Gazete Vatan Logo

70 bin öğretmen için gerekli kadro açıldı

İhtİyaç duyulan memur kadroları ile ilgili kanuni düzenleme Resmi Gazete’de yayınlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Ağustos ayında 30 bin öğretmen alabilecek. Öncelik sözleşmelilerde olmayacak ancak onlara bu şansı artıracak bir zemin de hazırlandı



Hükümetİn 70 bin öğretmen alımı için ihtiyaç duyduğu kadro açıldı. İlgili kanuni düzenleme dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren kanunla Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) 70 bin öğretmen alım kadrosu veriyor. Kanun, mevcut sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesini sağlamıyor ancak bu şansı artıracak bir zemin hazırlıyor.

Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemenin ilk maddesiyle MEB’e yılbaşında tahsis edilen 25 bin serbest kadroya kullanma izni veriliyor. Bakanlıkta mevcut olan 25 bin kadronun kullanılması bütçe kanunu ile her yıl sınırlandırılıyor. Getirilen bu madde ile bütçe kanununda yer almayan fakat MEB’e tahsis edilmiş olan 25 bin kadronun kullanılmasına olanak sağlanıyor. MEB, bu kadroları Ağustos atamasında kullanabilecek. Diğer düzenlemeyle ise 70 bin yeni kadro tahsisi yapılıyor. MEB kendisine tahsis edilmiş olan 25 bin serbest kadroyu bu yıl kullanacağından elinde başka kadro kalmıyor. Bu nedenle 70 bin yeni kadro tahsisi yapılıyor. Yani MEB 2010 da kullanma izni aldığı 25 bin kadroyu ve emeklilik ve diğer nedenlerle boşalan kadroların yüzde 50’sini kullandıktan sonra 70 bin serbest kadroya sahip olacak. MEB bu sayede Ağustos’ta 30 bin öğretmen alabilecek. MEB’in bu serbest kadroyu şu anda kullanması mümkün değil. Bunu kullanabilmesi için bütçe kanunu ile ya da ayrı bir kanun ile kullanma izni alınması gerekiyor.

Kanunda 70 bin kadroya kimlerin atanacağı yönünde bir hüküm yer almıyor. Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçişleri ayrı bir kanun gerektirdiğinden bu nedenle dün yürürlüğe giren kanunun sözleşmeli öğretmenlere doğrudan kadro sağlaması mümkün olmayacak. Ancak bu düzenlemenin yapılmasıyla, şimdiden sağlanan 70 bin kadro zemin olacak. Bu düzenlemeye önümüzdeki dönemde sözleşmelilerin kadroya geçişinin altyapısını hazırlamak için gerek duyuldu.



135 müŞavİr ve ateŞe alInacak


YürürlüĞe giren kanunla ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatına 28 bin polis kadrosu açıldı. Açılan bu kadroların 19 binini düz polis memuru, 8 bin 950’sini başpolis memuru ve 50’sini de kıdemli başpolis memuru oluşturuyor. Aynı şekilde merkez teşkilatına da 2 bin polis kadrosu açılırken, bunun 1.000 tanesini düz polis memuru, 950’sini başpolis memuru ve 50 sini de kıdemli başpolis memuru oluşturdu. Kanunda ayrıca 135 adet dış ticaret müşaviri ya da ataşesi alımı için de kadro açıldı. Buna göre her biri yurtdışında görevlendirilmek üzere 58 ticaret ateşesi, 17 ticaret müşavir yardımcısı, 50 ticaret müşaviri ve 20 de ticaret başmüşaviri kadrosu açılmış oldu.

Haberin Devamı