Gazete Vatan Logo

6 şeker fabrikasına 606 milyon $

Altı şeker fabrikasının özelleştirme ihalesinde kazanan, Ak-Can Şeker oldu

Altı şeker fabrikasının özelleştirme ihalesinde kazanan, Seydişehir Alüminyum’u da alan Cengiz İnşaat’ın şirketlerinden Ak-Can Şeker oldu. Ak-Can Şeker, çekişmeli geçen 35 tur sonunda fabrikalara 606 milyon dolar fiyat vererek ihaleyi kazandı

Altı şeker fabrikası 606 milyon dolara daha önce Seydişehir Alüminyum’u da alan Cengiz İnşaat’ın büyük çoğunluğa sahip olduğu Ak-Can Şeker şirketine gitti. Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 606 milyon dolarla Ak-Can Şeker verdi. Bu teklifle ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektöründe büyüyen Cengiz İnşaat ’şeker’e de girmiş oldu.

Rakamı düzeltti

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının bir bütün halinde portföy grubu olarak (Portföy C) özelleştirme ihalelerinin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 606 milyon dolarla Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş verdi. Nihai pazarlık görüşmelerine dokuz firmanın katıldığı ihale oldukça çekişmeli geçerken 35 turluk bir açık artırma gerçekleşti. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Sami Ölmeztoprak başkanlığında yapılan ihalede 34’üncü turda Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. 605 milyon 500 bin dolarlık en yüksek teklifi verirken Ölmeztoprak’ın şirkete “Rakamı düzeltelim mi?” diye sorması üzerine, şirketin yetkilileri teklifini 606 milyon dolara yükseltti. Bunun üzerine ihale teknik olarak sonuçlandı. İhalenin ardından Ak-Can Şeker San. ve Tic. A.Ş. Koordinatörü Ebubekir Demircan soruları yanıtlarken firmalarının 7 ortaklı, inşaat ve madencilik konusunda faaliyet gösterdiğini söyledi. Demircan, bundan sonraki özelleştirme ihalelerine de katılmayı düşündüklerini belirtti.

‘İhale heyecanına kapıldık bu rakam 15 yılda çıkmaz’

Özelleştirmeden aldığı Eti Krom ve Gemlik Gübre’yle adını duyuran Yıldırım Holding dün nefes nefese geçen şeker fabrikaları ihalesinde son dakikaya kadar fiyatı artırarak ihalenin rekor rakamla sonuçlanmasının baş aktörü oldu. VATAN’a konuşan Yıldırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Yıldırım, “İhale heyecanına kapıldım. Bir baktım ki hedeflediğim fiyatın iki katına çıkmışım” dedi. Yıldırım son anda ihaleden çekildi ancak sürecin burada bitmeyebileceğini, ihalenin paranın ödenmesi aşamasında kendilerine de kalabileceğini iddia etti. Yıldırım, “Bu para ancak 15 yılda kazanılır. İşler iyi giderse belki 10 yılda ama işler de iyi gitmez çünkü Türkiye’de şeker üretiminde fazla var. İhale ikinci hatta üçüncü şirkete de kalabilir çünkü rekor bir rakama çıkıldı” diye konuştu.

Şeker-İş: Doğu Anadolu’daki fabrikalar kâr etmiyor, kapatılır

Fabrikalarda örgütlü Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, özelleştirmelerin hem ekonomik hem sosyal sakıncalarına dikkat çekerek, “Burada özel sektör de dahil olmak üzere 2015-2016’dan sonra Türkiye pancardan şeker elde edemeyecektir. Nişasta bazlı şekerlerle ilgili Türkiye’yi nasıl cennete çevirmiş iseler bugün, yarın da kristal şeker için Türkiye pazar haline getirilecektir”dedi. Gök, satış sonrasında Doğu Anadolu’daki fabrikaların kâr etmediği için kapatılacağını belirtti.

Kimler teklif verdi?

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Konya Şeker Sanayi, Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu, Torunlar Gıda-Gülsan Gıda Ortak Girişim Grubu, Elektrosan Anonim Şirketi, Ak-Can Şeker, Yıdırım Holding, Özaltın İnşaat ve Çelikler İnşaat.

Altı şeker fabrikasında 2008 yılı kampanya döneminde 256 bin 488 ton şeker üretildi. Geçen 2008/2009 kampanya döneminde en uzun süreyle üretimde kalan fabrika, 101.25 gün ile Kırşehir fabrikası oldu. Fabrikalarda toplam 3 bin 10 kişi çalışıyor.

Haberin Devamı