Gazete Vatan Logo

6 Ocak Cuma namazı saatleri ve Cuma mesajları

Cuma günü tüm İslam aleminin en mübarek günü olarak kabul edilmektedir. Müslümanlar Cuma gününü ibadet yaparak geçirmektedirler. 2017 yılının ilk Cuma namazı kaçta? İşte 81 il için Cuma namazı saatleri ve e güzel Cuma mesajları!

6 Ocak Cuma namazı saatleri ve Cuma mesajları

İslam dünyasında da en önemli yere sahip olan Müslüman toplumun ilk olarak yapması gereken emir namazdır. Namaz dinimizin beş şartlarından biridir. Peygamber Efendimizin (s.a.v) hürmetli yüzünü ahir hayatında görebilmemiz, Allah’ın cennet kullarından olabilmemiz için öncelikle bu emri yerine getirmeliyiz.

Bunun haricinde Müslümanların ibadet etmeleri için belirlenen özel gün mübarek Cuma günüdür. Cuma gününün hayrı ve de din açısından önemi İslam dünyası için farklıdır. Bu özel günde tüm Müslümanların Yüce Allah’a kulluk etmeleri gerekir. Elbette diğer günlerde de ibadet edilmelidir. Ancak bu günde Allah’ın kullarından istediği bazı durumlar vardır. Örneğin Cuma günlerinde erkeklerin mutlaka Cuma namazlarına gitmesi gerektiği istenmiştir. Cuma günü İslam dünyası için hayırlı bir gün olduğu için bu günde Müslüman erkeklerin tüm işlerini bir yana bırakıp camilere koşması gerekmektedir. Çünkü bu gün dinimizce ibadet günüdür. Yapılan hayırların, duaların bu güne özel olması gerekir.

Müslüman âleminin kutsal kitabında da Cuma gününün hayrı ve rahmeti ile ilgili pek çok özlü söz, ayet ve hadis bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de çoğu zaman bu günün ne kadar hayırlı bir gün olduğuna değinmiştir. Yüce Allah’ın mübarek günden istediği tek şey bu günde yaptıkları tüm davranışlara ve hareketlere dikkat etmelilerdir. Belirtilen bir hadiste Cuma gününde yapılacak olan tüm ibadetler daha sevap işlenen tüm günahlarda daha çok günah olarak yazılır. Bu nedenle Müslümanların Cuma gününde daha dikkatli olmaları gerekir. Cuma günü öğle ezanın okunması ile beraber tüm Müslüman erkeklerin camilere koşması gerekir. Hınca hınç dolması gereken camilerde toplu bir namaz kılınarak ibadet edilmelidir. Cuma namazı için okunan bu şekilde başka bir ezan yoktur.

CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

CUMA MESAJLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

Cuma namazı toplum ile kılınan bir namazdır. Müslümanların toplu bir şekilde kıldığı sayılı namazlar vardır. Bunlar dini bayramlar ve de cuma namazıdır. Toplum ile kılınan namazların büyük önemi vardır. Ülkece zor günler yaşadığımız bu acı günler de toplumun birlik ve beraberlik duygularının pekişmesi gerekir. Cuma günleri de namazın kılınmasından sonra hoca Cuma hutbesi verir. Cuma hutbesi okunurken tüm İslam ailemi için dualar yapılır. Birlik ve beraberlik ile kılınan Cuma namazı insanların paylaşma duygularını pekiştirir. Cuma gününde toplu halde kılınan namaz bu şekilde insanların beraber dua etmesine de vesile olur. Cuma namazı 16 rekâtlık bir namazdır. Diğer vakitlerde kılınan namazlara göre bu namaz epeyce farklıdır.

Cuma namazının öncelikle iki rekatlık bir farzı vardır. Bu farz kılındıktan sonra dört rekat son sünnet kılınır. Farz kılınırken öğle namazının ilk sünneti ile tamamıyla aynı şekilde kılınmaktadır. Bu nedenle namaz kılınmaya da yine aynı şekilde niyet edilir. Son olarak da sabah namazının sünneti gibi iki rekat vaktinin sünneti kılınır. Cuma namazı bu şekilde tamamen kılınmış olur. Her Cuma namazından sonra Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunarak, dualar edilir. Tüm dünya barışı, tüm dünyanın sağlığı için iyi dileklerde bulunur. Toplu bir şekilde kılınarak Cuma günün hayrından yararlanılır.

