Gazete Vatan Logo

64 ülke ona emanet

Türkleri dondurmacı yaptı Unilever 64 ülkenin ajandasını ona emanet etti

UNILEVER’DE kişi başına dondurma tüketimini 3 yılda ikiye katlayan Şükrü Dinçer’e 64 ülkenin ajandası emanet edildi. Unilever’in büyümesinin yüzde 65’ini sağlayan bölgenin başkanı Manwani’nin sağ kolu olarak görev yapacak olan Dinçer, 10 farklı zaman dilimindeki ülkelerde tüm karar alma mekanizmalarında etkili olacak

Türk yöneticilerin kriz yönetimi, yabancı kültürlere adaptasyonu ve hızlı karar alma yetenekleri yine işe yaradı, dünya devi Unilever’in 5.1 milyarlık nüfusa hitap eden bölgesinin ajandasını yönetme işi Algida Pazarlama Direktörü Şükrü Dinçer’e emanet edildi. Dünya nüfusunun yüzde 80’inin içinde bulunduğu Unilever’in cirosunun yüzde 30’unu, büyümesinin ise yüzde 60-65’ini sağlayan Asya, Afrika, Orta ve Doğu Avrupa Bölge Başkanı Harish Manwani’nin asistanlığı görevini 37 yaşındaki Dinçer üstlendi.

Yaklaşık 2 yıl bu görevde kalması beklenen Dinçer’i ise bundan sonra dünya genelinde yeni bir üst düzey görev bekliyor. Unilever’de bölge başkanıyla direkt bu pozisyonda çalışan ilk ve tek Türk olacağına dikkat çeken Şükrü Dinçer, “Manwani’nin sağ kolu olmanın dışında bölgenin ajandasını yapmak, karar alma mekanizmalarında etkili olmak, bölge başkanı adına rotayı kontrol etmek görevini üstlendim” dedi.

Büyüme başarısı etkili oldu

Asya, Afrika, Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi’nin Unilever için çok önemli olduğunu, 2005’te 9 milyar dolar olan bölge cirosunun 14 milyar dolara yükseldiğini belirten Dinçer, “16 milyon potansiyel müşterisi olan bir bölge var elimizde. Brezilya dışında Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC ülkeleri bizim bölgemizde. Bu yüzden pazar modelleri açısından da örnek” diye konuştu.
Bu göreve seçilmesine Türkiye’yi içinde bulunduran bölgedeki büyüme başarılarının etkili olduğunu vurgulayan Dinçer, “Unilever’de 12 yıldır görev yapıyorum. Görevlerimin tamamında büyüme modelleri oluşturma ve büyütme yönetme konusunda başarı kazandım. Şu anda atandığım bölge de büyüme odaklı olduğu için, sanırım geçmişte yaptığım işlerle bölgenin ajandası örtüştü” açıklamasını yaptı. Dinçer şöyle devam etti: “Hollanda’da iken Avrupa’da tatlı kategorisinden sorumluydum ve yaklaşık 14-15 ülkede Carte D’or tatlı kategorisinin lansmanını yaptık. Hiç büyümeyen pazar yıllık yüzde 20 büyüme yakaladı. Avrupa, Afrika, Ortadoğu bölgesinde de uygulamada mükemmellik programı ortaya koyduk. Algida Türkiye’de ise 2006’da 1.6 litre olan dondurma tüketimi 2009’da 2.5 litreye yükseldi. 1995’te ise bu rakam 0.5 litreydi. 10 yıllık büyümeyi 3 yıl içinde gerçekleştirdik.”

64 ÜLKE 10 FARKLI ZAMAN DİLİMİ

Yeni görevi için 2 aydır Singapur’da yaşayan Şükrü Dinçer’e göre bu görevin en ilginç tarafı 10 farklı zaman dilimini yönetmek. Bölgede 64 ülke olduğunu söyleyen Dinçer, “Bu kadar ülkeyle telekonferans bile organize etmek kendi içinde bir mesele. Bir ülkede sabah, diğerinde gece. Dünya zone’unda yaşıyorum. Ayrıca her ülkenin ihtiyaçları ve tüketici yaşam biçimleri de çok farklı. Bunların hepsine cevap vermek zorundayız” dedi. Bir mutfakta hem bulaşık hem de çocuk yıkanan bir ülkeyle tam gaz büyüyen Çin gibi bir ülkeyi yönetmenin zorluğunu da vurgulayan Dinçer, “Ama son dönemde en çok konuşulan kategoriler temizlik ve kişisel bakım kategorileri” diye konuştu.



Haberin Devamı