Gazete Vatan Logo

700 yeni mağaza açıp 4 bin kişiye iş verecek

2016’da 1.000 mağaza açan A101, bu yıl da 700 mağaza açarak 4 bin yeni istihdam yaratacak. A101’in CEO’su Erhan Bostan, yılı 13.3 milyar TL ciroyla kapatacaklarını, önümüzdeki dönemde yurt dışındaki yatırım fırsatlarını da incelediklerini söyledi

700 yeni mağaza açıp 4 bin kişiye iş verecek

A101’in CEO’su Erhan Bostan, 700 yeni mağaza açacakları 2017’de yüzde 25 civarı artışla 13.3 milyar lira ciro hedeflediklerini; önümüzdeki dönemde de yurt dışı yatırım fırsatlarını incelediklerini söyledi. A101’in 9’uncu yılı nedeniyle düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan Bostan, “Sadece yüksek indirim mağazaları arasında değil, tüm perakende

alanında Türkiye’nin en yaygın ağı olduk. 2016’da yaklaşık 1.000 mağaza açtık. Bu yıl da 700 yeni mağaza açarak 2017’yi 7 bin 100 mağaza ile kapatmayı hedefliyoruz. 2017 yılında 4 bin yeni istihdam sağlayacağız” diye konuştu.

Mağaza sayısını 2 yıl içinde rahat bir şekilde 8 bine çıkaracaklarını belirten Bostan, 5 yıl gibi orta vadeli bir sürede de 10 bin mağazaya ulaşma hedefleri bulunduğunu söyledi. Bostan, inorganik büyüme planları olup olmadığı sorusu üzerine, “Bütçemizi organik büyüme üzerine yapıyoruz. Ama geçen yıl 200 mağazalı bir zinciri satın aldık. Satın almaya değecek mağazalar olması lazım. Böyle çok fazla mağaza yok, bulursak değerlendirmeye alırız. Ama ağırlıklı organik büyüme” diye konuştu. Yurt dışında mağazalaşmaya yönelik planlarının da bulunduğunu belirten Bostan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Yurt dışına açılacağız

“Yurt dışına açılmayı düşünüyoruz, bunun için bazı hamleler de yaptık. Biraz daha beklememiz gerekiyor ama muhakkak gideceğiz” dedi. Bostan, yatırım için yakın bölgenin söz konusu olacağını belirterek, “Bazı fizibilite çalışmaları yaptık. Yatırım yapacaksak birkaç milyon nüfuslu bir ülkede değil, bizim gibi yüksek nüfuslu bir ülkede yaparız. Ayrıca o ülkede mal tedarik imkanı olması, ithalat ihracat konusunda sıkıntıların olmaması lazım. Yüksek indirimli market yatırımı yapıyorsanız, ilk 7 sene zarar etmeyi göze almanız gerekiyor. İncelediğimiz ülkenin makro ekonomisinde de bazı sorunlar olduğu için beklemeye karar verdik.”

Erhan Bostan, A101 markasının müşterisinin hayatına sunduğu fayda ile sadece zihinlerde değil, yüreklerde de yer edindiğini belirterek “Çok konuşmadık, çok çalıştık, işimizi yaptık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

5 yılda 6.5 kat büyüdü

A101, Türkiye’nin en hızlı büyüyen perakende zinciri. 2016 sonunda 6 bin 358 mağazası bulunan A101 mevcut durumda Türkiye’nin 81 ilinde 6 bin 750 mağaza ile faaliyet gösteriyor. Şirketin 36 bin civarı çalışanı bulunuyor. Ciro olarak 5 senede 6.5 kat büyüdü. Geçen yıl indirim market alanında faaliyet gösteren Çağrı Semt’in 200 civarındaki mağazasını satın aldı. A101’de günde 2.5 milyondan fazla fiş kesiliyor. Son bir yılda 100 haneden 96’sı en az 1 kere A101 müşterisi oldu. Mağazalarda kadın müşterilerin oranı yüzde 62 iken düzenli müşteriler ayda ortalama 19 kere A101 mağazalarını ziyaret ediyor.
Kadınların güvenmediği şey satılmıyor
Erhan Bostan, 9 senede 81 ilde 870 ilçede faaliyet gösteren ilk ve tek perakende zinciri olduklarına dikkat çekerek şöyle devam etti: “Bunun ana nedeni müşterilerimizle birlikte inşa ettiğimiz güvendir. A101’i en yaygın marka haline getirme hedefimiz aslında Türkiye’nin markası haline gelme stratejimizin bir parçasıydı. En yaygın olmak önemli ama yeterli değildi. Ailenin tercihi olmak için de tabii ki öncelikle kadınlarımızın güvenini kazanmak gerekliydi. Kadınlar istedi, biz mağazalarımızda sunduk, onları dinledik. Bizim müşterilerimiz adına karar veren kategori yöneticilerimiz yok. Bize her an geri bildirimde bulunan, kadın müşterilerimiz var. Onların kararı doğrultusunda raflarımızı doldurup boşaltıyoruz. Biz kadınlarımızın güvenmediği hiçbir şeyi satmıyoruz.”

Haberin Devamı