Gazete Vatan Logo

700 milyon dolarlık tutulma

21 Ağustos’ta gerçekleşecek güneş tutulması ABD’nin Oregon, Idaho, Wyoming, Tennessee ve Güney Carolina hattında büyük heyecan yaratacak.

700 milyon dolarlık tutulma

Chicago merkezli kariyer ekspertiz firması Challenger, Gray&Christmas, güneş tutulmasını aynı bölgede son olarak 1918’de izleyen insanların hiç düşünmediği işgücü kaybının maliyetini hesapladı. Yapılan hesaplamaya göre, çalışanların, öğlen vaktinde gerçekleşecek tutulmayı izlemek için işine ara vermesi 694 milyon dolarlık bir maliyete yol açacak. Çalışanların tutulmayı seyretmek için hazırlığı ortalama 20 dakika, tutulma 2 dakika sürecek.

Güneş tutulmasının götürüsü olduğu kadar getirisi de olacak. Uzmanlar turizmden on milyonlarca dolar gelir beklerken, Tennessee eyaletinin başkenti Nashville’i 50 bin ila 75 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Gelen turistlerin 15-20 milyon dolar arası harcama yapması öngörülüyor. Güney Carolina’yı ziyaret etmesi beklenen 100 bin kişiden 43 milyon dolar gelir beklenirken, Idaho’da ziyaretçi sayısının 500 bine ulaşabileceği ifade ediliyor.