 86 seviyesine çıktı.

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney “Yüzde 1 Doktrini”ni hazırladı. Kitle imha silahına sahip olma olasılığı yüzde 1 olan ülkelere “önleyici saldırı” düzenlenmesini öngören doktrinle, küresel terörle mücadelenin çerçevesi çizildi. Önce Afganistan, ardından da Irak’a askeri operasyon düzenlendi. Amaç terörün kökünü kurutmaktı.

Peki Amerika başarılı oldu mu? Hayır... Koalisyon Güçleri hâlâ Afganistan-Pakistan sınırında 11 Eylül’ün mimarı olan Usame Bin Ladin’i arıyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 13 ülke terörizmin sürekli hedefi oldu. 2001’de dünya genelinde 175 terör saldırısı düzenlenmişti. 5 yılda bu oran yüzde 374 artarak yıllık 675 seviyesine çıktı. ABD’nin askeri operasyonları ve terör saldırılarında 72 bin 265 sivil can verdi.

“HİZBULLAH BİZE ÖRNEKTİR”
Bundan sonra ne olacak? ABD Başkanı Bush, “Zafer kazanana dek terörle mücadele devam edecek” diyor. Siyasi gözlemciler terörün sadece askeri operasyonlarla önlenemeyeceğini söylüyor. ABD’nin terörle mücadele stratejisini değiştireceğinin en önemli işareti cepheden geldi. Amerikan Merkez Orduları Komutanı General Abizaid şöyle konuştu: “Terörle mücadele etmenin en iyi yolu halkın sempatisini kazanmaktır. Bomba atmakla düşman kazanıyoruz. Hizbullah’ın Lübnan’da yaptığı gibi siyasi mücadeleye de başlamalıyız. Okullar, hastaneler ve yollar inşa etmeliyiz. İnsanlara eğitim sağlamalıyız. Bu şekilde demokrasi tohumları yeşerir ve terörü bitiririz.”

Amerikan karşıtlığı zirve yaptı
Afganistan ve Irak savaşlarından sonra ABD Başkanı George Bush’un destek oranı yüzde 88 seviyesinden yüzde 42’ye düştü. PEW araştırma kuruluşunun son anketlerine göre, küresel kamuoyunun yüzde 62’si Amerika’ya karşı olumlu duygular beslemiyor. ABD karşıtı olduğunu ifade eden Türkler’in oranı ise yüzde 82’yi aşıyor.

Müslümanlar’a karşı öfke başladı
El Kaide’nin terör saldırılarının ardından dünya genelindeki Müslümanlar “potansiyel terörist” olarak görülmeye başlandı. İngilizler’in yüzde 40’ı Müslümanlar’ın şiddete eğilimi olduğunu düşünüyor. Uluslararası araştırma şirketi Gallup’un anketine göre, her 10 Amerikalı’dan 4’ü “Müslümanlar, İslam dini üyesi olduklarını gösteren kimlikler taşımalıdır” diyor. ABD’lilerin yüzde 31’i uçak yolculuklarında yanlarında bir Müslüman olması durumunda korktuklarını ifade ediyor.

Silahlara 37 milyar dolar harcandı
Terör endişesi yüzünden dünya genelinde silahlanma yarışı kızıştı. Geçen yıl ABD, Rusya, İngiltere ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkeler silah ve askeri araç alımı için 37 milyar dolar harcadı. Bu oran 2001’de 28 milyar dolardı...

Özel jetlere talep yüzde 70 arttı
Financial Times gazetesine göre, 11 Eylül başta olmak üzere terör örgütlerinin yolcu uçaklarını hedef alması özel jetlere olan ilgiyi artırdı. ABD merkezli Aviation Reseacrh Group, 11 Eylül’den bu yana son 5 yıl içinde özel jet satışlarının yüzde 24 arttığını açıkladı. Seyahatleri için özel jet kiralamayı tercih edenlerin oranı ise yüzde 70 arttı.

