Gazete Vatan Logo

65 milyar $’lık imza

Kyoto Protokolü’ne imza atılıyor. Çevre Bakanı Eroğlu, gerekli yazının gönderildiğini açıkladı

DPT’nin hazırladığı rapora göre, Kyoto’ya taraf olunmasının Türkiye ekonomisine etkisi en az 65 milyar doları bulacak. Fabrikaların atık sistemleri düzenlenecek, nükleerin önü açılacak.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Dışişleri Bakanlığı’na, “Kyoto Protokolü’ne taraf olmanın kabul ve onaylanmasının uygun olduğuna” ilişkin yazı gönderdiğini açıkladı. Eroğlu, “Karar hükümete gidecek, Başbakan bunu değerlendirecek, sonra TBMM’ye sevk edilecek. Bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi var. Konuyu ayrıca Pazartesi günü kendisine arz edeceğiz” dedi.



Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) hazırladığı rapora göre, Kyoto imzasının Türkiye ekonomisine getireceği yük, 65 ila 243 milyar dolar arasında değişecek. TÜİK verileri, 2004 yılında 223 milyon ton karbondioksit emisyonu olduğunu gösteriyor. Tahminlere göre bu rakam 2020’de 615 milyon tona çıkacak. 615 milyon tonun yüzde 10 azaltımının maliyeti GSYİH’nin yüzde 10’u alırken, yüzde 40 azaltımı ise GSYİH’de yüzde 37 azalmaya sebep olacak. Bu rapora göre GSYİH’nin 658 milyar dolara ulaştığı verisinden hareketle en iyi ihtimalle Kyoto ekonomiye 65.8 milyar dolara mal olacak. DPT’nin raporuna göre karbon emisyonunun yüzde 37 azaltılmasının maliyeti ise 243 milyar doları bulacak.



Pazarlıklar başladı

Kyoto Protokolü’nde Türkiye’nin pozisyonu imza koymayan diğer ülkelerden farklı. Türkiye, protokolün hazırlanma felsefesini kabul ediyor, ancak yükümlülüğü sorumluluğundan fazla olduğu için taraf olmuyordu. Türkiye Kyoto’yu imzalarsa ne tip yükümlülükleri olacağının önümüzdeki süreçte müzakere edilmesi gerekiyor. Protokolün süresi 2012 yılında doluyor. AB’de 2012 sonrası için pazarlıklar şimdiden başlamış durumda. Türkiye halen bu pazarlıklarda da yer alamıyor.

Haberin Devamı