Gazete Vatan Logo

70 milyon dolarlık çek!

Üzerinde 70 milyon dolarlık çekle yakalandı

Alman Bild am Sonntag gazetesi, geçtiğimiz ay Türkiye üzerinden Almanya’ya girmeye çalışırken üzerinde Bank of Venezuela tarafından düzenlenmiş 70 milyon dolar değerinde çekle yakalanan kişinin İran Merkez Bankası eski Başkanı Tahmasb Mazaheri olduğunu yazdı. Haberde, 21 Ocak’ta Düsseldorf Havaalanı’na Türkiye’den gelen bir uçaktan inen Mazaheri’nin Alman gümrük görevlilerine üzerinde 13 bin 644 dolardan daha az para olduğunu beyan ettiği, ancak daha sonra üzerinden Bank of Venezuela tarafından düzenlenmiş 300 milyon Venezuela Bolivarı (70 milyon dolar) değerinde çek çıktığı belirtildi. Mazaheri, daha sonra yaptığı açıklamada, çekin Venezuela Hükümeti tarafından inşa edilmesi planlanan 10 bin konutun finansmanı için kullanılmak üzere düzenlendiğini söyledi.

Bild am Sonntag gazetesi, Alman polisinin ve gümrük görevlilerinin, olası bir kara para aklama ihtimali üzerinde durduğunu, başlatılan inceleme sonucunda iddiaların doğru çıkması halinde 59 yaşındaki Mazaheri’nin hapis cezası alabileceğini yazdı.

Iberia’da eylemler başladı

İspanyol havayolu şirketi Iberia’nın işçi çıkarma kararına karşı çalışanların protesto gösterileri başladı. Iberia, 2012 yılında 300 milyon euronun üzerinde zarar açıkladıktan sonra yeniden yapılan planını yürürlüğe sokacağını ve bu çerçevede 4 bin 500 işçisini çıkaracağını duyurmuştu.

Iberia, çalışanların greve gitmesini önlemek için sendikalar ile yürüttüğü müzakereler sonrasında çıkarılacak işçi sayısını, başlangıçtan yüzde 30 daha aza, 3 bin 147’ye indirse de, işçilerin tepkisini durduramadı. Iberia’da çalışan işçilerin bağlı olduğu sendikalar, Şubat ayı içinde 5 gün grev kararı aldı. Grev günleri henüz belirlenmese de, Iberia çalışanları protestolarına başladı.

Madrid’deki ofislerinin önünde toplanan bir grup işçi, işten çıkarılmaların arkasında ‘kötü yönetim’ olduğunu savundu. Protestocular, işten çıkarılma kararının geri alınmasını isterken, eylemlerine devam edeceklerini belirtiyor.

İşsizlikte rekor

Bu arada, İspanya’da geçen Ocak ayında kayıtlı işsiz sayısı 4 milyon 980 bin 778’e ulaşarak, yeni bir rekor kırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, İspanya’daki işsizler ordusuna geçen Ocak ayında 132 bin 55 kişi daha eklendi. Ocak ayında Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) üyeliğini kaybeden işçilerin sayısı da 263 bin 243 olurken, SGK’ya bağlı toplamda 16 milyon 179 bin 438 işçi kaldığı ve rakamın 2002 yılı düzeyine düştüğü görüldü. İspanya’da genç nüfusta ise işsizlik yüzde 55 oranına yaklaşıyor. 2013 yılında işsiz sayısının azalması öngörülmüyor.

Apple, iPhone ismini Brezilya’da başkasına kaptırdı

Dünya teknoloji devi Apple, bundan böyle iPhone cihazlarını Brezilya pazarında satışa sunamayacak. Brezilya’da 2000 yılından bu yana iPhone markasının isim haklarına sahip olan ‘Gradiente’ isimli bir firmanın hakkında açmış olduğu dava Apple’ın aleyhine sonuçlandı. Globo.com isimli internet sitesi, mahkeme kararının ardından, Brezilya’nın kapılarının Apple’ın iPhone ismini kullanan cihazlarına tamamen kapandığını yazdı. Gradiente’nin ‘iphone’u, Android 2.3.4 üzerinde çalışıyor ve 3.7 inç’lik bir ekran, çift SIM kart desteği, ön ve arka kamerasıyla 285 dolardan satılıyor. Apple’ın Brezilya’da iPhone marka cihazlarını bundan sonra hangi adla satacağı büyük merak konusu.

Etihad kârını 3’e katladı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ulusal havayolu şirketi Etihad Havayolları, kârını bir yılda 3’e katladı. Abu Dhabi merkezli havayolu şirketi, 2012 yılında kârını yüzde 200 arttırarak 42 milyon dolara yükseltti. Etihad Havayolları’nın 2011 kârı 14 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Yolcu sayısı yüzde 23 oranında artarak 10.3 milyona ulaşan Etihad Havayolları’nın cirosu da geçen yılar oranla yüzde 17 artarak 4.8 milyar dolar oldu. 2012 yılının Etihad Havayolları için tüm dengeleri değiştiren bir yıl olduğunu kaydeden Etihad Havayolları Başkanı ve CEO’su James Hogan, havayolu şirketleri için zorlu geçen bu yılda da kârlılıklarını artırmayı başardıklarını söyledi. Hogan, “Airberlin, Air Seychelles, Virgin Australia ve Aer Lingus şirketlerine yaptığımız yatırımlarla sektörümüzün ilk ‘öz sermaye ittifakı’nı kurduk ve şirketimize de çok büyük katkı sağladık” dedi. Hogan, Etihad Cargo’nun da şirketin büyümesinde büyük katkısı olduğunu da sözlerine ekledi.

1 milyar yeni akıllı telefon yolda

Bu yıl, 1 milyar akıllı telefonun piyasasa sürülmesi bekleniyor. Deloitte’un tarafından bu yıl 12’ncisi yayımlanan Teknoloji, Medya, Telekomünikasyon raporununa göre, 2013 yılında dünya genelinde 4G’ye bağlı LTE (Uzun Dönem Evrim) teknolojisi abone sayısı 3 kat artacak, mobil reklam pazarı yüzde 50 büyüyecek.

Bilgisayar ve cep telefonu kullanımı, mobil reklamcılığın değişimi ve hesap güvenliği konularında görüşlere yer verilen raporda, 2013 yılında bir milyar akıllı telefon piyasaya sürüleceği ifade edildi.

Rapora göre, bu yıl akıllı telefonların satışından elde edilecek gelirin 4.9 milyar dolar, sadece tablet reklamlarından elde edilecek gelirin ise 3.4 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Reklam gelirleri, ürün bazında bakıldığında ise tablet başına 7 dolar iken, akıllı telefonda bu rakam 0.60 dolara düşecek. 2013 yılında, LTE de güçlü ivme kazanacak ve birçok pazarda güç kazanacak teknolojilerden biri olacak. 2013 yılı içerisinde gelirini 3’e katlayarak 200 milyon dolara çıkaracak olan servis, böylelikle total internet sağlayıcı gelirleri arasında yüzde 10’luk dilimi oluşturacak.

LTE kullanımını ’devrimci’den ziyade ’evrimci’ olarak tanımlayan raporda, 3G’den LTE’ye geçişin, e-postadan sosyal ağlara ve diğer aplikasyonlara kadar daha iyi performans sağlayacağı ifade edildi.

Haberin Devamı