Gazete Vatan Logo

6 modelle dünyanın bir numarası olacak!

1.4 milyar dolarlık tarihi yatırıma imza atacak olan Tofaş’ın CEO’su Kamil Başaran, Bursa’da 6 yerli modeli üreterek dünyada tek olacaklarını söyledi. Başaran, 2015-2023 yılları arasında 2 milyon araç üretip, 20 milyar dolarlık ihracata imza atacaklarını belirtti.

6 modelle dünyanın bir numarası olacak!

1.4 milyar dolarlık yatırımla Türk otomotiv tarihinin en büyük yatırımlarından birine start veren Tofaş, yeni üreteceği yerli modellerle hem cari açığın düşmesine hem de ekonomiye önemli katkı sağlayacak.

Doblo’yu 360 milyon dolara Türkiye ile ABD için yenileyen, 520 milyon dolara yeni sedan üreteceğini duyuran, son olarak 520 milyon dolarlık yatırımla hatchback ve station wagon modellerini bantlardan indireceğini açıklayan şirket, Fiat-Chrysler’in bir numarası haline gelecek. Şirket sadece ihracattan 20 milyar dolar kazanacak. Aynı anda 4 yeni model yatırımı gerçekleştiren ve 2016’dan itibaren 6 modeli üretmeye başlayacak olan Tofaş, dünyada tek olacak.

Dünyaya meydan okuyor

2023 yılı hedeflerine doğru gittiklerini açıklayan Tofaş CEO’su Kamil Başaran, güçlü Ar-Ge’leri sayesinde Fiat-Chrysler dünyasında öne çıktıklarını ve yeni yatırımları çekmeyi başardıklarını belirtti.

Son hamleleriyle dünyaya meydan okuduklarını ifade eden Başaran, “Fikri mülkiyet hakları Tofaş’a ait olan yeni ürünler geliştiriyoruz. Sedan, hatchback ve station wagon araçlarımızda bu yeni platform kullanılacak. Aynı anda 4 yeni modelin yatırımını yapan, hem binek hem ticari toplam 6 modeli üreten dünyada bir başka örnek yok” dedi.

Haberin Devamı

2015 yılı sonunda yeni sedanın üretimine başlayacaklarını, 2016’da HB ile station wagonu bantlardan indireceklerini söyleyen Başaran, şunları kaydetti:

2 bin kişiyi işe alacak

“2015-2023 yılları arasında yeni Doblo, yeni sedan, yeni hatchback ve station wagon modellerinden toplam 2 milyon adet üretmeyi planlıyoruz. 1.5 milyon adedini dünya pazarlarına gönderip, 20 milyar dolar kazanacağız. Yeni modellerin devreye girmesiyle 2016’dan itibaren üçüncü vardiyaya geçeceğiz. İstihdamda da artış yaşanacak. Şu an Tofaş’ta 6 bin 300 kişi çalışıyor. 2016’da 2 bin kişiyi daha işe almış olacağız. 2016-2017’de fabrikanın 400 bin adetlik üretim kapasitesinin tamamını kullanırız. Hatta 420 bin adedi zorlarız.”

ABD’ye Başbakan yolcu edecek

Tofaş, ABD’ye ilk ihracatını geçen hafta gerçekleştirdi. RAM ProMaster City’ler Baltimore Limanı’na gönderildi. Tofaş, Doblo Amerika’nın üretime başlaması ve ihracatı için 3 Aralık’ta Bursa’da tören düzenleyecek.

Haberin Devamı

Törene Başbakan Ahmet Davutoğlu katılacak.

İhracatta liderliğe oturacak
Kamil Başaran, yeni modeller, Avrupa’daki büyüme trendinin sürmesi ve ABD pazarıyla birlikte 2017 yılında otomotiv ihracatında liderliğe yükseleceklerini söyledi. Otomotivde ciro bazında Ford Otosan lider durumda.
En çok Fiat modelini Bursa tesisi üretiyor
Tofaş’ın Bursa fabrikası 2016 yılında Fiat dünyası içinde en çok model üreten fabrika konumuna yükselecek. Şirket halihazırda Doblo, Linea ve Minicargo (Fiat Fiorino-Peugeot Bipper-Citroen Nemo), modellerini üretiyor. Yeni Doblo, ABD’ye RAM ProMaster City markasıyla ihraç ediliyor. Bunun yanı sıra Doblo, Opel ve Vauxhall markası için de üretiliyor. Yeni sedan, hactchback ve station wagon modellerin eklenmesiyle birlikte Bursa’daki bantlardan 6 model inmiş olacak. Tofaş, Türkiye’de en fazla modeli üretimi gerçekleştiren tesis unvanını da alacak.
Yerlilik oranı % 80’e çıkacak
Bursa fabrikasında üretilen araçların yerlilik oranının yüzde 70 ile 76 arasında olduğunu ifade eden Kamil Başaran, yeni modellerle bu oranın bir miktar üzerine çıkabileceklerini kaydetti. Başaran, yılın ilk 10 ayında 400 milyon dolar dış ticaret fazlası verdiklerini sözlerine ekledi.
Maçın ikinci yarısı önemli
Tofaş CEO’su Kamil Başaran 1.4 milyar dolarlık tarihi yatırımı açıklayarak maçın ilk yarısını oynadıklarını ancak ikinci yarının önemli olduğuna dikkat çekti. Başaran, “Tofaş’ın artık global pazarda olması lazım” dedi.
Linea üretimine devam
Kamil Başaran, 2015’te üretimine geçekleri yeni sedan otomobilin Linea’nın yerini almayağını, farklı bir model olacağını açıkladı. Başaran, “Linea, Türkiye’nin en çok satan otomobili. Bu yüzden üretimi devam edecek. Yeni sedan modelimiz farklı bir konumda olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı