Gazete Vatan Logo

7 yıl önceye dönüldü

sanayi üretiminde 7 yıl sonra yıllık bazda yüzde 0.9 daralma yaşandı

Ekonomik büyümenin temel göstergelerinden birisi olan sanayi üretiminde 7 yıl sonra yıllık bazda yüzde 0.9 daralma yaşanması, sanayicileri derinden etkiliyor. İç ve dış talep yetersizliğinden kaynaklanan bu daralma kapasitelerin kullanılamamasına ve istihdamda erimeye neden oluyor. Sanayinin kalbi sayılan Gebze de ekonomik daralmadan nasibini alan bölgelerin başında geliyor.

Eski ciroları tutturmak hayal

TÜGİAD (Türkiye Genç İşadamları Derneği) Başkanı ve EKU Fren Kampana ve Döküm Sanayi’nin Yönetim Kurulu Üyesi Lütfü Küçük: ’İşlerimde yüzde 40’a varan düşüşler yaşadım. İş temposu ve verimi de ciddi şekilde krizden olumsuz etkilenmiş durumda. Kriz nedeniyle yönetim binasındaki ısıtmayı kesmek, yemekhanenin ışıklarını kapatmak ve akşam vardiyasını kaldırmak gibi olağanüstü önlemler aldık. Avrupa’nın 10 büyük ticari araç üreticisinden 7’si benim müşterim ancak orada da işler iyi gitmiyor. Örneğin ABD’li otomotiv devi Chrysler firması ödemeyi 7 kamyonla yaptı. Bu ne işe yarar ki? İşçilerime maaşlarını motor ve tekerlekle mi ödeyeceğim? Krizle beraber 70 işçi arkadaşımızla yollarımızı ayırmak zorunda kaldık.

İşçi çıkarmamak için fabrikamı satıyorum

Ahmet Köseoğlu (Soytez Metal’in sahibi) 2008’in Ağustos’una kadar çift vardiya çalışırdık. İşlerimiz iyiydi. Krizle birlikte işlerimiz bıçak gibi kesildi. Fabrikada kabuk soyma, demir taşlama gibi işler yapıp tanklara palet pimi gibi malzemeler üretiyoruz. İş yaptığımız bir büyük üreticide işler tamamen durdu, şu anda grev var. Tedarikçisi olduğumuz diğer firma haftanın 3 günü çalışıyor. Fabrikamda 23 kişi çalışıyor. Şu anda sadece geçen yıldan kalan bir imalata devam ediyoruz. Bize kredi vereceklerine önce cezalarımızı affedip, vergilerimizde indirim yapsınlar. Bu fabrikayı kurarken evimi sattım. Krizden önce bir Rus işadamı fabrikayı almak için 1.8 milyon dolar verdi. İşlerimiz iyiydi satmadım. Şimdi 2 milyon TL’ye satılığa çıkardım.

2 vardiyadan tek vardiyaya düştük

Ömür Özler (Özler Kablo Fabrikası Sahibi - 38) Son 6 ay içerisinde işlerimizde yüzde 40 düşüş yaşadık. Şu anda elimize bir iki tane büyük sipariş var. Ancak bu siparişlerde sorun çıkarsa cepten yemeye başlayacağız. Geçen sene 23 milyon dolarlık bir ciro yakalamıştık ancak bu rakam şu anda bana hayal gibi geliyor. Başta 10 milyon dolarlık bir yüksek gerilim hattı projemiz vardı ancak mevcut kriz dolayısıyla tüm yatırımlarımızı iptal etmek zorunda kaldık. Bu gördüğünüz alandaki mallar 1-1,5 senede birikmiştir. Eskiden mal çıktığı anda sevkıyatı yapılırdı. Alım gücü düştü ve sipariş edilmiş olan malların alıcılarından ses çıkmıyor. Hiç çalışmadığımız halde bile 18-20 bin lira elektrik faturası geliyor. Eskiden 2 vardiya çalışırken şu anda tek vardiyaya düştük.

Haberin Devamı