Gazete Vatan Logo

600 milyon liralık devlet kuşu!

Azınlık vakıflarının sahip olduğu malların iadesi gündeme geldi

600 milyon liralık devlet kuşu!

İstanbul Şişli’deki 59 bin m2’lik arazi, Bulgaristan Ortodoks Eksarhlığı Vakfı’na iade edildi. 1 yıl sonra imar durumu değişti. 600 milyon TL değerindeki araziye AVM, rezidans yapılabilecek..

2011 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla, azınlık vakıflarının sahip olduğu malların iadesi gündeme geldi. 1936 beyannamesine sahip olan bütün azınlık vakıflarına, mallarının iade edileceği açıklandı. Bulgaristan Ortodoks Eksarhlığı Vakfı da, 1936’daki beyannameye dayanarak Şişli’de şu anda üzerinde Bahçeşehir Üniversitesi’ne ait yerleşke ve Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu 59 bin metrekarelik arazinin belgelerini Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sundu. Vakıflar Genel Müdürlüğü de yaptığı incelemeden sonra Hazine’ye ait olan arazinin tapusunu Eylül 2012’de Bulgaristan Ortodoks Eksarhlığı Vakfı’na verdi.



Fiyatı artacak

Ortodoks Eksahlığı Vakfı’na verilen arazi için 1 Kasım’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar planı yapıldı. Yeni imar planında eğitim alanı olarak görünen 59 bin metrekarelik alan ticaret ve konut alanına çevrildi.

Söz konusu araziye otel, AVM, mağaza ve rezidans yapma hakkı tanındı. İnşaat emsali de 3 olarak belirlendi. Bir başka ifadeyle söz konusu araziye yaklaşık 180 bin metrekare inşaat hakkı tanındı. Yükseklik de serbest bırakıldı.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, 59 bin metrekarelik arazinin yeni değerinin en az 600 milyon TL olacağını belirterek, şunları söyledi:

“Alanın konumu çok güzel. Ana arterlere yakın. Ulaşım kolay. E5’e ve Piyalepaşa Bulvarı’na yakın. Bu lokasyonun değeri ve tanınan inşaat izni de çok iyi. Bu da metrekare fiyatını en az 10 bin TL yapıyor. Bu da yaklaşık 600 milyon TL ediyor. Bu değer, projesiz değeri. Yani henüz üzerinde bir proje yapılmadan önceki değeri. Proje yapıldıktan sonra değeri çok daha fazla artacaktır.”

Taş Yapı ile kat karşılığı anlaştı

Bulgaristan Ortodoks Eksarhlığı Vakfı Başkanı Vasil Liaze, kendilerine verilen alanın yeni imar durumunu piyangoya benzetti. Liaze, şunları kaydetti: “Taş Yapı ile kat karşılığı anlaşmamız var. 59 bin metrekarelik arazinin tamamında imar değişikliği yapıldı. Bu arazinin üzerinde okul ve üniversite binaları var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak imar değişikliği yaptık. Müteahhit şuğraşıyor. Ön anlaşma yaptık. Sıfır geliri olan bir vakıfız. Bulgaristan’dan senede bir 100 bin TL geliyor. Bu proje olursa kira almayı düşünüyoruz. Bunu da kurumlarımıza dağıtmayı düşünüyoruz. Devlet piyangosu vurdu. Piyangodan birşey çıkınca ne yapacağınızı düşünürsünüz. Şu anda o haldeyiz."

Haberin Devamı