Gazete Vatan Logo

7.6’lık deney ödül getirdi

Karbon elyaf üreticisi DowAksa’nın İTÜ ile karbon elyaf takviyeli polimer teknolojisini kullanarak gerçekleştirdiği deprem deneyi JEC İnovasyon Ödülleri’nde büyük ödülü Türkiye’ye getirdi

7.6’lık deney ödül getirdi

Geçtiğimiz yıl İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak bir çalışmaya imza atan DowAksa, karbon elyaf takviyeli polimer teknolojisini kullanarak Yalova’da tam ölçekli binalar üzerinde bir deprem deneyi gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen deneyde, karbon elyaf kompozitlerle güçlendirilmiş bir binanın olası bir depremde başarıyla ayakta kaldığı karşılaştırmalı olarak gösterildi.

Binanın bulunduğu bölgedeki fay hatlarının üretebileceği 7.6 büyüklüğündeki bir depremin binanın kritik katında oluşturması beklenen yatay yer değiştirme yaklaşık 8 cm olarak hesaplanmışken, kolonları karbon elyaf takviyeli polimer teknolojisi kullanılarak güçlendirilen bina bu yerdeğiştirme düzeyinin

5 kat ötesinde (40 cm) yatay yer değiştirme seviyesinde bile ayakta kaldı. DowAksa ve İTÜ’nün başarıyla gerçekleştirdiği deprem deneyi dünyanın en iyi kompozit yeniliklerinin ödüllendirildiği JEC İnovasyon Ödülleri’nde büyük ödülü kazandı.

Uygun maliyetli çözüm

DowAksa CEO’su Douglas Park, DowAksa ve İTÜ’nün gerçekleştirdiği deprem deneyinin insanların hayatlarını doğrudan etkileyen bir soruna çözüm getirdiğinden ötürü fark yarattığını söyledi. Park, “Türkiye gibi deprem ülkelerinde bina ve köprü gibi yapıları güçlendirmenin etkili yöntemlerini bulmamız gerekiyor. CarbonWrap teknolojisi, altyapı çalışmaları için uygun maliyetli, yenilikçi bir çözüm sunuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı