Gazete Vatan Logo

60 coğrafi işaretli ürünle 12.400 üreticiye sahip çıktı

Raflarındaki coğrafi işaretli ürün sayısını 60’a çıkaran Metro, üreticiye rekabet gücü verdi. Metro, dünyadaki mağazalarına kurutulmuş incir, üzüm ve kayısıyı Türkiye’den gönderiyor.

60 coğrafi işaretli ürünle 12.400 üreticiye sahip çıktı

Türkiye’deki 25’inci yılında 19 ilde 32 mağaza ile hizmet veren Metro Toptancı Market, 2014 yılını 3.2 milyar TL ciro ile kapattı. Metro Toptancı Market, Türkiye’nin eşsiz lezzetlerini kayıt altına alarak gelecek nesillere bırakmak adına 2012 yılında başlattığı Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi’nde önemli sonuçlar aldı. Finike portakalından Taşköprü sarımsağına, Giresun tombul fındığından Gümüşhane kömesine kadar 60 coğrafi işaretli ürünü raflarına taşıyan Metro Toptancı Market’in Türkiye Genel Müdürü Kubwilay Özerkan, Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi ile 3 yılda 60 tedarikçi ve 12 bin 400 üreticiye ulaştıklarını söyledi.

Metro Türkiye’nin, coğrafi işaretli ürünleri ve yerel ürünleri dünyadaki diğer Metro mağazalarının raflarına taşıdığını vurgulayan Kubilay Özerkan, şunları kaydetti: “İhracat rakamlarımız 3 yılda 20 kat artarak 8 bin tona çıktı. Bu, 500 kamyon ürüne karşılık geliyor. Coğrafi işaretli ve yerel ürünlerimiz, aralarında Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya’nın da olduğu 17 ülkede Metro raflarında yer alıyor. En çok Romanya, Rusya ve Almanya’ya ihracat yapıyoruz. Tüm dünya Metrolarındaki kurutulmuş incir, üzüm ve kayısılar, Metro Türkiye’den gidiyor. Dünyada limon rekoltesi kötü bir dönem geçirirken Ortaca limonu kalitesiyle öne çıktı. Limon ihracatımız 3 yılda 80 kat artarak 2 bin 500 tona yükseldi. Üreticilere, Taşköprü sarımsağını uygun koşullarda ekmeleri halinde çok daha fazla verim alabileceklerini öğrettik. 10 sene önce 50 bin ton olan rekolte 2015’te yüzde 50 artarak 18 bin tona ulaştı. 6 bin tonluk artış üreticinin cebine 14 milyon 800 bin TL olarak yansıdı.”

Haberin Devamı