Gazete Vatan Logo

70'lik delikanlıların sağlıklı yaşam sırları

Nejat Özyılmazel’den (Neco) Erol Evgi’e hepsi Türkiye’nin ünlü isimleri. Ortak özellikleri; tabiri caizse “İhtiyar delikanlı” olmaları. Hem görünüşleri genç hem de sağlıkla sürdürdükleri bir yaşamları var. Onlar, gençlik sırlarını bizimle paylaştı.

70'lik delikanlıların sağlıklı yaşam sırları

Nejat Özyılmazer (Neco) 70 yaşında

61 yaşından sonra baba oldu

Gece geç saate kadar kitap okumadıysam 08'de uyanırım. Duştan sonra kahvaltıya otururum. Özel bir diyet uygulamıyorum. Her şeyi yiyorum ama hiçbir şeyi sürekli yemem ve bazı şeyleri hiç karıştırmam. Kahvaltı yapmadan adım atmam. Yaz kış yumurta yerim. Keyfime bağlı rafadan ya da zeytinyağında pişiririm. Yemeklerde Ege'nin halis zeytinyağını kullanırız. Beyaz peynir, kekik, yeşillikler, salatalık, domates, zeytin olmazsa olmazımdır. İşlenmiş et yemem. Uzun süredir karabuğday ekmeği yiyoruz ailece.

Erol Evgin 70 yaşında

Alkali su içiyor buğdaydan uzak duruyor

Formunu nasıl koruduğu ile ilgili ilk olarak; aile büyüklerinin uzun yaşadığından bahsederek, bu durumun kendisine güven verdiğini söylüyor. Hırs ve kin gibi duyguları yok. Resim ve müzikle uğraşıyor. Sigara içmiyor, her gün 22.30’da yatarak 8 saat uyumaya özen gösteriyor. Ekmek ya da hamur işi tüketmiyor. Dr. Ender Saraç danışmanlığında besleniyor. Un içeren makarna, ekmek, pirinç, peynir yemiyor. Sadece keçi peyniri ve keçi sütü var. Yoğurt tüketmiyor. Bol sebze ve kırmızı et, balık eti, tavuk eti yiyor. Enginar kürü uyguluyor.

Haberin Devamı

Selçuk Ural 71 yaşında

Tenisi bıraktı boksa başladı

"Sporla yaşadığım aşk, hayatta olduğum sürece devam edecek" diyen Sekçuk Ural 50 yıldır spor yapıyor. "Sporda birinciliklerim var. 1998’de ameliyat oldum, ondan sonra müsabakayı bıraktım. Ama hergün salondayım. Bizim jenerasyondan çok az kişi var böyle. Sağlıkla çok uğraşan biriyim. Levent Tenis Kulübü benim mabedim. Sporu burada yapıyorum, zaman zaman da sahneye yine burada çıkıyorum. Artık boksa başladım. Boks toksin attırıyor, nefes açıyor, yağ yaktırıyor. İlk 15 dakika şeker, sonra yağ yakmaya başlıyorsun. Herkese tavsiye ederim. Şu gördüğün 71'lik yumrukların önünde durmak çok zordur" diyor.

Ali Şen 78 yaşında

Yaz-kış mutlaka yüzüyor

Her gün düzenli olarak 10 kilometre yürüyor, 1 saat yüzüyor, organik besleniyor. Domates, yumurta, keçi peynirinden oluşan Türk kahvaltısı ertesi gün de içinde ceviz badem ve fındık olan müsliyi ve keçi yoğurdu ya da sütüyle Anzer balı katarak kahvaltı yapıyor. İki günde bir 10 kilometre yürüyor. Her gün yaz kış 1 saat yüzüyor. Asla koşmayıp, hızlı tempolu yürüyüş yapıyor. 40 yıldır bu rutini sürdürüyor. Sabah aç karnına bir bardak ılık suya zeytinyağı, limon ve kekik koyup bir dikişte içiyor. Asla kola içmiyor, yağlı yemek yemiyor, bol bol balık yiyor. Bol sebze mevye olmazsa olmazı. Sabah erken kalkıyor, gece uyumak için 12’yi geçirmiyor.

Haberin Devamı