Gazete Vatan Logo

7 ayrı bıçakla tepside karısını kesti mahkeme ‘canavarca değil’ dedi

Diyarbakır’da, 4 çocuk annesi eşi Canan Tanış’ı 7 ayrı bıçakla 16 yerinden bıçaklayıp, boğazını keserek öldüren 40 yaşındaki Vedat Tanış’ın 20 yıl cezasını, Yargıtay ‘az indirim yapıldı’ gerekçesiyle bozdu. Yeniden yargılamada eyleminin canavarca hisle işlenmediği belirtildi, ceza 15 yıla indi

7 ayrı bıçakla tepside karısını kesti mahkeme ‘canavarca değil’ dedi

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 15 Eylül 2013’te inşaat işçisi Vedat Tanış, 16 yıllık eşi Canan Tanış’ı, aldattığını öne sürerek 7 ayrı bıçakla 16 yerinden bıçaklayıp, boğazını keserek öldürdü. Vedat Tanış, teslim olurken, kadının evdeki tepsi üzerinde boğazının kesildiği tespit edildi. Vedat Tanış hakkında ‘canavarca hisle ve eziyet çektirerek eşini öldürmek’ten ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. İlk duruşmada Tanış, eşinin başkasını sevdiğini söylediğini ifade ederken, “Aldattığı kişi 10 yıllık arkadaşımdı. Bunları duyunca kendimi kaybettim. Boşanmak istiyordu. Cinnet geçirmiştim. Sonrasını hatırlamıyorum. Kendime geldiğimde eşim kanlar içinde yatıyordu” dedi. Mahkeme, Tanış’a önce ağır boyu hapis cezası verdi ancak sanığın eylemini, ‘Haksız bir fiilin meydana getirdiği şiddetli elemin altında’ işlediğini ve yargılamadaki olumlu tavrını dikkate alarak 20 yıla indirdi. Kararda, Canan Tanış’ın sadakate aykırı davrandığı için haksız tahrik indirimi uygulandığı ifade edildi. Sanık Vedat Tanış’ın avukatı, Yargıtay’a temyiz başvurusu yaptı. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, temyiz isteminin reddine karar verdi. Canan Tanış’ın 185 günde F.T. isimli kişi ile 1268 kez telefon ile görüşmesi yaptığı ve 247 kez mesajlaştığı belirtilen kararda, “Maktule ile F.T.’nin evlilik dışı ilişkileri olduğu anlaşılmış olup, sanığın bu ilişkiyi öğrenmesi nedeniyle kapıldığı öfke sonucu suçu işlediği anlaşıldığından, fazla ceza tayini yapılmıştır. Bu nedenle kararın bozulmasına” denildi.

Haberin Devamı

Mesaj çekti telefonla görüştü, indirim!

Vedat Tanış’ın yeniden yargılaması yapıldı. Savcı, haksız tahrik hükümlerinin uygulanmamasını istedi. Mahkeme, sanık Vedat Tanış’ın ‘Eşi kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Öldürülen kadının başka bir erkekle çok sayıda telefon görüşmesi ve mesajlaşmasının tespit edildiğini belirten mahkeme, Canan Tanış’ın ‘gayri ahlaki ilişkisinin bulunduğunun anlaşıldığını’ kaydetti. Mahkeme, cezanın 19 yıla indirilmesine karar verdi. Sanığa verilen cezanın geleceği üzerinde olası uslandırıcı etki yapması ihtimalini dikkate alan mahkeme Tanış’ın cezasını 15 yıl 10 aya indirdi.

Haberin Devamı

Vücuduna sokup sağa sola çevirdi

Gerekçeli kararda Vedat Tanış’ın bıçağı eşinin vücuduna soktuktan sonra sağa sola çevirdiği kaydedildi. Sanık hakkında, ‘canavarca hisle ve eziyet çektirerek eşini öldürme’ suçundan dava açıldığı belirtilen kararda, canavarca hisle öldürmenin, sırf öldürmüş olmak için öldürme, ölenin acı çekmesinden zevk duymak için öldürme olduğu kaydedildi. Her an için ölüm sonucunu gerçekleştirebilme olanağı bulunan failin, mağdura acı vermek için hareketlerini tekrarlaması ve ölüm neticesini yavaş yavaş gerçekleştirmesi durumunda eziyet çektirerek öldürmenin varlığını kabul etmek gerekeceğini savundu. Canavarca hisle öldürme suçunun oluşumunda, eylemin gerçekleştiriliş şeklinin değil failin sahip olduğu hissin ve davranışının önemli olduğunu belirten mahkeme, “Suçun işleniş şekli canavarca hisse değil, eziyet kavramına girmektedir” denildi.

Haberin Devamı

5 yıl sonra aramızda

2013 yılında 4 çocuk annesi eşi, Canan Tanış’ı 7 ayrı bıçakla,16 yerinden bıçaklayıp, boğazını keserek öldüren 40 yaşındaki Vedat Tanış, mahkemenin verdiği 15 yıl 10 aylık hapis cezasının üçte ikisini yatacak. İnfaz yasasına göre; 10 yıl 5 ay cezaevinde yatması gereken Tanış, 4 yıl 2 aydır cezaevinde olduğu için kalan hapis cezası 6 yıl 3 ay. Yine infaz yasasına göre hükümlü cezasının son iki yılının ilk bir yılını açık cezaevinde, son bir yılını da denetimli serbestlik kapsamında dışarıda geçirecek. Bu nedenle katil koca 5 yıl sonra serbest kalmış olacak.