Gazete Vatan Logo

60 model darbe planı

Darbenin kilit iddianamesi tamamlandı. 38 kişiden oluşan Yurtta Sulh Konseyi’nin tıpkı 38 kişilik darbeci ekip gibi hareket etmeye çalıştığı, 27 Mayıs 1960 darbesinden etkilendikleri vurgulanırken, ilk kez ortaya çıkan kareler de iddianamede yer aldı

60 model darbe planı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’nı basan, Genelkurmay Başkanı Orgneeral Hulusi Akar başta olmak üzere çok sayıda üst düzey askerin rehin alınarak, Akıncılar Hava Üssü’ne götürülmesine ilişkin sürdürdüğü soruşturmayı tamamladı. Mahkemeye sunulan iddianamede Fethullah Gülen bir numaralı şüpheli olarak yer aldı. Toplamda 221 şüphelini yer aldığı iddianamede ‘Yurtta Sulh Konseyi’nin Astsubay Ömer Halisdemir tarafından öldürülen Semih Terzi hariç 38 kişiden oluştuğu belirtildi.

Onlar da 38 kişiydi

27 Mayıs 1960’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin anayasal bütün hak ve yetkileri 38 subaydan kurulu MBK’nın eline geçti. MBK ülkeyi yayımladığı tebliğlerle askeri cunta olarak idare etmişti. İşte iddianamede isim isim yazan 38 kişilik kendilerine ‘Yurtta Sulh Konseyi’ adı veren darbecilerin 27 Mayıs darbesinden etkilendiği vurgulandı.

Tarih: Aralık 2015

15 Temmuz Darbe Girişimi Ana Davası kapsamında yazılan iddianamede bir numaralı sanık Fethullah Gülen. Yurtta Sulh Konseyi tamamen askerlerden oluşuyor. Darbeciler için ‘asker elbisesi giyen teröristler’ denildi. İddianameye göre Yurtta Sulh Konseyi 1960 darbe girişiminde bulunan Milli Birlik Komitesi gibi 38 kişiden oluşuyor. Darbe girişimi için hazırlıklar 27 Aralık 2015’te başladı. Adil Öksüz darbeci askerle toplantılar yaptı. Darbe girişimi için talimat 15 Temmuz akşamı 20:30’da verildi. Darbe girişiminin 16 Temmuz sabaha karşı 03.00’de başlaması planlanıyordu, panik halinde erkene çekildi.

Haberin Devamı

Rekor ceza talebi

İddianamede Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu belirtilen sanıklar için rekor ceza istendi. 38 sanığa 2 bin 988’er kez müebbet hapis cezası talep edildi. Örgüt lideri Gülen’in de aralarında bulunduğu 15 firari şüpheli hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

Erdoğan mağdur ve davacı sıfatında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar hem mağdur hem davacı olarak iddianamede yer aldı. Davacılar arasında kuvvet komutanları da bulunuyor.

1’İ ORGENERAL 3’Ü KORGENERAL 4’Ü TÜMGENERAL

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlerle ilgili çatı iddianamesinde yer alan 221 şüphelinin, biri orgeneral, 3’ü korgeneral, 4’ü tümgeneral, 16’sı tuğgeneral, 3’ü tuğamiral, 26’sı albay, 27’si yarbay, 37’si binbaşı, 21’i yüzbaşı, kalanlar ise diğer alt rütbelerde. Şüphelilerden 199’u tutuklu, 8’i adli kontrol şartıyla serbest.

İşte Yurtta Sulh Konseyi üyeleri!

Çatı iddianamede, 15 Temmuz darbe girişimini yönettiği ileri sürülen Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin tespit edildiği belirtildi.

1- Akın Öztürk: Hava Pilot Orgeneral, Yüksek Askeri Şura Üyesi

2- Ahmet Bircan Kırker: Tuğgeneral, Kara kuv. Kom. Per.Plan ve Yönetim Daire Başkanı

3- Ahmet Özçetin: Hava Kurmay Albay, 4. Ana Jet Üssü Ha. K.

