Gazete Vatan Logo

6 milyar $ verirse serbest bırakılacak

S. Arabistan’da geçen ay başlatılan yolsuzlukla mücadele operasyonu kapsamında gözaltına alınan Prens El Velid bin Talal’a, 6 milyar dolar ‘ceza’ ödemesi karşılığında serbest bırakılma teklifi yapıldığı öne sürüldü

6 milyar $ verirse serbest bırakılacak

Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın başkanlığındaki Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu’nun geçen ay başlattığı operasyonda gözaltına alınan isimler arasında yer alan Prens El Velid bin Talal’a, özgürlüğü karşılığında servetinin üçte birinden vazgeçmesi önerildi.

18.7 milyar dolarlık servetiyle Ortadoğu’nun en zengin kişisi olan Prens Bin Talal, yolsuzlukla mücadele operasyonunda gözaltına alınan en önemli isimlerin başında yer alıyordu. Operasyonun, Kral Selman’ın tahtı oğluna bırakmasından önce Veliaht Prens’in iktidarına muhalefet edebilecek isimlere karşı başlatılan bir ‘önleyici hareket’ olarak nitelendirilmişti.

Suudi tahtında hak iddia edebilecek isimlerin başında gösterilen Bin Talal’in Suudi yetkililerle ‘kefalet’ ücreti konusunda pazarlık yaptığı öne sürülüyor. Prensin yetkililerin talep ettiği 6 milyar doları nakit vermek yerine, sahibi olduğu Kingdom Holding’in bir bölümünü devlete devretmeyi önerdiği söyleniyor.

Pazarlık sürüyor

Avukatları, Bin Talal’a yöneltilen hiçbir resmi suçlama bulunmadığını, ancak prensin özgürlüğüne kavuşmasının pazarlıkların ne şekilde sonuçlanacağıyla doğrudan ilintili olduğunu kaydetti. Wall Street Journal gazetesine konuşan prense yakın bir kaynak, Bin Talal’ın hakkında ‘düzgün’ bir soruşturma yürütülmesini talep ettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Yerel basında çıkan haberlerde, gözaltına alınan 200’ü aşkın kişinin büyük bölümünün, servetlerinin bir bölümünü devlet hazinesine bağışlamayı kabul etmelerinin ardından serbest kaldıkları belirtildi.

Tavana asmışlardı

Yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla gözaltına alınan prensler, başkent Riyad’daki Ritz Carlton Oteli’nin balo salonlarından birisinde tutuluyordu. Prens Selman’ın gözaltındakileri sorgulamaları için, Irak’ta işlediği savaş suçlarıyla tanınan ABD’li özel güvenlik şirketi Blackwater’ı kiraladığı iddia edilmişti. Özel güvenlikçilerin ssorguladıkları kişilere işkence yaptıkları, hatta aralarında Bin Talal’ın da bulunduğu bazı isimleri ayaklarından tavana astıkları öne sürülmüştü.

Haberin Devamı

18.7 milyar dolar serveti var

Son tatilini Bodrum’da yapan El Velid bin Talal 18.7 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 45’inci ismi. Twitter’in en büyük ikinci hissedarı olan Suudi Prens, Apple, News Corp, Time Warner ve Citigroup gibi dev şirketlerin hissedarı. Four Seasons ve Savoy Otelleri’nin de ortaklarından. Suudi Arabistan eski Kralı Abdullah’ın yeğeni olan 62 yaşındaki işadamı, eşi ve kızları ile birlikte geldiği Bodrum tatilinde 2.5 milyon lira harcamıştı.