Gazete Vatan Logo

7 yıl önceye dönmek üzücü

B20 Konferansı’nda piyasaların hâlâ hassas, büyümenin cansız ve milyonlarca insanın işsiz olduğunu söyleyen Ali Koç, “Lehman Brothers’ın iflasının üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen aynı noktaya döndüğümüzü görmek üzücü” dedi

7 yıl önceye dönmek üzücü

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç, merkez bankalarının ve hükümetlerin gösterdiği yoğun gayretlere rağmen, finans piyasalarının hâlâ hassas, ekonomik büyümenin cansız ve milyonlarca insanın işsiz olduğunu belirterek, “Lehman Brothers’ın iflasının üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen neredeyse yeniden aynı noktaya döndüğümüzü görmek üzücü” dedi.

Koç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen B20 Türkiye Konferansı’nın ikinci gününde İstihdam Trendleri ve Ekonomik Büyüme” oturumunda konuştu.

Gazetelerde kalpleri derinden etkileyen kötü haberler gördüklerini dile getiren Koç, “Belki umudumuzu yitiriyoruz ama daha az umutlu olma lüksümüz yok. Daha fazla çalışkan ve azimli olmamız gerekiyor. Lehman Brothers’ın iflasının üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen neredeyse yeniden aynı noktaya döndüğümüzü görmek üzücü” diye konuştu.

Bizim yakıtımız umut

Koç, merkez bankalarının ve hükümetlerin gösterdiği yoğun gayretlere rağmen, finans piyasalarının hala hassas, ekonomik büyümenin cansız ve milyonlarca insanın işsiz olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Ekonomik büyüme yine bundan çok etkilenir durumda. Çok daha önemlisi milyonlarca insan istihdam piyasasının dışında. Aslında bizim yakıtımız umut. Aksi halde hayatta kalamayız. İstihdam çok önemli. Bu umudu canlı tutmak mecburiyetindeyiz.”

Haberin Devamı

Birlikte düşünmeliyiz

Ali Koç, dünya ekonomisindeki problemleri çözmek üzere G20 liderlerinin geçen yıl milli gelirlerini 2018’e kadar yüzde 2 daha artırmayı taahhüt ettiklerini anımsatarak, şöyle konuştu: “2015 yılı başından beri gerçekleşen ekonomik gelişmeler bu hedefe ulaşmanın çok daha zor olacağını gösteriyor. Bu yüzden, B20 olarak, yatırımı ve büyümeyi daha fazla istihdamın yaratılabileceği seviyelere taşımak için başka nelere ihtiyaç duyulduğunun tespiti üzerine çalıştık. Bunu yalnızca iş dünyası olarak ele almak istemedik. Çalışan dünyası da katılsın istedik. Hepimiz aynı yolun yolcusuyuz. Birlikte düşünmek zorundayız.”

Haberin Devamı

Belki de en başa gitmemiz gerek

B20 Türkiye Konferansı’nın gündeminde ekonominin yanı sıra minik Aylan vardı. IMF Direktörü Christine Lagarde, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın moderatörlüğünde düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada, amaçlarını sorgulamaları gerektiğini söyledi. Aylan Kurdi’nin kamuoyuna yansıyan fotoğraflarını anımsatan Lagarde, “Sahile vuran çocuğun fotoğrafı belki de insanlığımızı kaybettiğimizi gösteriyor. Tabii ki yalnız değil o çocuk. Gerçekten inandığınız şeylere, en başa dönmeniz gerekiyor. Asıl misyonunuz neydi, asıl amacınız neydi, burada noktaları birleştirmeniz gerekiyor” dedi.

Ticaret kolaylaşırsa büyüme % 2 artar

B20 Türkiye Ticaret Görev Gücü Başkanı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ‘21. Yüzyılda Ticaret: Engeller, Çözümler ve İstekler’ panelinin açılış konuşmasını yaptı. Sabancı, konuşmasında dünya ticaretindeki durgunluğun aşılması için üç öneriyi paylaştı. Sabancı, şöyle konuştu: “Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması’nın imzalanması ve uygulanması, korumacılığın dizginlenmesi, dijital ekonomi için küresel ticaret sisteminin iyileştirilmesi önerilerimizin birlikte uygulanması halinde, G20 tarafından belirlenen değere eşdeğer olan küresel gayrisafi hasılanın yüzde 2’sine katkıda bulunması bekleniyor. Ticaretin yeniden canlandırılması ve küresel ekonominin güçlendirilmesi için G20 hükümetleri gündeminde bu 3 önerimizin aciliyeti olduğuna inanıyoruz.”

Haberin Devamı