Gazete Vatan Logo

60 yıllık çınarlar kurtuldu!

“Tüp geçit” projesi, yol üstündeki 60 yıllık 2 çınar ağacını kesmemek için değiştirildi

TBMM’de vekillerin yeni ofislerinden eski binadaki Genel Kurul’a geçmeleri için yapılacak “tüp geçit” projesi, yol üstündeki 60 yıllık 2 çınar ağacını kesmemek için değiştirildi.

TBMM kampüsü içinde her vekilin müstakil WC ve lavabosu bulunan 39 metrekarelik odalara sahip olmasını sağlayacak yeni parlamenter çalışma birimleri binasının inşaatı son hızıyla sürüyor. Binanın 2013 yılı ortası yerine bu yıl sonunda teslimi için çalışmalar hızlandırılırken, vekillerin yeni binadaki odalarından, yoklama ve oylamalar için en süratli şekilde Genel Kurul salonunun bulunduğu ana binaya nasıl geçebilecekleri konusunda “yürüyen bantlı” tüp geçit formülü bulundu. Bu amaçla hazırlanan ilk projede, yürüyen bantlı tüp geçidin muhalefet kulisi tarafındaki bahçede inşaa edilmesi öngörüldü.

Cemil Çiçek devreye girdi

Projeye göre yeni bina ile ana binayı birbirine bağlayacak bu tüp geçitte hem yürüyen bant olacak hem de yürüyen bantı kullanmak istemeyenler için geçiş yolu olacaktı. Bunun için eni 14 metre olan bir tüp geçit inşa edilmeliydi. Ölçümler sonucu tüp geçidin geçeceği güzergahta bulunan bahçe duvarının yıkılması gerekti. Ancak duvarın yıkılması da yeterli olmuyor, yol üzerinde 60 yaşında 2 çınar ağacının bulunduğu refüjün de kaldırılması gerekiyordu. Bu da 2 koca çınarın kesilmesi demekti. Durum, çalışmaları yerinde takip eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e iletildi. İki koca çınar ağacının kesilmesine gönlü elvermeyen Çiçek, “Ağaçlar kesilmeden bir formül bulunsun” talimatı verdi. Bu noktada devreye giren “Budama Komisyonu” da iki çınarın kesilmesine onay vermeyince, yeni bina ile ana binayı birbirine bağlayacak tüp geçidin hem güzergahı değiştirildi hem de yürüyen bant uygulamasından vazgeçildi. Yeni güzergah uyarınca tüp geçit, yeni binanın otoparkı ile halen kullanılan mevcut yer altı otoparkı arasında yer altında inşaa edilecek.

Haberin Devamı