Gazete Vatan Logo

70 bin kişi yolda 7 çadırkent hazır

Bombaların yağdığı Halep’teki on binlerce sivil Türkiye sınırına aktı. İkinci göç dalgasıyla karşı karşıya kalan Türkiye’de 7 çadırkent hazırlandı, öte yandan AFAD ve Kızılay alarma geçti.

70 bin kişi yolda 7 çadırkent hazır

SURİYE Ordusu’nun, Rus savaş jetlerinin desteğiyle sınır hattındaki Azez’e doğru başlattığı saldırının ardından, aralarında Türkmenlerin de bulunduğu binlerce Suriyeli, sınıra akın ediyor. Sığınmacıların en erken pazartesi günü Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan toplu halde Türkiye’ye alınabileceği öğrenilirken, iç kesimlerden Türkiye sınırına doğru kaçışlar sürüyor. Rusya ve Suriye rejiminin Halep’teki taarruz operasyonları nedeniyle 15 bin kişi Türkiye sınırı toplanırken, 70 bin kişi ise Türkiye yollarında. Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar “Yeni göç dalgasıyla karşı karşıyayız” derken, bölgeye ilk etapta 4 TIR insani yardım malzemesi gönderildi.


Halep’ten kaçanlar Öncüpınar’a gelirken bu güzergahları izliyor.

‘Eninde sonunda...’

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Halep ve çevresinde artan çatışmalar nedeniyle binlerce Suriyelinin Halep’ten kaçmaya başlamasının endişe verici olduğunu bildirdi. Sözcü William Spindler, Halep ve çevresindeki köylerden ayrılarak Türkiye sınırına gelen sığınmacıların sayısının 15 bin civarına ulaştığını söyledi. Spindler, 29 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında 5 bin 600 kişinin Türkiye’ye giriş yaptığını belirterek, “Halep’ten kaçışlar endişe verici. Türkiye hali hazırda 2,5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacı var. Türkiye’ye gelenlerin bir kısmı eninde sonunda Avrupa’ya geçmeye çalışacak” dedi.

Haberin Devamı

‘Gidişat korktuğumuz senaryo’

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise “Bir sene önce böyle bir risk gündeme getirilmişti” şeklinde konuşarak şunları belirtti: “Çekindiğimiz, mülteci akının kuvvetlenmesi bakımından, 100 binlerle ifade edilebilecek yeni bir dalganın gelmesi korktuğumuz senaryolardan birisiydi. Ümit ederim ki gerçekleşmez. Ama maalesef gidişat oraya doğru. İnsanların tepesine bombaları atıyorsunuz, Madaya gibi bazı yerlerde insani dramlar yaşandı, insanlar açlıktan öldü. Bunu durduracak bir mekanizmanın bir şekilde kurulması lazım.”

Kobani sistemi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı da daha önce Kobani’den 3 günde gelen 200 bin kişinin Türkiye’ye kabulünü sağlayan sistemi uygulamaya koydu. Gelenler silahtan arındırılacak ve biyometrik kayıt altına alınarak çadırkentlere yerleştirilecek.

Haberin Devamı

‘Dehşet verici’

BM Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Joel Millman, Halep’ten kaçışların son derece endişe verici olduğunu belirterek, “Artan çatışmalar daha çok kişinin kaçmasına neden olacak ve sığınmacılar hayatlarını riske atarak Yunanistan’a geçmeye çalışacak. Tehlike, havadan da karadan da gelse hepsi dehşet verici” diye konuştu.