Gazete Vatan Logo

6 milyar dolarlık yerli darbesi

Piyasaya yeni yerli modellerin sunulması sayesinde ithal otomobilin payı son 7 yılın en düşük seviyesine geriledi. Toplam pazarda ithalatın payı yüzde 62’ye indi. En çok satan ilk 5 otomobilin 4’ü ‘Made in Turkey’ imzalı oldu

6 milyar dolarlık yerli darbesi

Son 3 yılda yaklaşık 6 milyar dolarlık yatırıma imza atan Türk otomotiv sektörü, hem ihracat atağı hem yeni yerli modellerle ‘kara delik’ cari açığın kapanmasında etkili oldu.

Eleştiri oklarının yöneltildiği otomotiv ithalatı yılın ilk 2 ayında 7 yılın en düşük seviyesine geriledi. Toplam pazarda ithalatın payı yüzde 62 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 66 düzeyindeydi. Binek oto ve hafif ticari araç satışlarının rekor kırdığı 2016’da ithalatın payı yüzde 68 ile 3 yılın zirvesine çıkmıştı. İthalatta en yüksek seviye 2013’te yüzde 69 ile görülmüştü.

Otomobil tarafını incelediğimizde ithalatın oranının yüzde 70’in altına indiği görüldü. İthalat böylece 2012’den sonraki en düşük düzeyine geriledi. Geçen yıl bu oran yüzde 73’tü.

İthalatın düşüşe geçmesinde milyar dolarlık ‘yerli model’ projeleri etkili oldu. Egea Ailesi’nin hatchback ve station wagon karoserleriyle birlikte yollara çıkması, Renault’nun en çok satan modeli Megane Sedan’ın yeniden ülkemizde üretilmeye başlanması, Bursalı Clio’nun yenilenmesi, 10’uncu jenerasyon Honda Civic’in Şekerpınar tesisinde üretilerek satışa çıkması, Toyota’nın ilk yerli SUV’u C-HR iç pazarda yerlilerin oranını artırdı.

Haberin Devamı

Bu yıl otomotiv pazarında, yerli araçların payının daha da artması bekleniyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, yeni yerli modellerin etkisiyle 2017’de ithalatın payının yüzde 70’in altında kalacağını, 65’lere kadar geri çekilebileceğini öngördü.

5’te 4 yerli

En çok satan otomobiller sıralamasına baktığımızda ilk 5’te yer alan 4 otomobil ‘Made in Turkey’ imzalı. Yılın ilk 2 ayında Megane Sedan 3 bin 768 adetle en çok satan olurken, onu 3 bin 718 adetle Clio, 2 bin 573 adetle Honda Civic, 2 bin 242 adetle Egea Sedan ve 2 bin 312 adetle Volkswagen Golf takip etti.

1 ayda 951 milyon dolar fazla verdi

Cari açığı tetiklediği eleştirileriyle ‘günah keçisi’ haline gelen otomotiv sektörü, gösterdiği ihracat performansıyla yüzleri güldürüyor. Otomotiv ihracatı Ocak ile Şubat aylarında 2 milyar doların üzerine çıkarak 10 yılın en iyi performansına imza attı. İhracatın artması, ithalatın azalması dış ticaret rakamlarına olumlu yansıdı. Ocak’ta ithalat yüzde 7.9 artarak 745 bin dolar, ihracat yüzde 37.4 artışla 1 milyar 696 milyon dolar oldu. 951 milyon dolar dış ticaret fazlası verildi. Otomotiv, 2016’yı da 1 milyar 954 milyon dolar artıda kapatmıştı.

Haberin Devamı