4- Ali Kalyoncu: Tuğgeneral, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda Personel İşlem Daire Başkanı

5- Ali Osman Gürcan: Tuğgeneral, Jandarma Genel Komutanlığı’nda 1. Jadarnam Komando Tugay Komutanı (Çakırsöğüt)

Haberin Devamı

6- Ali Yazıcı: Kurmay Albay, Cumhurbaşkanlığı Başyaveri

7- Bilal Akyüz: Kurmay Albay, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda Teşkilat Şube Müdürü

8- Cemil Turhan: Kurmay Albay, Genelkurmay Personel Başkanlığı General Amiral Şube Müdürü

9- Doğan Öztürk: Kurmay Albay, Genelkurmay Strarejik Dönüşüm daire Başkanlığı’nda Proje Geliştirme Şube Müdürü

10- Erhan Caha: Tuğgeneral, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kuvvet Geliştirme Daire Başkanı

11- Ertuğrul Terzi: Kurmay Yarbay, 28. Mekanize Tümen Komutanlığı’nda Tabur Komutanı (Mamak)

12- Fırat Alakuş

13- Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş

14- Tuğgeneral Hakan Evrim

15- Halil Gül

16- İlhan Talu

17- Kubilay Selçuk

18- Tümgeneral Mehmet Dişli

19- Genelkurmay Personel Daire Başkanı Tuğ.Mehmet Partigöç

20- Mehmet Şahin

21- Muhsin Kutsi Barış

22- Murat Aygün

23- Murat Koçyiğit

24- Mustafa Barış Avıalan

25- Muzaffer Düzenli

26- Orhan Yıkılkan

27- Osman Kardal

28- Osman Kılıç

29- Osman Ünlü

30- Ömer Faruk Harmancık

31- Özcan Karacan

32- Özkan Aydoğdu

33- Ramazan Gözel

34- Savaş Kabaklı

35- Semih Terzi

Haberin Devamı

36- Sinan Sürer

37- Turgay Sökmen

38- Ünsal Coşkun

Partigöç’ten eşine itiraf notları...

‘Yurtta Sulh Konseyi’ bildirisinde imzası bulunan ve FETÖ’nün darbe girişiminin kilit isimlerinden Genelkurmay Personel Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç’ün eşine yazdığı notlar da iddianamede yer aldı. Partigöç’ün eşine, “Memleketin gidişatı kötü, bunu yapmak bize düştü. Eğer biz yapmasaydık zaten ömür boyu hapis yatacaktık” diye yazdığı belirtildi. Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman ile iddianameyi hazırlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen, Cumhuriyet Savcıları Kemal Aksakal ve İstiklal Akkaya, Ankara Adliyesinde görev yapan gazetecilere bilgi verdi.

Kocaman, “Yurtta Sulh Konseyi” içinde yer aldığı belirlenen, suç tarihinde tuğgeneral rütbesiyle Genelkurmay Personel Başkanlığı Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanlığı yapan Mehmet Partigöç’ün “en önemli teröristlerden biri olduğu”nu söyledi.

‘En tehllikelisi o’

“Yurtta Sulh Konseyi”nin tamamen askerlerden oluştuğunu ve darbe girişiminin planlamasıyla 1960 darbesi arasında benzerliklere ulaştıklarını ifade eden Kocaman, “Yurtta Sulh Konseyi de Milli Birlik Komitesi gibi sırf askerlerden oluşuyor. İpleri ise başkalarının elinde” diye konuştu. Adil Öksüz gibi darbenin organizasyonunda görev alan siviller hakkında ayrıca dava açılacağını vurgulayan Kocaman, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, hain darbe girişiminde bulunan Fethullahçı Terör Örgütü üyelerinin hak ettikleri cezaları almaları için etkin ve kararlı şekilde görevini yapmaya devam edecektir. Birinci tehdidimiz FETÖ” değerlendirmesinde bulundu. Başsavcıvekili İşçimen ise darbe girişiminin plan ve icraat safhasında daha çok kurmay albaylar ve tuğgenerallerin bulunduğunu aktardı.