Terör zanlılarının sadece yüzde 14’ü suçlu bulundu
ABD, terörle mücadele kapsamında Afganistan’da yakaladığı 3 binden fazla zanlıyı Küba’daki Guantanamo Üssü’ne kapattı... Aralarında 8 Türk’ün de bulunduğu zanlıların 1800’ü yıllarca işkence gördükten sonra serbest bırakıldı. ABD’de Syracuse Üniversitesi’nin araştırmasına göre, 11 Eylü’den sonra 6742 şüpheli yakalandı. Sadece 1321’i yargılanarak mahkum edilebildi. Ceza alanların 1020’si ise 1 yıldan daha az süre hapis yattı. Kısaca 6 binden fazla şüpheliden sadece 14’ü, saldırılara katılmak veya saldırganlara yataklık yapmaktan 20 yıldan fazla hapisle cezalandırıldı. İngiltere’de 5 bin Müslüman fişlendi. Sadece 147’si hüküm giydi.

Dünya artık daha tehlikeli
İngiltere: ABD’nin küresel terörle mücadelesinde baş müttefiği olan İngiltere’de geçen yıl 7 Temmuz’da düzenlenen terör saldırılarında 52 kişi can verdi. Ülkedeki El Kaide yanlısı radikallerin sayısı 3 bine çıktı.

İspanya: 2001’de İspanya’nın en büyük endişesi terör örgütü ETA’ydı... Şimdi ise radikal İslamcılar. Madrid tren istasyonunu 2 yıl önce vuran El Kaide yanlıları 191 kişinin ölümüne yol açtı.

Türkiye: Kasım 2003’te İstanbul’da düzenlenen HSBC ve sinagog saldırılarında 63 kişi öldü, 646 sivil yaralandı. Türkiye son 5 yılda radikal İslamcı teröre 151 kurban verdi.

Suriye: Topraklarında 28’den fazla terör örgütü barındıran Suriye yönetimi 5 yılda radikalleşti. Hizbullah’a verdiği destek arttı. Sonunda Hizbullah, İsrail’e saldırdı.

İran: Ilımlı Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin yerini aşırı muhafazakar Ahmedinecad aldı. Nükleer programı hızlandıran Ahmedinecad, Hizbullah dahil Ortadoğu’daki radikal örgütlere yıllık 1 milyar dolar aktarmaya başladı.

Irak: Saddam Hüseyin rejimi devrildi. Kitle imha silahları bulunamadı. 41 bin 639 Iraklı sivil öldü. Şii ve Sünniler arasında başlayan mezhep çatışmaları iç savaşa dönmeye başladı.

Afganistan: Taliban rejimi devrildi ama direniş devam ediyor. NATO’nun desteğine rağmen yeni hükümet ülkenin doğusu ve güneyini kontrol edemiyor. 25 bin Afgan hayatını kaybetti.

Pakistan: Devlet Başkanı Müşerref’in baskısına rağmen cihad yanlısı örgütler çökertilemedi. Terör saldırılarında 104 sivil öldü. Ayrılıkçı hareketler güçlendi.

Fas: ABD yanlısı Fas, 2003’te tarihinin en büyük terör saldırısıyla sarsıldı. 33 kişi öldü. Son 5 yılda özellikle turistlere yönelik 8 saldırı düzenlendi.

Mısır: Şarm el Şeyh gibi ülkenin en önemli turistik merkezleri son 2 yılda 3 kez vuruldu. Çoğu turist 144 sivil hayatını kaybetti. Radikal İslami partilere olan destek 5 yılda yüzde 35 oranında arttı.

Filistin: Laik El Fetih, iktidarı muhafazakar Hamas’a devretti. İsrail, Hamas’a ekonomik boykot uyguladı. Hamas yanlısı militanlar İsrailli bir onbaşıyı kaçırınca saldırı başladı. 9 haftada 200 Filistinli öldü.

Lübnan: İran’ın desteklediği Hizbullah İsrail’e saldırdı. İsrail’in başlattığı karşı operasyonda 34 günde 1137 kişi hayatını
kaybetti.

Suudi Arabistan: ABD yanlısı Suud Hanedanı’nın iktidarda olduğu ülkede 5 yılda 4 saldırı düzenlendi. 64 kişi can verdi.

Endonezya: Turistik Bali adasında düzenlenen saldırıda çoğu yabancı 202 sivil öldü. n Kaynak: Amerikan Terörü Önleme Enstitüsü (MIPT)

Haberin Devamı