Gazete Vatan Logo

700 milyon dolarlık ithalata yerli katkı

Yerli kömürün önemini vurgulayan Enerji Bakanı Albayrak, 7 milyon tona yakın ithal kömür kullanan santralin yerli kömüre dönmesiyle ilgili, “700 milyon dolarlık ithalatın yerli kaynaklarla sağlanması, cari açığa 700 milyon dolarlık katkı demek” dedi

700 milyon dolarlık  ithalata yerli katkı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Hattat Holding ve Eren Holding arasında gerçekleştirilen ‘Zetes-Hattat Yerli Kömüre Dönüşüm Protokolü’ imza törenine katıldı. Bu protokolle sağlanan iş birliğinin Türkiye’nin yerli kaynakları inceleme stratejisi için önemli bir adım olduğunu söyleyen Bakan Albayrak, “Bugün Türkiye’nin yaklaşık 18 milyar ton kömür rezervi varken yılda 40 milyon tona yakın kömür ithal ediyorsa burada bir problem var” dedi.

Toplam elektrik portföyündeki ithal payını düşürüp, ithali yerli kömürle ikame etmeye çalışacaklarını söylediklerini hatırlatan Bakan Albayrak, şöyle konuştu: “Bugün Eren Grubu’nun yılda 7 milyon tona yakın kömür ithal ederek yaklaşık 21 milyar kilovatsaate yakın elektrik üreten bir santralin Hattat Grubu ile bir araya gelerek, yerli kömür konusundaki amaca hizmet edecek en önemli sacayaklarından birini ortaya koyması çok önemli. 7 milyon ton yerli üretim demek, 7 bin kişiye istihdam, bugünkü kömür fiyatlarıyla 700 milyon dolarlık ithalatın yerli kaynaklarla sağlanması, cari açığa 700 milyon dolarlık katkı demek. Türkiye’nin yıllık 280-290 milyar kilovatsaat elektrik tükettiğini göz önünde bulundurursak, sadece bu santralin 21 milyar kilovatsaat üretiminin yüzde 7.5’lik üretime denk geldiğini ortaya koyarsak, ithalden yüzde 7.5, yerlide yüzde 7.5, totalde yüzde 15 net yerlilik katkısına da çok büyük hizmet etmiş olacak.”

Haberin Devamı

Hedef 100 milyon ton

Enerji alanında çok önemli değişiklikleri hayata geçirebilmek için gece gündüz çalıştıklarını vurgulayan Albayrak, yerli üretimin önemine dikkat çekti. Albayrak, “Son 2 yılda 60 milyonları, geçtiğimiz yıl 70 milyonları bulduk. Bu yıl 80 milyon ton yıllık yerli üretimi Türkiye’de geçeceğiz. Hedef 2018 yılı sonuna doğru 100 milyonları yakalamak ve Cumhuriyet tarihinin en yüksek yerli kömür üretimine ulaşmak” dedi. Bazı kesimlerin ‘Türkiye, her şeyi kömürle mi yapacak?’ eleştirisinde bulunduklarını anımsatan Albayrak, Türkiye’nin bugünkü elektrik üretim portföyü içinde yüzde 30’lardaki ithal kömür payını azaltmak istedikleri için bu adımları attıklarının altını çizdi.

Haberin Devamı

İstİhdamı artırıyoruz

Amaçlarının sadece Zonguldak-Amasra bölgesinde değil, Türkiye’nin kömür kapasitesi ve potansiyelinin yoğun olduğu her yerde hem üretimi hem de istihdamı artırmak olduğunu dile getiren Bakan Albayrak, “Cari açığı azaltma ve ekonomiyi iyileştirme noktasında önemli adımları atma hususuyla, sektörün daha kurumsallaşması, iş sağlığı ve güvenliği anlamında, daha profesyonel, daha kurumsal, daha güçlü firmalarla, sektörün daha iyileşmesi ile ilgili çok yoğun bir mesai ortaya koyuyoruz” diye konuştu.

Albayrak, yapılmaya çalışılan manipülasyonların hiçbir önemi olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Hiçbir şekilde özelleştirme amacı, kurumları kapatma amacı gütmeyen, mevcut çalışanları işten çıkarmayı bırakın, bunların sayısını artıracağız. Tarihimizde ulaşılamamış rakamlara ulaşarak bölge insanına daha fazla istihdam oluşturacağız.”