Bu hayırlı günde en yakınlarımızı arayarak, çeşitli mesajlar atarak hatırlanmalıdır. Cuma mesajları internet üzerinden, sosyal medyadan paylaşılmaya başlanmıştır. Bu durumda da bizler de sizler için aşağıda Cuma mesajlarına örnek verdik.

Bir bülbül boşa mı dil döker güle, cennetine girmek kolay mı çekmeden çile, önce Haktan beraatini dile, sonra Resul'den şefaat iste. Ya Rabbi bizleri cenneti hak edecek ameller, kabirde sıratta kolay sualler, cennette Cemalini doya doya görecek nurlu yüzler nasip eyle. Dünyada imtihanı geçebilmek, kabirde gül bahçesinde olabilmek, cehennem ateşi hissetmeden cennette murada erebilmek duasıyla, Hayırlı Cumalar.

Allah'ım! Bu mübarek Cuma günü hürmetine, bizi sevdiğin kullar arasına kat, bizi çok sabreden, çok şükreden kullarından eyle. Seni çok analım ömrümüz sevdiğin ve razı olacağın işlerle (amellerle) geçsin. Sıhhat ve afiyet daim eyle. Sevdiklerimizi bize bağışla. Amin! Hayırlı Cumalar.

Yine takvim yaprakları Cuma’yı gösteriyor. Rabbim bu mübarek gün hürmetine günahlarımızı af buyursun. Bizlere esenlik versin. Ahir zaman fitnelerinden, kazalardan, belalardan, sıkıntılardan, şerli kimselerin ve şeytanın tuzaklarından bizi ve sevdiklerimizi korusun. Hakkımızda hayırlı olan hacetlerimizi kabul buyursun. Amin.

Allah’ım, nerede kin varsa, oraya sevgi götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede darılma varsa, oraya barış götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede inkar varsa, oraya iman götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede umutsuzluk varsa, oraya umut götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede karanlık varsa, oraya aydınlık götürme gücünü ver bize. Hayırlı nurlu, bereketli cumalar.

Ben, beni seven ümmetimi almadan cennete girmem.' Diyen Sevgilinin (S.A.V) ümmeti olmanın hakkını verebilmek duası ile hayırlı cumalar dilerim.

Allah’ım hamd Sanadır. Salatın, övdüğün ve seçtiğin kulun ve Resulün Muhammed’e ve Onun pak aline, ashabına olsun. Bize bu büyük Cuma gününde alemlere rahmet olarak gönderdiğin Resulüne salat ve selam ederek, katından bağışlanma ve kurtuluş ümit etmeyi nasip et. Cumanız mübarek olsun.

Kalplerde güller kurumuştu, yürekler buruk kalmıştı, sevgiler hasretti sevgiye, bu gün bir gül doğdu. Bu gülün tomurcuğunu ekin kalbinize, sulayın gülünüzü, gözyaşınızla, büyütün gülünüzü sevginizle, koklayın gülünüzü, duyun muştu kokusunu yüreğinizde, açın kalbinizi, girin gül bahçenize, sessizce eğilin bir güle, usulca koklayın bu gülü, güzelce alın elinize, verin sevdiğinize o tatlı gülü, çünkü o gül peygamber gülü. Cumamız gül kokulu olsun. Hayırlı cumalar.

Ey Allahım! Yaptığımız işlerde muvaffakiyetler ihsan et bizlere. Kötü yollara geçenleri gittikleri yoldan geri çevir. Evlerimize mutluluk ihsan eyle. Taşımakta zorlanacağımız yüklerle bizleri sınavdan geçirme. Darda ve muhtaç koyma. Amin. Cumanız mübarek olsun.

Gökten ne yağdı da yer kabul etmedi. Toprağa ne ekildi de bitmedi. Bu dünya’ya kim geldi de gitmedi. Hangi dert hangi sıkıntı bitmedi. Allah’ın rahmeti, mağfireti kime yetmedi. Kim Allah dedi de O yetişmedi. Kim gizli gizli yalvardı da O işitmedi. Kim Rabbim dedi de O buyur kulum demedi. Rabbimizin buyur kulum hitabıyla müşerref olanlardan olmamız dileğiyle… Hayırlı Cumalar!

Haberin Devamı