Gazete Vatan Logo

65. Hükümet'in ilk Bakanlar Kurulu toplantısı Külliye'de

40 saatte kurulan yeni hükümette 13 bakan yerini korudu, 4 bakan yer değiştirdi ve kabineye 9 yeni isim geldi

65. Hükümet'in ilk Bakanlar Kurulu toplantısı Külliye'de

Pazar günü AK Parti Genel Başkanlığı’na seçilen ve aynı akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 65. Hükümet’i kurmakla görevlendirilen Binali Yıldırım, dün sabah Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Erdoğan’a kabine listesini sundu. Erdoğan’ın onayıyla, 65. Hükümet yaklaşık 40 saatte kurulmuş oldu. Başbakan Yıldırım, kabineyi Külliye’de açıkladı.Yeni kabinede 13 bakan koltuğunu korudu, 4 bakan yer değiştirdi. 9 yeni isim bakan oldu. Ahmet Davutoğlu’na yakınlığıyla bilinen Lütfi Elvan’ın yerini koruması sürpriz olarak değerlendirildi. Bir diğer sürpriz, Abdullah Gül’e yakınlığıyla bilinen Mehmet Özhaseki’nin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na getirilmesiydi. Yeni hükümet için kulislerde, “denge kabinesi” yorumları yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genel başkanlığı döneminde AK Parti’ye dahil ettiği isimlerden Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu da yerlerini korudu.



İLK TOPLANTI KÜLLİYE’DE

65. Hükümet, ilk toplantısını bugün Külliye’de Erdoğan başkanlığında gerçekleştirecek.

AKDOĞAN KABİNE DIŞI

Haberin Devamı

65. Hükümet’te, Başbakan Yardımcıları’ndan Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek ve Tuğrul Türkeş yerini korudu, Lütfi Elvan, Kalkınma Bakanlığı’na kaydırıldı, Yalçın Akdoğan kabine dışı kaldı. Akdoğan, yine kabine dışı kalan Mahir Ünal’la birlikte, “Dolmabahçe mutabakatı” diye bilinen görüşmelerde HDP’lilerle aynı fotoğrafta yer alan 3 AK Partili isimden biriydi. Diğer isim Efkan Âlâ İçişleri Bakanlığı’na devam edecek.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yerini korurken, Karaman’daki çocuk istismarı iddialarının ardından tavrı tartışılan Aile Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun yerine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya getirildi. Kaya, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan’ın kardeşi. Ablası Ayşe Hilal Sayan Koytak da, aynı bakanlıkta Vekil Müsteşar Yardımcısı.

ÇELİK’E KRİTİK GÖREV

Bir diğer Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Volkan Bozkır’ın yerine Avrupa Birliği (AB) Bakanı oldu. Erdoğan’ın güvendiği isimlerden Çelik’e, AB ile sığınmacı geri kabul ve vize serbestisi anlaşmaları sürecinde çok iş düşecek gibi görünüyor. İyi bir müzakereci olarak bilinen Çelik, 7 Haziran seçimi sonrası koalisyon görüşmelerinde de görev almıştı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na Düzce Vekili Faruk Özlü getirildi. Davutoğlu sonrası, Suriye başta olmak üzere dış politikada önemli değişiklik beklentileri gündeme gelmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yerini koruması “dış politikada radikal bir değişiklik yerine yumuşak geçiş olabileceği” şeklinde yorumlandı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Mahir Ünal’ın yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirildi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise yeni Milli Eğitim Bakanı oldu. Milli Savunma Bakanlığı’na da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık getirildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in kabinede yerini koruması, uluslararası piyasaların taleplerine olumlu bir cevap olarak algılandı. (Habertürk)

Haberin Devamı