Gazete Vatan Logo

6 milyar dolara rağmen!

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın “Yıl sonuna kadar 3 milyar dolar satacağız. Ocak ayında da piyasaya 3 milyar dolar enjekte edeceğiz” açıklaması kurlarda sadece 2 kuruşluk düşüşe neden oldu. Dolar günü 2.08 TL’den tamamladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dolardaki tırmanışı önlemek için yıl sonuna kadar toplam 3 milyar dolarlık döviz satışı yapacaklarını belirterek “ Ocak ayında da en az 3 milyar dolar sisteme enjekte edeceğiz” dedi. Başçı’nın 6 milyar dolarlık müdahale açıklaması Noel tatili nedeniyle yabancı işlemlerinin durma noktasına geldiği bir ortamda bile kurlarda fazla etki yaratmadı. Önceki gün 2.0930 TL’den kapanan dün sabah saatlerinde 2.0990 TL’ye kadar çıkan dolar, 6 milyar dolarlık döviz satılacağı açıklamasına rağmen ancak 2.08 TL’ye indi.

Erken konuşmamak gerek

Erdem Başçı, 2014 yılı Para ve Kur Politikasını düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Konuşmasında “Bugünden itibaren yıl sonuna kadar her gün en az 450 milyon dolar satıyoruz” diyen Başçı, “Pazartesi-Salı daha da yukarı çıkabilir çünkü o günler ek parasal sıkılaştırma günleri. Yani yıl sonuna kadar en az 3 milyar dolar döviz likiditesi sağlayacağız. Böylece sistemin fonlama ihtiyacı 40-42 milyar liraya çıkacak, Şubat ayında biraz daha artabilir” dedi. Başçı’nın konuşmasına “2013 yılının sakin bir yıl olacağını söylemiştim. Yanılmışım. Erken konuşmamak gerekiyor” sözleriyle başlaması ilgi çekti. Başçı konuşmasında Ocak’ta da en az 3 milyar dolar sisteme enjekte edeceklerini, Ocak ayı boyunca piyasaya her gün en az 100 milyon dolar döviz süreceklerini söyledi. Başçı, “Gelecek yıl daha az oynak döviz kuru öngörüyoruz” dedi.

En az 450 milyon $

Öte yandan Başkan Başçı, “Şubat’tan itibaren ek parasal sıkılaştırma yapma ihtiyacımız muhtemelen kalmayacak” dedi. Başçı, sistemin fonlama ihtiyacının bugünlerde 30-35 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Başçı, yılsonuna kadar her gün en az 450 milyon dolar düzenli döviz satım ihalesi gerçekleştireceklerini açıkladı. Bunun 500 milyon dolara da çıkabileceğini, Pazartesi, Salı günleris daha da artabileceğini belirtti.

Enflasyon % 7’yi geçebilir

Enflasyonun yıl sonunda yüzde 7’nin biraz üzerinde gerçekleşebileceğini söyleyen Erdem Başçı, “İletişim kanalı gerektiğinde destekleyici araç olarak kullanılacak” şeklinde konuştu. MB Başkanı, “Toplam talep koşullarının enflasyon üzerinde baskı yaratması beklenmiyor” diye konuştu.

Ocak ayında enflasyonun bir miktar düşebileceğini kaydeden Başçı, “Çekirdek enflasyon yüzde 5’in oldukça üzerinde, mevcut para poitikası duruşu yeterli. Burada bir değişiklik gerekirse ölçülü ayarlamaları gündeme alabiliriz” dedi.

KREDİ HIZI YARI YARIYA DÜŞECEK

Erdem Başçı, BDDK’nin aldığı önlemlere ilaveden bankanın izleyeceği likidite politikasıyla birlikte tüketicinin aşırı borçlanmasını engelleyeceklerini söyledi. Tüketici kredilerindeki yüzde 40’lık büyüme hızının sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Başçı, şuanda bu hızın 30’un biraz altına geldiğini ancak alınan önlemlerle bunun kademeli olarak önce yüzde 25’e, ardından % 20’ye ve nihayet yüzde 15’e indirilmesini hedeflediklerini anlattı. Yüzde 15’lik seviyenin cari açık ve enflasyon hedefleri açısından makul olduğunu vurguladı.

BDDK’dan itibar uyarısı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalara yönelik güven kırıcı ve itibar sarsıcı yayınların özensizce yapılmasının Türk bankacılık sektörüne zarar verdiğini belirterek, bu yayınlardan kaçınılmadığı takdirde yetki çerçevesinde işlem yapılacağını bildirdi. BDDK’dan yapılan açıklamada, bankaların Türkiye ekonomisinin ve finans sektörünün en önemli aktörlerinden olduğu belirtilirken, bankaların birer güven ve itibar kurumları olduğunun altı çizildi.

‘Haberlere dikkat edin’

SPK’dan yapılan açıklamada ise, “Borsa şirketleri hakkında doğru haber ve yayın yapılması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesinin, yatırımcıları yanlış yönlendirebilecek, resmi makamlarca onaylanmamış bilgi, haber, yorum ve değerlendirmelerden sakınılmasının, aksi takdirde Kurulumuza SPK ile verilen görev ve yetki çerçevesinde işlem yapılabileceği hususunun hatırlatılmasında yarar görülmüştür” denildi.

İddialar asılsız

Bank Asya, bazı basın yayın organları ve sosyal medyada yer alan asılsız iddialar hakkında açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Son günlerde bazı basın-yayın organları ve sosyal medyada Bankamız hakkında olumsuz haberler ve yorumlar yayımlanmaktadır. Bank Asya, kurulduğu günden itibaren Bankacılık Kanunu ve ilgili düzenlemeler çerçevesinde BDDK, SPK ve ilgili diğer otoritelerin denetim ve gözetimi altında faaliyetlerini sürdürmektedir. Bankamızın itibarını zedeleyici asılsız iddialarda bulunulması, Bankacılık Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu’nun bankaların ve halka açık şirketlerin itibarının korunmasına yönelik düzenlemelerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir.”

Haberin Devamı