Gazete Vatan Logo

7 cüceler prensesi uyandıramayacak

Masal karakterleri 7 Cüceler’den yola çıkan Euler Hermes, küresel ekonomiyi 7 riskin tehdit ettiğini bildirdi. Raporda Türkiye, büyümeye engel olan 7 Cüce’den ‘Huysuz’u temsil ediyor.

7 cüceler prensesi uyandıramayacak

Küresel ekonomi; Çin tedirginliği, emtia fiyatları ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) merakla beklenen faiz stratejisiyle dalgalanırken, büyümeyle ilgili tahminler sürekli aşağı yönlü revize ediliyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın global ekonominin beklenenden daha yavaş toparlandığına işaret ederek, büyüme öngörülerini düşürmelerinden sonra dünyanın en büyük alacak sigortası şirketi Euler Hermes de umut vermedi.

Euler Hermes, dünyada ekonomik büyümenin 2016’da yüzde 2.8 olacağını ve 2017’ye kadar yüzde 3’e ulaşmayacağını açıkladı. Ünlü masal Pamuk Prenses ve 7 Cüceler’den esinlenen Euler Hermes, ‘Büyüme ve 7 Cüceler’ başlıklı ekonomik görünüm raporunda, 2016’ya yönelik olarak büyümenin yanı sıra ticaret, tüketim ve yatırımla ilgili öngörülerini paylaştı.

Türkiye, global büyümeye engel olan 7 cüceden ‘Huysuz’u temsil etti. Pamuk Prenses’i ‘yatırım’ olarak tanımlayan rapor, büyümeyi şekillendirecek 7 cüceyi şöyle sıraladı:

Uykucu (Ticaret): Euler Hermes, 2000 ve 2010 yılları arasındaki yıllık yüzde 6’lık büyümeye karşın dünya ticaretinin 2016’da değer olarak yüzde 0.9 ve hacim olarak da yüzde 3.7 büyüme kaydedeceğini öngörüyor.

Haberin Devamı

Huysuz (Gelişmekte olan pazarlar): 2015, gelişmekte olan pazarlar için zorlu bir yıl oldu ve bazı ülkeler 2016’da ekonomik şoklar ile volatiliteye karşı kırılgan olmaya devam edecek. Brezilya, Rusya, Nijerya, Türkiye ve Güney Afrika, aralarında dış finansal koşullarda kısıtlama, para biriminde değer kaybı ve politika yapımında zorlukların da bulunduğu sorunlarla karşı karşıya kalmayı sürdürüyor. Bunun nedenleri arasında emtia fiyatlarındaki düşüş, Çin’deki yavaşlama ve ABD’nin para politikası yer alıyor.

Utangaç (Emtia fiyatları): Net petrol ihracatçıları, petrol fiyatlarının uzun süre boyunca düşük seyretmesinden olumsuz etkilenecek. Finansmanı ve mali kararları petrole bağlı olan ülkelerin iş modellerini sorgulamaları gerekecek.

Hapşırık (Finansal pazarlar): Nikel, soya fasulyesi ve çinko gibi temel emtia fiyatlarının 2016’da istikrarı yakalaması öngörülüyor. Buna karşılık kömür, bakır, demir cevheri ve çelik daha olumsuz konumda. Özellikle Brezilya, Çin, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye’de olmak üzere para birimlerinde de yüzde 5 ile yüzde 10 arasında değer kaybı yaşanacak.

Haberin Devamı

Mutlu (Yerel tüketiciler): Pek çok ülke daha içe dönük hale gelerek ithalattan çok yerel tüketimi canlandırmak için korumacı uygulamalara yöneliyor. Bu sırada gelişmiş pazarlarda enflasyonun maaşlardaki büyümeyi geçmesi ve satın alma gücünün azalması ile düşük petrol fiyatlarının getirdiği canlanmada düşüş görülebilir.

Doktor (Politika): Gelişmekte olan pazarlarının sermayelerindeki düşüşe rağmen merkez bankalarının varlık alımları sayesinde global likidite 2016’da bol olmaya devam edecek. Avrupa’da pek çok ülkenin yönelik kurumsal vergi oranları veya hedef destek paketlerini açıklamasıyla mali kemer sıkma süreci sonlandı.

Şapşal (Kararlar ve politik risk): İngiltere’nin AB’den çıkma riskinden Rusya’ya ve İran’a uygulanan yaptırımlar ile ABD de dahil olmak üzere dünyanın en büyük ekonomilerinde yapılması beklenen seçimlere kadar pek çok belirsizlik söz konusu.

Haberin Devamı

Riskler büyüyor

Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, aşağı yönlü riskler nedeniyle Türkiye’de büyümenin 2016’da yavaşlayarak yüzde 3.3 olmasını beklediklerini söyledi. Özüner, “Rusya’yla ilişkilerde meydana gelen bozulma ihracatı olumsuz etkileyecek. Bunun sonucunda para biriminde yaşanacak yeni bir dengesizlik enflasyonist baskıların yanı sıra faiz oranlarının artmasına neden olabilir” dedi.