Gazete Vatan Logo

600 binlik doping

ÖTV’nin sıfırlanması beyaz eşyada satışları yüzde 32 artırdı. Şubat’ta 4 ana ürün grubunda 400 bin adet satış beklenirken teşvik sayesinde 600 bin satış yapıldı

600 binlik doping

Beyaz eşyada ÖTV’nin sıfırlanması piyasaya büyük hareket getirdi, Şubat’ta 4 ana ürün grubunda (buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi) yaklaşık 600 binlik satış yapıldı. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Güler, beyaz eşyada ÖTV teşviki ile 4 ana ürün grubunda iç satışların Şubat’ta bir önceki aya göre yüzde 25 arttığını belirterek, “Geçen yılın Şubat ayı ile karşılaştırma yaptığımızda da iç satışın yüzde 32 arttığını görüyoruz” dedi.

Ergün Güler, 3 Şubat’tan itibaren uygulanmaya başlanan ÖTV indiriminin etkisinin sektörde yoğun olarak hissedilmeye başlandığını ifade etti. Güler, gerek geçen Aralık ayında Tüketici Güven Endeksi’nin 63 ile son 3 yılın en düşük seviyesinde olması gerekse 2016’nın ikinci yarısından itibaren daralma yaşamaya başlayan sektör açısından ÖTV indiriminin en doğru zamanda geldiğini belirtti.

Rekabet gücümüz artacak

Geçen yılın son aylarında döviz hareketlerinde yaşanan yükselme sonucu tüketicilerin “zam gelir” endişesiyle talebini öne çektiğini, bu nedenle sektör olarak 2017’den endişe duyduklarını ifade eden Güler, “Ocak ayında 480 bin adet satış olmuştu. Şubat’ta bunun 400 bine gerileyeceğini öngörüyorduk. Ancak ÖTV teşviki ile Şubat ayında 4 ana beyaz eşyada satış adedi toplam 599 bin 579 oldu” dedi.

Haberin Devamı

Ergün Güler, şunları söyledi: “Satışların artması ile devlet, ÖTV kaybını KDV, muhtasar ve kurumlar vergisi ile karşılayacaktır. Hatta üretim arttıkça ve fabrikalarımızda kapasite doluluğu oldukça bu durum ihracata da pozitif katkı sağlayacak, Türk beyaz eşya sektörünün uluslararası arenada rekabet gücünü artıracaktır.”

Üretici firmalar da indirimi destekledi

ERGÜN Güler, ÖTV indirimi sonrası beyaz eşyada en az yüzde 6.7’lik fiyat düşüşü olduğunu belirterek, üreticilerin de ÖTV indirimini, daha fazla indirim veya hediye ürünler gibi çeşitli kampanyalarla desteklediğini, ÖTV indirimi kararının hem üretici hem de tüketici için çok önemli bir katkı olduğunu vurguladı.

ÖTV indirimine sadece fiyatların düşmesi olarak bakmamak gerektiğine işaret eden Güler, şunları söyledi: “ÖTV teşviki çok geniş bir ekosistemi canlandırarak ekonomik ivmeyi artıracaktır. 2016 yılının en büyük sorunu olan iç piyasa daralmasının önüne geçilecek, tüketim hızlanacak ancak bu tüketim ithalata gitmeyerek Türkiye’de kalacaktır. Yapılan ÖTV indirimleri sektörümüze nefes aldırmış olup enerji verimli ürünlerde süreklilik ile sektörümüze güç katacaktır. Zorlu bir dönem, yeniden atağa geçmek için güç toplayacağımız bir ortama dönüştü.”

Haberin Devamı

Devamını talep ediyoruz

ERGÜN Güler, 30 Nisan’da sona erecek ÖTV indiriminin devam etmesini talep ettiklerini belirterek, “ÖTV indirimi sayesinde yalnızca üreticiler değil tüketici, esnaf ve KOBİ’ler de fayda görüyor. Satışların artmasının bütün ekonomiye faydası var. Bu nedenle devamını talep ediyoruz” diye kohuştu.

İhracata yansıyor

SATIŞLARIN yanı sıra beyaz eşya ihracatında da bir ivme yakaladıklarına işaret eden Ergün Güler, “İhracatımızda da bir önceki aya göre yüzde 10 artış sağlandı. İç satış ve ihracatın toplamıyla elde ettiğimiz toplam satışımıza baktığımızda Şubat’ta, Ocak ayına göre yüzde 14, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış gerçekleşti” dedi.

Haberin Devamı