Gazete Vatan Logo

7.75 görünümlü 9!

7.75 görünümlü 9!

MB, tüm faizleri sabit tuttu ancak bankalararası piyasada parasal sıkılaştırma gereken günlerde yüzde 9 faizle fonlama yapacağını duyurarak dolaylı faiz artırımına gitti. Başbakan MB’yi tebrik etti.

Merkez Bankası tüm cephelerde faiz oranlarını sabit tuttuğunu açıkladı. Borçlanma faiz oranı yüzde 3.50’de sabit tutuldu, bir haftalık vadeli repo ihalesi faiz oranı yüzde 4.5’de sabit tutuldu, borç verme faiz oranı da yüzde 7.75’de sabit tutuldu. Ancak borç verme faiz oranının ek parasal sıkılaştırma gerektiren günlerde yüzde 9 civarında oluşmasının sağlanacağı kararlaştırıldı.

Atılacak adım var

Bu ifade Merkez Bankası’nın siyasi bazı blokajlar yüzünden faiz artırımına gidemediği ancak gayriresmi olarak faiz artırdığı şeklinde algılandı.

Ancak faiz politikasının değiştirilmemesi ve sabit tutulması, doların kararın açıklandığı ilk dakikalarda 2.27 TL seviyesini test etmesine yetti. Merkez Bankası’nın dün aslında faiz yükseltmesi piyasa tarafından gerekli görülse de beklenmiyordu. Çıkan karar da sürpriz olmadı. Ancak yüzde 9 ifadesi piyasada çeşitli yorumlara neden oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün Brüksel ziyareti öncesi yaptığı değerlendirmede dolardaki artışı frenleyecek sermaye çıkışını durduracak adımlar olduğunu, bu adımların atılacağını söylemişti.

Dün de Merkez Bankası’nın faizi artırmama kararından sonra “Merkez Bankası’nın aldığı kararı isabetli bir karar olarak görüyorum ve tebrik ediyorum” dedi.

Piyasanın da Hükümetin de talebi cevaplanmış oldu

Merkez’in faiz konusunda elinin bağlı olduğunu düşünen piyasa, bu örtülü artırım kararı ile hem piyasanın isteğinin yerine geldiğini hem de ekonomi yönetiminin talebinin karşılandığını düşünüyor.

ING Bank Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu: “Merkez Bankası, bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7,75 yerine yüzde 9 civarında oluşmasının sağlanması kararlaştırmasıyla dolaylı denilebilecek bir faiz artışına gitti. Piyasa şu anda bu ayrıntıyı anlamaya çalışıyor. Ek parasal sıkılaştırma günlerinde yüzde 7.75’ten verilen miktarlarda bir kısıtlama olabilir”

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver: “Söz konusu kararın hem piyasanın hem de ekonomi yönetiminin bir kısmının taleplerine cevap veren bir karar olduğunu ifade edebiliriz. Gerek küresel ekonomideki gelişmeler gerekse iç politikada yaşananların etkisi göz önüne alındığında Merkez Bankasının oldukça zor bir konumda olduğu söylenebilir. Alınan kararla Banka piyasaları belli ölçüde rahatlatmıştır. Faiz çok ağır bir silah. Kurul aldığı kararla bu silahı dolaylı olarak kullanma yoluna gitti.”


Enflasyon yüzde 5’in belirgin üstünde olur

PPK’dan yapılan açıklamada, yakın dönemde yapılan vergi ayarlamalarına ve döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkilerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüzde 5 hedefinin belirgin olarak üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiği belirtildi. Duyurda, “Kurul, enflasyon görünümünü orta vadeli hedeflerle uyumlu hale getirmek amacıyla likidite duruşunun sıkılaştırılması gerektiğini belirtmiştir. Bu doğrultuda ek parasal sıkılaştırma uygulanması gerekli görülen günlerde, bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7.75 (marjinal fonlama oranı) yerine yüzde 9 civarında oluşmasının sağlanması kararlaştırılmıştır” denildi. Duyuruda, açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceğinin önemle vurgulandığı ifade edildi.

MB’nin icadı ve 6 soru

Merkez Bankası’nın kararı ‘Faiz artmadı’ şeklinde özetlenecek olsa da detaylara bakıldığında ilgili kişiler bir faiz artırımı yapıldığını görüyor. Piyasanın bu dakikadan itibaren merak ettiği konu Merkez Bankası’nın ne sıklıkla ek parasal sıkılaştırma (EPS) uygulaması yapacağı. İşte kararın detaylarında cevap bekleyen sorular:

- MB ne sıklıkla EPS yapacak?

- EPS çok sıklıkla uygulanırsa bu bir faiz artırımı demek olmayacak mı?

- Piyasada fonlama oranını şimdi yüzde 7.75 mi alacağız yoksa koridorun üst bandı olan yüzde 9 mu?

- Merkez yine kendine özgü bir şey icat etmiş oldu mu?

- Doğrudan faizi artırmak yerine kendine bir esneklik yaratması, bu alanı gerektiğinde kullanıp gerekmediğinde kullanmayacak olması aslında bir faiz artırımı kabul edilmeli mi?

- Artık yüzde 4.5 olan politika faizine kimsenin çok fazla itibar ettiği düşünülmüyor. Mevcut çerçeve yüzde 9’u işaret ediyorsa piyasa buna adapte olmayacak mı? Bu bağlamda bankalar tasarruf sahibinin mevduatına hangi oranı uygulayacaklar?

Haberin Devamı