Gazete Vatan Logo

700 milyar dolar için kritik oylama

Başkan Bush senatörleri ‘Sorumlu olun’ diye uyardı

ABD, 700 milyar dolarlık paketten sonra bir kritik oylamanın daha eşiğinde. Sadece ABD değil tüm dünya da 3 otomobil devini kurtarması beklenen planın oylamasını bekliyor. Senato’da yine Cumhuriyetçiler’in yan çizme ve planı reddetme olasılığı herkesi geriyor

aABD’de tüm dünya piyasalarını ilgilendiren ikinci bir oylama için sayılı saatler kala, piyasalar bir kez daha gerildi. Eylül ayının sonunda Başkan Bush 700 milyar dolarlık bir paket açıklamış ancak paket Temsilciler Meclisi’nde 205’e karşılık 228 oyla reddedilmişti. Bu ilk oylamada özellikle Cumhuriyetçi üyeler red oyu verirken Wall Street ve Main Street tartışmaları yaşanmıştı.

Şimdi ABD bir kez daha yeni bir kurtarma paketinin oylaması öncesi yine gerginlik yaşıyor. Bu kez kurtarma paketinin büyüklüğü sadece 14 milyar dolar. Kurtarılacak olanlar ise ABD ekonomisinin belkemiği sayılan 3 otomotiv devi. ABD yönetimi varolan ekonomik zayıflığın otomobil sektörünün çökmesini kaldıramayacağını belirtirken, kritik oylama öncesi Başkan Bush Cumhuriyetçi senatörleri uyardı. Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, Senato’ya seslendi ve zayıf durumdaki otomobil sektörünün batması halinde en az 1 milyon yeni işsiz ortaya çıkacağını belirtti. Bu kadar işsize ülke ekonomisinin tahammül edemeyeceğini kaydeden Başkan Bush da tek tek Cumhuriyetçi senatörleri arayarak, “Lütfen sorumlu bir tutum takının” çağrısında bulundu.

3 milyon kişi işini kaybedebilir

General Motors’un ABD’de 120 bin, Ford’un 80 bin, Chrysler şirketinin 66 bin çalışanı bulunuyor.

Üç otomobil şirketinin ayrıca ülkede 14 bin satış yeri var ve buralarda da 740 bin kişi çalışıyor.

Bu şirketlerin kullandıkları parça ve yedek parçaları üreten şirketler ise yaklaşık 610 bin elemana sahip. Böylece Amerikan otomotiv endüstrisinde çalışan toplam 1.6 milyon kişi, diğer yan sektörler de eklendiğinde 3 milyonu aşkın kişi federal kurtarma paketinin başarısız olması halinde işini kaybetmekle karşı karşıya kalacak.

ABD’de otomobil satışları Kasım ayında yüzde 37 azalarak, son 26 yılın en düşük seviyesine indi.

Kasım ayında otomobil satışları yıllık 10.2 milyon adete geriledi.

General Motors’un ABD’deki satışları yüzde 41, Chrysler’in ise yüzde 47 oranında azaldı.

Haberin Devamı