Gazete Vatan Logo

7 denizcinin kaderi aynı oldu!

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bir adım kala devre dışına çıktılar.

Çeşiti davalardaki tutuklamalar ve Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner’in istifası, Deniz Kuvvetlerindeki 7 ismin kaderinin kesişmesine neden oldu. 6 Kor, bir Oramiral, Deniz Kuvvetleri Komutanı olmalarına bir adım kala, devre dışına çıktı.

Bu yıl Ağustos ayında yapılacak YAŞ toplantısında rakipsiz olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığına atanacak olan Oramiral Nusret Güner istifası ile birlikte, 2 yılık Kuvvet Komutanlığından da vazgeçmiş oldu. Bu yılki YAŞ listesinde olan ve geleceğin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için şansı bulunan Koramiral Can Erenoğlu da tutuklandığı için terfi edemeyecek. Erenoğlu’nun Ağustos ayında emekliye sevkedilmesi bekleniyor.

Balyoz davasından hapse mahkum edilen Koramiral Deniz Cora, dava Yargıtay’da kesinleşene kadar beraat alamazsa, 2014’de emekli olacak. Kuvvet Komutanlığı şansı bulunan Koramiraller Kadir Sağdıç ve Mehmet Otuzbiroğlu da, tutuklanmaları sonrası emekliye sevkedildiler. Daha önce de Koramiral Feyyaz Öğütçü tutuklanmış ve terfi edemeyerek emekli olmuştu.

2008 SİLİNDİ

Komutanlığa doğru ilerlerken devre dışı kalma ihtimali beliren bir isim de Koramiral Veysel Kösele oldu. 2015’deki YAŞ toplantısında Oramiralliğe terfisi beklenen Kösele, İzmir’deki askeri casusluk davasının tutuksuz sanığı oldu. Kösele bu davadan 2015’e kadar beraat etmezse emekliye ayrılacak ve terfi şansını yitirecek.

Davalar, Deniz Kuvvetlerindeki 2008 kuşağını da sildi. 2008’de Tümamiral Kadir Sağdıç Koramiral, Tuğamiral Fikret Güneş ve Cem Gürdeniz de Tümamiral oldu. Kurmay Albaylar Okan Kırçiçek, Aziz Çakmak, Levent Erkek, Fatih İlgar ve Turgay Erdağ da Tuğamiral oldu. Daha sonra bu isimlerin tümü Balyoz ve diğer davalardan tutuklandı, 2012’de hepsi emekli edildi. 2008 kadrosundan sadece Tümamiral Serdar Dülger, Tuğamiraller Adnan Özbal ve Ekmel Özdengil kaldı. Özbal Tümamiral oldu. Dülger ve Özdengil’e de bir yıl temdit verildi. Davalar ve tutuklamalar, Or, Kor, Tüm ve Tuğamiral rütbeleri de dahil, Deniz Kuvvetlerinin en az iki kuşağı üzerinde etkili oldu. Deniz kuvvetlerine halen şu amiraller, tutuklu bulunuyor:

Koramiraller Deniz Cora ve Can Erenoğlu, Tümamiraller Soner Polat, Caner Bener, Sinan Ertuğrul, Tuğamiraller Abdullah Gavremoğlu, Levent Görgeç, Can Yıldırım, Şafak Yürekli, Hakan Eraydın, Sadi Ünsal, Okan Kırçiçek ve Osman Kayalar.

Haberin Devamı